Vučić: Oni koji su bombardovali i delili državu govore o pravdi, a prvi nemaju prava da o tome govore

 
  • 1

Izveštaj visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita nisam pročitao, sem onoga na portalima, rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje o Šmitovom dokumentu.

Balkan mapa Foto: SHutterstock

Izveštaj visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita nisam pročitao, sem onoga na portalima, rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje o Šmitovom gokumentu.

Video je, kaže, da glavne optužbe idu na račun RS i njenog navodnog rušenja Dejtonskog sporazuma.

- Nisam ga pročitao detaljno, tako da ne mogu da ga komentarišem - rekao je predsednik.

Kaže da oni koji su nas bombardovali i koji su delili državu sada govore o pravdi i pravu, a prvi oni nemaju prava da o tome govore.

- U Srbiji vide uvek potencijalnu opasnost i nju treba, kad god izbije na prvo mesto po ekonomiji, skratiti, sabiti, da ne bi "ugrožavala" druge u regionu. Ovo su činjenice, mi toga treba da smo svesni, samo oni ne treba da govore o otvaranjima Pandorine kutije i tome kako smo samo mi izvor sveg zla. Mi možemo da se borimo za snažniju ekonomiju, brži napredak Srbije, da sarađujemo sa regionom i to je najvažnije za nas - kaže Vučić.

Podseća da Srbija nema izlaz na more, ali nas to čini vrednijim. Ljudi su, kaže, naša najveća vrednost, kao i slobodarska politika.

Aleksandar Vučić Printskrin: B92

- Insistiraću narednih dana na nacionalnoj ambiciji, koja podrazumeva da smo ekonomski najrazvijeniji u regionu, da imamo što bolje odnose sa komšijskim državama. Sa Mađarima imamo odlične odnose, sa Bugarima, Makedoncima, Albancima... Oko BiH mi učinimo sve: damo vakcinu, gas, gradimo auto-puteve prema njima.

Popravljamo odnose sa Crnom Gorom. Nacionalna ambicija su nam: ekonomija, mir u regionu, populaciona politika bez koje ništa što radimo ne vredi, a jedan od ciljeva treba da bude i zelena agenda, kao i snaga i mogućnost Srbije da odgovori na sve bezbednosne i političke izazove - rekao je Vučić.

Podsetimo, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit upozorio je u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN da je zemlja u direktnoj opasnosti od raspada i da postoji "veoma realna" mogućnost povratka sukoba.

Christian Schmidt, Kristijan Šmit, OHR, Bosna Foto: Tanjug/Dragan Kujundžija

Kako prenosi britanski Gardijan, navodeći da je imao uvid u dokument, Šmit će predložiti pojačanje međunarodnih mirovnih snaga u BiH ako, kako je naveo, "srpski separatisti" ostvare pretnju da će se povući iz Oružanih snaga BiH i stvoriti sopstvenu vojsku.

mit će u svom prvom izveštaju UN od stupanja na dužnost u avgustu upozoriti da se BiH suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom u posleratnom periodu.

Komentarišući najave srpskog člana Predsedništva BiH da će RS formirati svoju vojsku, Šmit je ocenio da je reč o pretnjama koje su, kako je naveo, "jednake secesiji bez njenog proglašenja".

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    2. novembar 2021 | 15:03

    Bravo presednice potpuno ste u pravu,svi oni imaju neke interese samo mi u svojoj drzavi nemamo, demokracija jaceg.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA