Srbija dobija fabriku za proizvodnju Sinofarma. Vučić: Moći ćemo i da menjamo komponente

 
 ≫ 
  • 51

Ovaj projekat ostvaren je uz zajedničko ulaganje Srbije, Narodne Republike Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji polaganja kamena temeljca za igradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm.

Ovaj projekat ostvaren je uz zajedničko ulaganje Srbije, Narodne Republike Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Polaganje kamena temeljca za fabriku vakcina odvija se u zemunskom naselju Soko Salaš.

- Kada se prvi put pravila maketa, došao je Šejk Muhamed i kažem borićemo se, ali ne verujem da će da bude ostvareno. A on mi kaže da je to jedna maketa koja će sigurno biti ostvarena. Ovo je druga koju gledamo zajedno i nadam se da će biti ostvareno - naglasio je Vučić.

- Imaćemo jednu od najmodernijih fabrika vakcina, ali bićemo u mogućnosti i da menjamo komponente, da unapređujemo vakcine - rekao je Vučić.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Kada sam bio u poseti Šeiku Muhamedu, on je nosio u fružideru samo kineske vakcine, imaju i druge, ali samo njih je nosio, daje ljudima kineske vakcine. Kad ga pitate zašto, a razumeju se perfektno u vakcine, odgovaraju da je kineska apsolutno sigurna i ima široko polje dejstva - kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da je u planu da se u Srbiji proizvodi 30 miliona doza vakcina, da bi bilo dovoljno za zemlju i region.

"Ishod pandemije zavisi samo od nas"

- Od nas zavisi ishod pandemije. Mi smo došli relativno brzo do 48 odsto, posle smo gotovo stali i nikako da dođemo do 51 odsto. Šta ćete kad ima ljudi koji ne veruju da bolest postoji, a onda se desi da im neko u porodici umre. Onda se izvinjava i hoće vakcinu - rekao je predsednik Srbije.

Rekao je da će biti određenih mera, ali "moramo i da živimo. U pitanju je lična odgovornost, pre svega vakcinacija, a onda i ostalo".

- Nije lako da uvedemo obaveznu vakcinaciju, zbog Ustava. Ako me neko pita za moje mišljenje, lično bih to podržao. Ali, kao predsednik moram da poštujem Ustav Srbije - dodao je on.

"Zahvalnost svima koji su omogućili realizaciju ovog projekta"

Predsednik Srbije izrazio je zahvalnost svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, od kineskih vakcina do gradskih vlasti koje su zaslužne za sprovođenje ideje do kraja.

- Ponosan sam što počinjemo izgradnju novih kapaciteta za proizvodnju i punjenje vakcina - poručio je predsednik na početku obraćanja.

Kako je istakao, ovim vakcinama snabdevaćemo ne samo Srbiju, nego i zemlje iz regiona i cele Evrope.

- Sve ono do čega njihovi naučnici dođu, sva saznanja, biće dostupno i nama. Ovde će raditi 300 ljudi. Stvarno sam srećan što imamo mogućnosti da projekat provedemo u delo. Znam da ćemo uz pomoć naših kineskih prijatelja uspeti da napravimo nešto što će biti regionalno čudo i ponos Srbije - dodao je predsednik i rekao da za 6 meseci želi da se vidi sa istim ljudima koji su danas tu s njim, na istom mestu, kada će otvoriti prvi pogon fabrike.

Obraćanje predstavnika kineske kompanije

- Želim da izrazim najiksreniju zahvalnost. Naša kompanija je postala najveća kineska kompanija za proizvodnju vakcina. U borbi protiv kovida iskoristili smo sve naše prednosti i tako razvili četiri vrste vakcina. Prve su odobrene i registrovane u svetu i odobrene za upotrebu dece od 3 do 14 godina - poručio je predstavnik Sinofarma.

Iz kompanije su istakli da veruju da će Kina zajedno sa Srbijom učestvovati u borbi protiv kovida, i na taj način će se produbiti odnosi i strateško partnerstvo između dve zemlje.

- Voljni smo da delimo iskustva i znanja, kako bismo se zajedno izborili protiv pandemije. Zahvaljući dalekovidosti Srbije, ova saradnja ima već ima rezultata. Sve ovo ne bi bilo moguće da odnosi Srbije i Kine nisu na najvišem nivou. Iskreno se nadam da će naša saradnja poslužiti kao model drugim zemljama - istaknuo je predstavnik kompanije.

Predsednik kompanije Sinofarm se zahvalio predsedniku Vučiću. Kako je istakao, Sinofarm je najveća kompanija za proizvodnju vakcina. U borbi protiv kovida kompanija je razvila četiri vrste vakcina.

- Prijateljstvo Kine i Srbije ima dugu istoriju. Želim da uputim posebnu zahvalanost predsedniku Vučiću na velikoj podršci. Nadam se da će se naša saradnja razviti i na više polja - poručio je predsednik kompanije.

Video: Vučić se revakcinisao u Doljevcu

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    9. septembar 2021 | 14:50

    Dovoljne količine vakcina proizvedene kod nas će ubrzati imunizaciju, rasteretiti naš zdravstveni sistem i poboljšati zdravstvenu zaštitu gradjana.

  • NWA

    9. septembar 2021 | 11:32

    Odlicna vest da ce se vakcine proizvoditi u Srbiji. Mene brine sto su te Kineske vakcine slabog ucinka.

  • Mare

    9. septembar 2021 | 12:09

    Sto implicira da ce nam vakcine trebati jos godinama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA