Dačić o detaljima izmena Zakona o referendumu i skupštinskoj proceduri

 
  • 2

Naveo je da se izmene ne tiču dela kako se inicira referendum, osim onog dela koji se tiče takse za potpise i organa koji sprovode referendum

Ivica Dačić, Duarte Pačeko Foto: ATA Images

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Zakon o referendumu, čije su izmene na dnevnom redu današnje sednice parlamenta, nikakve veze nema sa Rio Tintom i da je reč o promeni Ustava.

Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da bi se teško moglo reći da je reč o suštinskoj promeni.

- Predsednik Republike je rekao da želi da izađe u susret građanima - rekao je Dačić.

Naveo je da se izmene ne tiču dela kako se inicira referendum, osim onog dela koji se tiče takse za potpise i organa koji sprovode referendum.

- Ti organi su RIK i uvodi se mogućnost da oni koji su inicirali referendum imaju predstavnike u tim organima. Ovde je inicirano i pitanje kada se posle određene odluke može organizovati referendum - izjavio je.

Ukazao je da je tu očigledno reč da se Zakon o referendumu vezuje za neke aktuelne teme.

- Oni koji su inicijatori protesta su sve vezivali za Rio Tinto. Zakon o referendumu nikakve veze nema sa tim pitanjima. Reč je o promeni Ustava. Ostaje odluka za referendum 16. januara - rekao je predsednik Narodne skupštine.

Prema njegovim rečima, formalno pravno je izmene zakona inicirala Vlada, a suštinski predsednik.

- To je ta linija koja je uslovila da se Zakon ponovo nađe u skupštinskoj proceduri. Danas je predviđeno da se sve završi. Jasno je zašto se to radi. Rekao sam da će mnogi biti nezadovoljni što su prihvaćene inicijative za promene zakonskih rešenja, a to njima nije po volji. Ispunjeni su zahtevi koji su na početku postavljeni. Moram da kažem da ne znam zašto bi neko drugi više brinuo o životnoj sredini, kao što sam ja zabrinut - naveo je Dačić.

Ukazao je da svako ko se nalazi na određenoj javnoj funkciji mora da ima u vidu sve političke konotacije onoga što radi, pa i zakonskih rešenja.

- Mi smo usvojili i da se RIK priširi sa šest članova iz redova opozicije. Cilj ovog referenduma su ustavne promene i nezavisnost pravosuđa. A za druge referendume će biti mogućnosti da svaki predlagač ima predstavnike u organima koji spadaju pod nadležnosti RIK-a - rekao je Dačić.

Istakao je da referendumsku kampanju treba da sprovodi država.

- Mislim da je ne sprovodimo jer se bavimo drugim nekim temama. Pozivam da se svi državni organi bave kampanjom za uspeh referenduma. Protiv sam zloupotreba koji se pojavljuju u opozicionim krugovima koji se protive referendumu. Čitav život slušam da pravosuđe treba da se oslobodi političkog uticaja. Sada sudije i tužioce ne bira skupština. Pa šta je sporno, što se organizuje u Vučićevo vreme. Ovde kao i kod pitanja ekologije, treba razdvojiti suštinu. Ovde nije reč o ljubiteljima Ustava, ovde je reč o onima koji žele da zloupotrebe to u političkoj kampanji - smatra Dačić.

Dačić je dodao da bi, što se tiče samog parlamenta, bilo idealno da referendum ne uspe, jer bi onda skupština birala sudije i tužioce.

- Ali, da li je to u interesu Srbije? Mislim da nije. Zato pozivam sve da izađu na referendum i glasaju za promene - naglasio je Dačić.

Video: Ivica Dačić raspisao referendum za promenu Ustava: Evo kada će biti održan i šta se menja

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA