Vučić: Kompromis jedino rešenje za KiM. Merkelova poručuje da je to pitanje koje mora biti rešeno

 
 
 ≫ 
  • 87

Nedelju pre održavanja izbora u Nemačkoj, odlazeća kancelarka rezervisala je za Zapadni Balkan, što je, prema oceni analitičara, pokazatelj koliko je za Nemačku ovaj region važan

Nemačka kancelarka Angela Merkel počela je dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje se sastala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Nedelju pre održavanja izbora u Nemačkoj, odlazeća kancelarka rezervisala je za Zapadni Balkan, što je, prema oceni analitičara, dokaz koliko je za Nemačku ovaj region važan.

Posle dočeka na aerodromu Nikola Tesla, Merkelova se uputila ka Palati Srbija, gde je posle svečanog dočeka imala tet-a-tet sastanak sa predsednikom Srbije.

Merkel o Kosovu i Metohiji: To pitanje neće nestati

Angela Merkel je, govoreći o KiM, poručila da ovo pitanje mora biti rešeno i da ono neće nestati.

- Neka pitanja će se rešiti na kraju procesa. Neke zemlje EU nisu priznale Kosovo, ja sam za pragmatični pristup i ne možemo govoriti o tome dok se proces ne završi - rekla je nemačka kancelarka odgovarajući na pitanje novinara o stavu Nemačke kada je nezavisnost Kosova u pitanju.

Predsednik Srbije je rekao da je njemu i javnosti poznato šta je uslov za ulazak u Srbije u EU, ali da Srbija želi da razgovara i vodi dijalog sa Prištinom, koji će dovesti do kompromisnog rešenja.

- Nemačka kancelarka i ja smo o tome razgovarali bezbroj puta. I kad smo se slagali i kada se nismo slagali. Ja, kao i većina Srba mislim da zamrznuti konflikt nije dobar. Ponoviću, mislim da jedino rešenje koje može biti prihvatljivo jeste kompromis, a ne ponižavanje Srbije - rekao je predsednik Srbije

Merkelova: Kroz godine smo došli do punog poverenja

- Prvo bih se zahvalila na gostoprimstvu, i drago mi je što sam još jednom došla u Srbiju, pošto smo kroz godine došli do odnosa punog poverenja i postigli smo niz rezultata, bez obzira što pred Srbijom i celim regionom i dalje stoji daleki put - rekla je nemačka kancelarka.

Ona je istakla da su naše dve države istorijski blisko povezane, i u kulturi, politici, ekonomiji.

Aleksandar Vučić Angela Merkel Beograd Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

- Moramo se setiti osamdesete godišnjice napada Vermahta na Jugoslaviju, i raduje me što mogu najaviti iznos od 500.000 za obnovu, i drago mi je što smo ratifikovali sporazume o memorijalima - rekla je Angela Merkel.

U oblasti pravnog sistema kaže da je važno da se postigne napredak, kao i da je presednik Srbije izneo planove i obećanja.

Napomenula je da sutra ide u Albaniju, gde će se sastati sa premijerima zemalja regiona.

- Važnu ulogu u vezi sa približavanjem EU ima Berlinski proces i zadovljstvo mi je da vidimo rezultate korak po korak. Ohrabrujem da se ide dalje ka pravnoj državi, pluralnom društv -, navela je kancelarka.

Vučić: Ne menjamo stav o KiM - kompromis jedino rešenje

Posle sastanka predsednik je izrazio zahvalnost nemačkoj kancelarki jer je na kraju mandata izabrala da dođe u Beograd.

- Lično sam ponosan što posle mnogo godina saradnje imam priliku da budem jedan od domaćina i da dočekam nemačku kancelarku na kraju njenog mandata - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić Angela Merkel Beograd Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

Rekao je da su imali otvoreni razgovor i da su se na stolu našle političke i druge važne teme.

Vučić se zahvalio kancelarki na konstruktivnom pristupu pregovorima Beograda i Prištine.

- Za razliku od nekih drugih kod nas zahvalnost ne traje kratko, i vi ćete uvek biti drag gost u Srbiji. Razgovarali smo i o rezultatima Berlinskog procesa, i ovih dana imaćemo prilike da vidimo šta je konkretno nasleđe Angele Merkel - rekao je predsednik Vučić.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, predsednik je rekao da Beograd ne odustaje od stava da je jedino razgovor i kompromisno rešenje moguće i prihvatljivo.

Kazao je i da je nemačkoj kancelarki predao izveštaj o svemu što je Vlada Srbije uradila po tom pitanju ikao, kako je rekao, "znamo da još mnogo moramo da uradimo po tom pitanju".

Dodao je da je sa Merkelovom razgovarao o evropskim integracijama Srbije i regiona, takođe i o usklađenosti spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU.

Naveo je da je stepen usklađenosti sa deklaracijama EU za četiri meseca podignut sa 46 na 62,5 odsto.

Predsednik je istakao da su razgovarali i o Berlinskom procesu.

- Ovih dana imaćemo priliku da vidimo najkonkretnije nasleđe rada Angele Merkel i na tome sam zahvalan - dodao je.

Predsednik Srbije dodao je da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen uskoro stiže u zvaničnu posetu Beogradu, a da će u roku od 15 dana od tad biti potpisan ugovor o izgradnji auto-puta Niš-Pločnik-Priština.

- Razgovarali smo i o drugim slobodama, večeras ćemo dodatno razgovarati i predstaviću inicijativu Otvoreni Balkan, verujem da ćemo od predloženih rešenja za zajedničko regionalno tržište imati u periodu koji dolazi - naveo je Vučić.

Crveni tepih i počasna Garda ispred Palate Srbija za kancelarku

Ispred Palate Srbija priređen je svečani doček sa najvišim državnim počastima za nemačku kancelarku.

Po izlasku iz kola, ispaljeni su počasni plotuni, a potom su intonirane himne dve države.

Pribićević: Odlazak Merkelove teži Evropljanima nego Nemcima

Ognjen Pribićević, nekadašnji ambasador Srbije u Berlinu, navodi za RTS da će odlazak Angele Merkel teško pasti Evropljanima zbog cele situacije sa Evropskom unijom, očigledne krize i nedostatka vizije kako i šta dalje.

- Nemcima će biti lakše zato što postoji već određeno zasićenje. Ona je jako dugo na vlasti i prosto postoji potreba za nečim novim, a generalno vreme se promenilo i u Nemačkoj i u Evropi, sistem vrednosti se promenio. Živimo u novom vremenu koje traži novu vrstu lidera i političara - objasnio je Pribićević.

Migovi dočekali Merkelovu

Video: Srpski migovi dočekali Angelu Merkel

Nemačka kancelarka sletela u Beograd

Nemačka kancelarka sletela je malo posle 16 časova u Beograd, a nju je na aerodromu dočekao predsednik Vučić.

U delegaciji koja je dočekala kancelarku je i ambasador Nemačke Tomas Šib i ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić se oglasio pred dolazak Merkelove

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Srpske i nemačke zastave na ulicama Beograda, sve spremno za dolazak Merkelove

U Beogradu je sve spremno za dolazak nemačke kancelarke.

Na stubovima javne rasvete duž celog Brankovog mosta i Bulevara Mihajla Pupina su istaknute srpske i nemačke zastavice, kako to protokol nalaže kad dolaze visoki svetski zvaničnici.

Na Bulevaru Mihajla Pupina na nekoliko bilborda je na nemačkom jeziku ispisano "Srdačna dobrodošlica kancelarki Merkel".

Saobraćaj za sada nije zaustavljen, a policijske snage pristižu na prostor kod Palate Srbija, gde će obaviti poslednje bezbednosne provere pred dolazak Merkelove.

Na snazi rigorozne mere bezbednosti

Tokom dvodnevne posete Beogradu nemačke kancelarke, na snazi će biti rigorozne mere bezbednosti, a kako prenose mediji, kancelarku će dočekati migovi 29 Vojske Srbije.

Celom trasom kojom se ona bude kretala biće raspoređeni pripadnici MUP-a Srbije.

Na terenu će biti i dva policijska helikoptera. Oko 600 ljudi, kako se dodaje, biti direktno zaduženo za za neposrednu bezbednost kancelarke.

Reč je o više od 50 pripadnika Jedinice za obezbeđenje objekata i ličnosti, 100 pripadnika Žandarmerije, 400 pripadnika beogradske policije, deset pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i pilotima helikopterske jedinice.

Na terenu će sve vreme dežurati i nekoliko timova vatrogasaca i medicinske ekipe.

Saobraćaj se u širem centru grada zatvara u 17 časova

Dolazak nemačke kancelarke usloviće izmene u saobraćaju, odnoso privremeno zatvaranje za saobraćaj onih ulica kojima se ona i njena delegacija budi kretali, kakva je inače praksa kad dolaze visoki svetski zvaničnici.

S obzirom na to da ona na Aerodrom "Nikola Tesla", prema planu posete, sleće u 16.10 sati, a da je svečani prijem u Palati "Srbija" od 18 časova, treba očekivati da će ti delovi grada, naročito autoput Beograd-Niš u novobeogradskom delu ka centru grada i deo oko Palate "Srbija", pretrpeti povremena zatvaranja.

Prijem u Palati "Srbija" biće završen u 19.20, što ukazuje na to da će Angela Merkel nakon toga napustiti ovaj deo grada. Dalji protokol za sada nije poznat, te ne možemo da pretpostavimo kojim delovima grada će prolaziti.

Video: Vučić: Merkel u ponedeljak u Beogradu! Imaću susrete i sa fon der Lajen, Erdoganom, Lajčakom, Ramom

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo i saborci

    13. septembar 2021 | 16:05

    Jeste, vazan je ovaj deo Evrope za Nemacku jer vide Srbiju, Hrvatsku, Bosnu, Rumuniju i Bugarsku kao kolonije jeftine radne snage.

  • WILSON

    13. septembar 2021 | 16:17

    Bravo predsedniče samo tako nastavite narod je uz vas...❤️❤️❤️

  • Дејан

    13. septembar 2021 | 21:03

    Показали су они кроз историју више пута,колико им је важан овај регион!Нема компромиса...догодине у Призрену!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA