"SAD neće insistirati na primeni Vašingtonskog sporazuma posle 4. septembra"

 
 ≫ 
  • 4

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da je sudbina Vašingtonskog sporazuma u rukama SAD ali da ne veruje da će njegova važnost biti produžena nakon 4. septembra

KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da je sudbina Vašingtonskog sporazuma u rukama SAD, ali da ne veruje da će njegova važnost biti produžena nakon 4. septembra, kada ističe moratorijum na lobiranje za nova priznanja Kosova, odnosno povlačenja priznanja Kosova.

Milivojević je za Kosovo onlajn rekao da ne veruje da će SAD decidno da insistiraju da se taj sporazum produži u punom kapacitetu i naveo da će važenje njegov ekonomskog dela biti produženo, ali u suženom obimu.

Kaže da Vašington nije ni do sada pokazivao da će poštovati taj sporazum, naročito u vezi sa statusom Kosova.

Milivojević je rekao da američka administracija čvrsto stoji na međusobnom priznanju Srbije i Kosova i dodao da SAD ni do sada nisu upozoravale Prištinu u vezi sa njenim lobiranjem za nova priznanja.

Smatra da se onog trenutka, kada Priština nastavi kampanju priznanja koja je za Beograd neprihvatljiva, i ako izostane reakcija Vašingtona, ne može smatrati da je Vašingtonski sporazum i dalje na snazi.

- U tom smislu nemamo nikave obaveze. Ništa drugo nam ne preostaje nego da se vratimo na politiku otpriznavanja - smatra Milivojević.

Zoran Milivojević Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da je sudbina Vašingtonskog sporazuma u rukama SAD-Foto: Tanjug/Tanja Valič

Naveo je da i do sada Priština nije poštovala taj sporazum, a da Vašington nije reagovao i opominjao prištinsku stranu.

Milivojević je rekao da je kosovski premijer Aljbin Kurti jasno stavio do znanja da neće poštovati taj sporazum potpisan u Beloj kući 4. septembra prošle godine u vreme prethodnog američkog predsednika Donalda Trampa.

- Ne verujem da će se posle 4. septembra produžiti važnost Vašingtonskog sporazuma. Može se očekivati da će američka strana imati u vidu neke poteze u ekonomskoj sferi, dolazak DFC-a i neke ekonomske aranžmane, ali ne verujem da će decidno insistirati da se taj sporazum produži u punom kapacitetu - smatra Milivojević.

Naglasio je da je već sada jasno da Priština nije ni do sada poštovala taj sporazum i da je sigurno je da će posle 4. septembra nastaviti kampanju na novim priznanjima.

- Oni su sada suzdržani samo zato što je reč o Vašingtonu i Americi. Srpska strana neće imati nikakave obaveze prema Vašingtonskom sporazumu. Ni Vašington, ni Priština ga ne poštuju. Srbija nema nikakav razlog da poštuje te odredbe - rekao je Milivojević.

Ako, kaže, Priština nastavi politiku lobiranja za priznanja, srpska strana će sasvim sigurno nastaviti politiku "otpriznavanja" i one diplomatske i političke aktivnosti koje su dovele do promene stava 18 zemalja koje su preispitale svoj stav u vezi sa priznanjem Kosova.

- Sudbina Vašingtonskog sporazuma nije u rukama Srbije, pre svega zavisi od stava Vašingtona i ukoliko bi Vašington insistirao na nastavku njegovog delovanja, ali uz obavezu poštovanja svih odredbi, to bi bilo u prilog i stvaranja jednog boljeg političkog ambijenta - rekao je Milivojević.

Video: Vučić rekao Lajčaku da je zabrinut: Preneo sam mu da se Albanci spremaju za novu kampanju priznanja

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zaista

    2. septembar 2021 | 16:06

    spucali sahiste kao decu a ovi jos pozurili do vosingtona, strasno (!) a kosovo izvuklo priznanje izraela ...... neverovatno koliko smo glypi.

  • Perke

    2. septembar 2021 | 18:28

    Dobro je... prošli smo najmanje loše.. Izrael bi priznao Kosovo nevezano za sporazum, izvukli smo ekonomski solidno, Gazivode izvukli pod isključivo siptarskom kontrolom... da je Trampulja prošao imali bi i bolje pozicije u Stejtu.. Idemo dalje, velemajstor politike Aleksandar Vučić igra ovu partiju saha, mirno spavaj Srbijo...

  • Тодорић

    2. septembar 2021 | 18:47

    Вашингтон крши резолуцију 1244, шта је за њих један споразум...мени је само једно нејасно: ЗАШТО СЕ МЕШАЈУ?Ако им треба база,нека је направе у милогорији,они су чланица Нато.Пар километара даље,а онолико бачених бомби...глупост века са стране Нато

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA