≫ 

Ministarka pravde o planovima za 2022. godinu: Slede ustavne reforme i infrastrukturni projekti

Izmene Ustava i zakona jačaju vladavinu prava, obezbeđuju depolitizaciju pravosuđa, konkretno, nezavisnost sudstva i samostalnost javnog tužilaštva - poručuje građanima ministarka Maja Popović

  • 2
Maja Popović, ministarka pravde Srbije Foto: Milena Đorđević

Ministarka pravde Maja Popović kaže da će, ukoliko građani usvoje ustavne izmene na referendumu, prioritet njenog resora ove godine biti izrada seta novih pravosudnih zakona kojima će u sistem biti implenetirane sve nove ustavne odredbe koje se odnose na pravosuđe.

U izjavi za Tanjug poručuje građanima da ove izmene Ustava i zakona jačaju vladavinu prava, obezbeđuju depolitizaciju pravosuđa, konkretno, nezavisnost sudstva i samostalnost javnog tužilaštva.

- Pored normativnih aktivnosti koje su vezane za referendum i izmenu Ustava i novih zakona, u toku sledeće godine, Ministarstvo pravde planira i niz infrastrukturnih projekata koji su vezani za poboljšanje rada i sudova i tužilaštava - navodi Popović.

Tako se, ističe, uskoro očekuje otvaranje potpuno nove Palate pravde u Kragujevcu, planirana je i izgradnja potpuno nove zgrade suda u Kraljevu, nova zgrada za Državno veće tužilaca i Visoki savet sudstva.

- Radiće se rekostrukcija i dogradnja Trećeg osnovnog suda u Beogradu i Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, kao i dogradnja zgrade u Ustaničkoj u kojoj su smešteni Tužilaštvo za organizovani kriminal i Porebnog odeljenja Višeg sud au Beogradu - najavljuje Popović.

Radi se i na izgradnji aneksa Osnovnog suda i Osnonog javnog tužilaštva u Novom Sadu, a u planu su i rekonstrukcije zgrada u Ubu i Valjevu. I u Kruševcu je u planu veliki projekat na izgradnji Palate pravde od skoro 8.000 kvadratnih metara.

Kada je u pitanju Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u okviru Ministarstva pravde, ona će raditi rekonstrukcije zatvora u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Kruševcu.

- To su samo neke od predviđenih aktivnosti koje smo stavili u plan za ovu godinu - kaže ministarka i ukazuje da je za sudove i tužilaštva nabavljena i nova oprema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bora

    2. januar 2022 | 14:57

    Bajke su za malu decu.

  • Pierre

    2. januar 2022 | 23:01

    Nezavisno sudstvo ne postoji nigde u svetu ! Svuda su odluke politicki obojene, kada su u pitanju velike afere .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA