Sutra zvanično otvaranje klastera 4: Značajan pomak posle dvogodišnjeg zastoja

 
 ≫ 
  • 3

Bilo je u igri da otvorimo klaster 3 o konkurentnosti i inkluzivnom rastu, gde smo mi imali već otvorenih pet poglavlja i falila su nam još tri. Mislim da je doneta politička odluka da se sačeka dok se potpuno ne izvrši reforma pravosuđa i održe izbori u Srbiji da se odloži otvaranje klastera - smatra Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije

Srbija će na sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji zvanično otvoriti klaster 4 u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji. Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije rekao je za RTS da je probijen led, pošto je u prethodne dve godine bio zastoj u pregovorima i ocenio da bi Srbija mogla da završi pregovore za dve do tri godine.

Slobodan Zečević, naučni saradnik u Institutu za evropske studije, rekao je da je otvaranje klastera 4, koje će biti ozvaničeno na sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji, značajno pošto Srbija dve godine nije otvarala nova poglavlja i klastere.

- Ovime probijen led, volim da kažem. Izašli smo iz tog perioda stagnacije u procesu evropskih integracija otvarajući klaster 4 sa četiri nova poglavlja - rekao je Zečević tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Naveo je da se poglavlja u klasteru 4 tiču transporta, energetike i životne sredine.

- Mi smo imali zastoj u prethodnom periodu, pre svega, zato što nismo toliko imali u prvo vreme problem sa četvrtim klasterom koliko smo imali sa prvim. Nismo imali dinamiku reforme pravosuđa koju smo u međuvremenu pokrenuli i koja bi trebalo da se završi referendumom u januaru - kazao je Zečević.

Dodao je da smo "imali krizu funkcionisanja demokratskog sistema koja je donekle prevaziđena održavanjem pregovora o narednim izborima posredstvom Evropskog parlamenta".

- Postignuti su određeni rezultati i pomaci napred u toj oblasti. To nam je sve omogućilo kasnije da deblokiramo samu mogućnost otvaranja novih klastera i novih poglavlja - naveo je Zečević i istakao da je dosta učinjeno na otvaranju klastera 4.

Istakao je da je Evropska komisija predlagala da Srbija otvori dva klastera i da ove godine budu ukupno tri otvorena klastera od šest.

- Bilo je u igri da otvorimo klaster o konkurentnosti i inkluzivnom rastu, to je BMi smo izgleda pripremili ta tri poglavlja i mogli smo da otvorimo i taj klaster. Mislim da je doneta jedna politička odluka da se sačeka dok se potpuno ne izvrši reforma pravosuđa, dok se ne održe izbori u Srbiji da se odloži otvaranje klastera - rekao je Zečević.

Naglasio je da bi za njega u sledećoj godini bila perspektiva da se otvore svi klasteri.

- Samo otvaranje klastera ne znači da smo mi završili posao. Otvaranjem klastera i poglavlja sledi period primene zakonodavstva EU kod nas i provera od strane Evropske komisije i država članica kako mi to primenjujemo. Ako primenjujemo, onda dolazi do zatvaranja klastera i to je nama cilj, da se klasteri zatvore - objasnio je Zečević.

Dodao je da se politika otvaranja i zatvaranja klastera ogleda u ispunjavanju i osnovih uslova koje EU od Srbije traži – demokratski politički sistem, nezavisno pravosuđe, poštovanje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina.

Zečević je ocenio da bi čitav proces pregovora Srbije sa EU mogao da se završi za od dve do tri godine i da novi nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron imaju ambiciozne planove kada je reč o uključivanju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Video: Premijerka Brnabić optimistična: Epidemiološka situacija se smiruje

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narod

    13. decembar 2021 | 11:19

    Zatvarajte sve sto ste otvorili , i da se i taj grad sagradi.

  • Nikad I nikad

    13. decembar 2021 | 10:53

    Vidimo kako su se hrvati rumuni bugari usrecili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA