24 sata na dežurstvu u Kopnenoj zoni bezbednosti: Kako se čuva administrativna linija, kakav je život u selima

 
  • 1

Jedinice Vojske Srbije u redovne patrole kreću s posebnim oprezom, isključivo uz bojevu municiju

Dve nedelje nakon upada pripadnika ROSU na sever Kosova i blokade prelaza, mediji su proveravali kako se čuva administrativna linija i kako izgleda život u selima u Kopnenoj zoni bezbednosti. Uvek u pripravnosti, 24 časa na dežurstvu, jedinica Vojske Srbije u redovne patrole kreće s posebnim oprezom, isključivo uz bojevu municiju. I tako već 20 godina čuvaju Kopnenu zonu bezbednosti.

Stariji vodnik Milija Andrić je rekao da je zadatak patrole osim osmatranja dela puta i sprečavanje šverca, naoružanja, municije, ilegalnog prelaska administrativne linije.

- Za sada, što se tiče ove baze i ovog sastava, nije bilo većih incidenata i fizičkih obračuna. Jedino što imamo je prolaz migranata koji imaju alternativni put s KiM ka Raškoj i dalje ka centralnoj Srbiji - rekao je Andrić, prenosi RTS.

Rudnica je jedna od desetak baza u Kopnenoj zoni. U njoj vojnici provode i do mesec dana, a novina je da pre dolaska na smenu sada imaju i obaveznu izolaciju.

- Još jedan zadatak je da suzbiju eventualno organizovana kriminalna delovanja u Kopnenoj zoni bezbednosti, a sve to uspešno realizujemo upućivanjem patrola, formiranjem osmatračnica, zaseda i angažovanjem neposrednog obezbeđenja. Za sve to imamo odličnu saradnju s Kforom s kojim realizujemo jednovremene patrole i osmatračnice - istakao je komandir baze kapetan prve klase Sava Kovačević.

Patrole prolaze iznad samih prelaza, kraj zaselaka u kojima su uglavnom staračka domaćinstva. Mlađi su na poslu na severu Kosova ili u većim gradovima centralne Srbije. Oni koji su ostali, tenzije između Beograda i Prišine, itekako osećaju.

- Ja sam ovde, a živim i u Leposaviću, problem je odlazak, gužve, sad moramo da lepimo nalepnice preko grbova na tablicama, posle da ih odlepimo - naglasio je Bojan Kragojević.

Ana Galjak je ekipi RTS rekla da prolaze kamioni, automobili i da brinu ko ide i šta ide, ko šta vozi i prevozi.

- Asfalt i struja nedostaju, ovde je totalni mrak, ako nema svetla pred kućom, a svako nailazi i migranti prolaze - dodala je Ana.

Na putevima podno Kopaonika zimi dodatni problemi. Tada se za pomoć u čišćenju snega meštani obraćaju i vojnicima ove baze. U drugim bazama koje štite administrativnu liniju neretko traže i zaštitu od šumokradica s teritorije Kosmeta.

Administrativna linija koja razdvaja centralnu Srbiju i Kosovo dugačka je 382 kilometra, a čak o 40 kilometara brinu vojnici iz baze Rudnica.

Iako incidenata nema već godinama, potreban je oprez u svakom trenutku, pa samim tim i zaštitna oprema kako za njih, tako i za sve one koji su sa njima u patroli, uključujući i novinarske ekipe.

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    1. novembar 2021 | 00:21

    Ustav Srbije obavezuje drzavu Srbiju da čuva vojskom Srbije celu juznu Srbiju Kosovo i Metohiju a ne adminsitrativnu liniju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA