"Odnosi Srbije i Turske trenutno na najvišem nivou. Beograd važan činilac u širenju regionalne saradnje"

 
  • 1

Predsednica vlade ocenila je da su odnosi i saradnja dve države trenutno na najvišem nivou, pre svega zahvaljujući izuzetnim odnosima predsednika Srbije i Turske i da daju rezulatate, ne samo u oblasti privredne saradnje i investicija, već predstavljaju dodatnu garanciju za stabilnost i očuvanje mira u regionu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Šentopom o saradnji i bilateralnim odnosima, kao i postignutim

rezultatima u projektnoj i privrednoj saradnji Srbije i Turske.

Predsednica vlade ocenila je da su odnosi i saradnja dve države trenutno na najvišem nivou, pre svega zahvaljujući izuzetnim odnosima predsednika Srbije i Turske i da daju rezulatate, ne samo u oblasti privredne saradnje i investicija, već predstavljaju dodatnu garanciju za stabilnost i očuvanje mira u regionu.

Kada je u pitanju privredna saradnja, premijerka Brnabić je istakla da je zadovoljna činjenicom da postoji nesmanjen interes turskih investitora za naše tržište, naročito u nerazvijenim delovima Srbije.

Turski investitori su, kako je navela, važan činilac sveukupnog rasta srpske ekonomije i velika podrška državi u borbi protiv nezaposlenosti i povećanja životnog standarda građana.

Predsednik turske Skupštine ocenio je da su odnosi naših država na istorijskom maksimumu i da predstavljaju primer saradnje drugim zemljama.

Šentop je čestitao Srbiji na otvaranju novog klastera u pregovorima sa Evropskom unijom i istakao podršku Turske procesu evrointegracija.

Naveo je da će Turska i ubuduće nastaviti da pruža podršku stabilnosti regiona, kao i Srbiji, koja predstavlja veoma važan činilac u širenju regionalne saradnje.

Kada je u pitanju ekonomije, Šentop je istakao da se povećava interesovanje za turska uluganja na ovom tržištu, a da je očekivanje da će trgovinska razmena u ovoj godini dostići dve milijarde dolara. Ocenio je da je za privredu od izuzetnog značaja otvaranje nove avio linije Beograd-Ankara, kao i planovi za povećanje broja direktnih avio linija na relaciji Beograd – Istanbul u narednoj godini.

Potencijal saradnje u oblasti turizma, kako je istakao, takođe, je nametnula potrebe boljeg povezivanja naših država.

Sumirajući zajedničke projekte, Brnabić je istakla da su posebno značajni oni u oblasti obnove kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, koja se odvija kroz pomoć turske Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Obnova i očuvanje zajedničke kulturne baštine veoma je važna i povezuje dva naroda nekada čvršće nego privredna i druga saradnja, ocenila je premijerka i dodala da će pružiti svu podršku da se ovakva praksa nastavi i u budućnosti.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA