Konferencija "Otvoreni Balkan": Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona

 
 
 ≫ 
  • 0

To nije samo neka lepa politička ideja, već je to najpametnija moguća politika i za Srbiju kao i za naše partnere iz Otvorenog Balkana. Nadam se da će to uvideti i svi ostali iz regiona i da će se priključiti - poručila je premijerka Srbije na skupu

Otvoreni Balkan Foto: Tanjug/Rade Prelić

U Skupštini Srbije danas danas se održava konferencija "Otvoreni Balkan – Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona". Na skupu, uživo i onlajn, učestvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Albanije Edi Rama i zamenik premijera Severne Makedonije Nikola Dimitrov, kao i specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar.

Skup je otvorio predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godrfi, i poslanik i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković. Na političkom panelu govorila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, dok će se skupu onlajn obratiti zamenik premijera Severne Makedonije Nikola Dimitrov, premijer Albanije Edi Rama, te specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar.

Konferencija o Otvorenom Balkanu počela je minutom ćutanja za žrtve autobuske nesreće u Bugarskoj i eksplozije u fabrici u Leštanima.

Brnabić: Imamo jasan plan i rekordni nivo kapitalnih investicija

Za Srbiju su, pored osnovnog spoljnopolitičkog prioriteta evropskih integracije, jednako važni regionalna bezbednost, stabilnost i prosperitetni region, što donosi inicijativa Otvoreni Balkan, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na konferenciji.

- Mi smo relativno mali region i nestabilnost bilo gde u njemu će bez sumnje loše uticati na bilo koga od nas. Srbija je mogo toga uradila u poslednjih sedam godina. Ima neke od najboljih eknomskih rezultata u Evropi, otvorili smo uprkos korona krizi 60.000 novih radnih mesta, imamo jasan plan za budućnost i rekordni nivo kapitalnih investicija i kao na dlanu vidimo našu budućnost koja je prvi put u posledljnih nekoliko decenija svetla - istakla je premijerka Srbije.

Naglasila je da, ukoliko ne uspemo da ovakvim iniciativama prenesemo deo tog prosperiteta na naše susede u regionu, rizikujemo sav taj naš uspeh.

- To nije samo neka lepa politička ideja, već je to najpametnija moguća politika i za Srbiju kao i za naše partnere iz Otvorenog Balkana. Nadam se da će to uvideti i svi ostali iz regiona i da će se priključiti - rekla je Brnabićeva.

Otvoreni Balkan Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodala je da je veoma važno da se ostvare ciljevi inicijative o slobodnom protoku ljudi, roba i radne snage u regionu.

- Investitori traže dobru sredinu za ulaganje, što je velika komparativna prednost, posebno ako vidite da u Albaniji i Severnoj Makedoniji prilično velika stopa nezaposlenosti, jer će investitori videti koristi od velikog tržišta sa radnom snagom - navela je premijerka.

Ocenila je da će u dve-tri godine ostvarivanje ovih ciljeva, svakoj zemlji iz Otvorenog Balkana to povećati BDP za jedan procenat, a za pet do sedam godina, ako se priključi još neka zemlja, i do sedam odsto.

Brnabićeva je naglasila da će to otvoriti potpuno drugačije perspektive mladima iz regiona, jer će moći da rade u regionu.

Dačić: "Inicijativa Otvoreni Balkan pokazala se kao pun pogodak"

Inicijativa “Otvoreni Balkan” je nesumnjivo najvažniji regionalni projekat, i za samo dve godine, od kada je potpisana Novosadska deklaracija, ova inicijativa pokazala je da je pun pogodak i pravi odgovor na potrebe naših građana i država, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Na otvaranju konferencije "Otvoreni Balkan - Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona" u Narodnoj skupštini, Dačić je naveo da je od Novosadske deklaracije do danas pređen veliki put, dodajući da je na početku njenog predstavljanja bilo više onih koji su je osporavali, nego onih koji su iza nje stali.

- O ovoj inicijativi govorilo se u regionu sa mnogo pesimizma, da je ona utešna nagrada za članstvo u EU, da je to pravljenje nove Jugoslavije, da su postojeći regionalni projekti dovoljni i da nije potreban još jedan. Drago mi je da su pogrešili - rekao je Dačić.

Otvoreni Balkan Foto: Tanjug/Rade Prelić

Istakao je da nema nikakve želje za stvaranjem nove Jugoslavije, niti je to utešna nagrada za članstvo, već je to projekat koji će promeniti izgled Balkana.

Ukazuje da je to prvi put u poslednjih 30 godina da jedna regionalna inicijativa ima šansu da uspe, dodajući da nijedan pre nje nije bila u stanju da uspe, jer, kako kaže, nije bilo prave volje.

- Otvoreni Balkan je naš izum, izum našeg regiona, sredstvo da se naše društvo i ekonomija povežu kroz otvoren granice za robu, ljude, kapital i usluge. Do sada su razne barijere smetale i ometale naš razvoj, zbog čega smo svi trošili vreme i novac, a privrede trpele veliku štetu - rekao je Dačić.

Izrazio je zadovoljstvo što i predstavnici SAD i EU podržavaju ovu inicijativu.

Dačić je pozvao i sve ostale zemlje u regionu da se pridruže ovoj inicijativi, a ako misle da će zbog toga pretrpeti neki rizik, ona moraju da budu spremni da objasne građana zašto je njihova roba skuplja i zašto teško nalaze posao.

- Što se tiče Srbije, Albanije i Severne Makedonije, nemamo takve dileme, jer radimo na tome da Otvoreni Balkan već sutra pokaže pravu vrednost - rekao je Dačić.

Eskobar: Otvoreni Balkan biće potpun sa svih šest ekonomija

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju inicijativu “Otvoreni Balkan”, ali smatraju da ta inicijativa neće biti potpuna bez uključivanja svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

U onlajn obraćanju u okviru političkog panela na konferenciji “Otvoreni Balkan” u Skupštini Srbije, Eskobar je rekao da SAD podržava sve napore koji idu ka integraciji regiona, kako svih šest ekonomija, tako i integraciju u Evropu.

- Ovaj region poznajem već dugo vremena, i to je region koji pruža izuzetne prilike, ljudi sa Balkana su dosta uradili da izgrade moje društvo i evropsko društvo, a sada je vreme da izgrade svoje društvo, da rade na tome da mladi ostanu i rade na Balkanu i rade na boljoj budućnosti za svoje zemlje - rekao je Eskobar.

Na realizaciji “Otvorenog Balkana”, ukazuje Eskobar, Srbija, Albanija, Severna Makedonija, suočiće se sa dosta izazova, kao što su kontrola granica nakon njihovog otvaranja, bolja delotvornost sudova, smanjenje korupcije, smanjenje kontrole koju država ima nad privredom.

- Pored toga, važno je da ove tri zemlje koje pokreću inicijativu moraju da budu veoma otvorene i da blisko razgovaraju sa druga tri partnera koja su skeptična. Bez šest zemalja ova inicijativa ne može da uspe - rekao je Eskobar.

Navodi da bez ostale tri ekonomije, neće biti lako obezbediti prenos energije, telekomunikacije...

- Mi smo voljni da vam na tom putu pomognemo, da sve bude u skladu sa međunarodnim standardima, da postanemo partneri sa Evropom kako bi obezbedili da ovaj region postane jedan od najvažnijih ekonomija u Evropi -rekao je Eskobar.

Na konferenciji se obratio i ambasador SAD Entoni Godrfi koji je izjavio da bi Otvoreni Balkan dostigao svoj puni potencijal, čitav region mora biti uključen.

Dimitrov: Rezultati ključni za proširenje Otvorenog Balkana

Suviše dugo smo bili udaljeni i ne sme tako da bude u budućnosti da ne bismo dospeli u ćorsokak EU, izjavio je danas zamenik premijera za evropske poslove Severne Makedonije Nikola Dimitrov na konferenciji "Otvoreni Balkan - Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona":

- Treba da šaljemo poruku da smo kao region stabilni i da nalazimo rešenja, a ne probleme, da budemo usmereni ka budućnosti a da ne budemo zarobljenici prošlosti. Otvoreni Balkan je glavni korak u tom pravcu - ocenio je Dimitrov obraćajući se skupu putem video linka.

Naveo je da zemlje unutar inicijative moraju napraviti jedinstveno tržište, zasnovano na slobodi protoka ljudi, roba i kapitala i investicija, a koje će pomoći zelenu tranziciju.

- To će nam pomoći na putu ka EU. Većina preporuka EK se uopravo odnosi na to. Kada smo bliski, onda to donosi rast, stabilnost, prosperitet i jačanje - istakao je Dimitrov.

Naveo je da sa sadašnjom stopom rasta zemlje regiona mogu da dostignu prosečan stepen razvoja u EU za šest decenija, a da se po podacima Svetske banke 2016. provodilo 26 miliona sati godišnje čekajući na granicama u regionu.

- Vlasnici kompanija kažu da im nedostaje radna snaga i da to smanjuje ekonomski razvoj. Za sve je važno da se barijere uklone, što će poboljšati sliku o regionu pred stranim investitiorima. Zato regionalna saradnja nije alternativa evrointegracijama, već je u skladu sa njima - kazao je Dimitrov.

Istakao je kako vlade moraju da zadrže mlade kod kuće, jer kada odu gubi se ljudski kapital.

- Oni idu jer žele evropski način života. Ako želimo da ostanu, moramo da im omogućiomo to kod kuće - rekao je Dimirtov.

Dodao je da je inicijativa Otvoreni Balkan otvorena za sve zemlje regiona a da je ključno da tri zemlje članice inicijative pokažu rezultate.

Rama: Otvoreni Balkan, jer ne možemo više da čekamo EU

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da su se Albanija, Srbija i Severna Makedonija odlučile na inicijativu "Otvoreni Balkan", jer više ne mogu da čekaju na obećanja iz Evropske unije.

U onlajn obraćanju na političkom panelu u okviru konferencije "Otvoreni Balkan" u Skupštini Srbije, Rama je rekao da privrede u regionu na ovu inicijativu čekaju dugo i da će ona kroz otvorene granice za robu, usluge, ljude i kapital omogućiti brži ekonomski razvoj sve tri zemlje.

- Rekao bih da smo sada u fazi inicijative kada počinjemo konkreno da radimo neke stvari, poslednjih nekoliko sednica napravili smo važne korake koji će biti konkretizovani u decembru na samitu u Tirani potpisivanjem sporazuma i to će značiti da ćemo olakšati uslove rada za kompanije i ljude koji imaju problema zbog granica i birokratije - rekao je Rama.

On je istakao da pokretači inicijative "Otvoreni Balkan" ne treba da "troše vreme" na ubeđivanju drugih ekonomija u regionu da joj se priključe i da ih ubeđuju o tome koliko je ona vredna.

- To je za nas očigledno, zato smo i deo ove inicijative. Ponosan sam na to što su koraci koje mi preduzimamo takvi da zaista imaju veliki uticaj na građane, na ljude koji proizvode, koji izvoze…- rekao je Rama.

Objasnio je da su tri zemlje odlučile da pokrenu ovu inicijativu, jer su, dodaje, kroz Berlinski proces videli koje su sve korake preuzeli.

- Međutim, Zapadni Balkan se u toj inicijativi na neki način ''sapleo'', i taj proces je postao neka vrsta priče koja nema kraja. Primetili smo da svi ti skupovi i deklaracije koje se donose u okviru Berlinskog procesa, da se u praktičnom životu ništa od toga ne dešava - rekao je Rama.

Najveći problem je, ukazuje on, što sve zemlje Zapadnog Balkana nisu mogle da pronađu konsenzus i da "sve svima odgovara".

- Ne možemo da čekamo ni na EU, oni mogu da obećaju nešto, pa da ne ispune, pa opet da obećaju, pa da ne ispune, to je na njima… Mi ne možemo više da čekamo, moramo da idemo napred - rekao je Rama.

Istakao je da ova inicijativa nije stvaranje nove Jugoslavije ili utešna nagrada za članstvo EU, već da ona dopunjuje evropske integracije, a to znači da će članice "Otvorenog Balkana" biti spremnije kada dođe vreme za članstvo u EU i da će u EU moći da pristupe kao celina.

(Telegraf.rs)

Video: Baka Mirjana Petrović iz Cikota u 99. godini igra, peva i radi sve fizičke poslove

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA