Selaković u Londonu na sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana: Glavni razgovori na marginama

 
 ≫ 
  • 0

O dijalogu Beograda i Prištine, "Otvorenom Balkanu" i situaciji u regionu šef srpske diplomatije razgovara sa svetskim predstavnicima za regionalna pitanja Zapadnog Balkana

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković boravi u poseti Londonu kako bi prisustvovao sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana, čiji domaćin je državna sekretarka za spoljne poslove Ujedinjenog Kraljevstva Elizabet Tras.

Sastanku će prisustvovati specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič, izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Šef srpske diplomatije danas se već odvojeno sastao sa ministarkom za evropsko susedstvo i Amerike u Ministarstvu za spoljne poslove Ujedinjenog Kraljevstva Vendi Morton, kao i sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za trgovinu sa Zapadnim Balkanom Martinom Vikersom i izvršnim direktorom britanske izvozne kreditne agencija Luisom Tejlorom.

Takođe, Selaković je razgovarao i sa Gabrijelom Eskobarom, izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan i zamenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja.

- Tokom razgovora sa Gabrijel Eskobar, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković zahvalio se SAD na podršci inicijativi "Open Balkan" i razumevanju naše pozicije u dijalogu Beograd-Priština. Razmenjena su mišljenja o situaciji u regionu Zapadnog Balkana, a razgovarano i o partnerstvu 140 godina Srbije i SAD - navelo je naše ministarstvo spoljnih poslova na tviteru.

— MFA Serbia (@MFASerbia) December 13, 2021

Selaković se takođe sastao i sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom s kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u BiH i inicijativi "Otvoreni Balkan". Selaković je pozvao Piča da poseti Srbiju, koja je, kako je naglasio, posvećena miru i stabilnosti, kao i rešavanju pitanja dijalogom.

Ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru je objavilo i fotografije sa sastanka Piča i Selakovića.

Video: Selaković: Zaštita ljudskih prava među najvažnijim obavezama

(Telegraf.rs)

Video: Turković: Radić je na prijemu bio veoma uznemiren sa povredama u vidu otreklina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA