Đurić: Do kraja godine očekujem usvanje rezolucije u američkom Kongresu kojom se daje podrška Srbiji

 
  • 0

Do kraja godine očekujem kongresno pismo podrške Srbiji i srpsko-američkim odnosima, za koje imam razloga da verujem da će potpisati veliki broja članova Kongresa, među kojima su i neki od najuticajnijih - istakao je Ðurić

SNS PREDSEDNISTVO SEDNICA Foto: ATA Images

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić rekao je danas da do kraja godine očekuje usvanje rezolucije u američkom Kongresu kojom se daje podrška Srbiji.

- Do kraja godine očekujem kongresno pismo podrške Srbiji i srpsko-američkim odnosima, za koje imam razloga da verujem da će potpisati veliki broja članova Kongresa, među kojima su i neki od najuticajnijih - istakao je Ðurić za praznični broj "Politike".

Ambasador Srbije kaže da je na odnosima Srbije i SAD neophodno kontinuirano i istrajno raditi i naglašava da bi mnogo toga bilo drugačije da smo u prošlosti u političkoj klasi imali "kritičnu masu ljudi koji suštinski razumeju kako SAD funkcionišu i poseduju set veština koji je neophodan za rad sa tamošnjim institucijama i javnošću".

- Dvadeseti vek Srbima verovatno za to nije ostavio dovoljno prostora. Jedna od naših kolektivnih iluzija jeste da je dovoljno da konzumiramo pop-kulturu da bismo upoznali američko društvo, vrednosti, politiku... Stvari su daleko složenije. Postoji ogroman potencijal, ali i potreba da unapredimo naše kapacitete za saradnju da bi ona u narednom priodu bila još produktivnija - rekao je Ðurić.

Naglasio je da Srbija danas gradi stratešku političku infrastrukturu u Vašingtonu za dobre buduće osnose sa SAD.

- Ne radi se samo o višestruko uvećanom i aktiviranom srpskom kokusu, novoj zgradi ambasade koja je u pripremi, trgovinskom predstavništvu, novim investicijama čija se vrednost meri milijardama dolara - kaže Ðurić i objašnjava da je reč o strateškom nastojanju da u SAD stalno nalazimo nove prijatelje i ljude koji će upoznati Srbiju kakva jestre.

- Predsednik Vučić je prepoznao značaj ovog odnosa i uložio dosta ličnog truda. Srbija danas ima dobre rezuiltate, sjajnu viziju budućnosti i pravo je zadovoljstvo to predstavljati sagovornicima u SAD. Čak i onima koji su tradicionalni skeptici - navodi Ðurić.

Ističe da se od stupanja na dužnost, 18. januara ove godine sreo i uspostavio redovnu komunikaciju sa više desetina članova Kongresa uz obe partije.

- Uz ovakvu aktivnost svakodnevno intenzivno radim sa političkim i karijernim osobljem kako bi osigurali da kreatori poltika dobiju i naše informacije o dešavanjima u Srbiji i regionu, ali i prilikama za produbljivanje ekonomske, političke i drugih vidova saradnje - kaže Ðurić.

(Telegraf.rs)

Video: Vozač dobio kutiju pa napravio ovaj potez: Snimak sa autobuske stanice koji niko nije video

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA