Bilčik pozdravio pridruživanje Srbije izjavi o Avganistanu

 
  • 8

Usklađivanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući pozicije, sankcije i izjave važan je deo posvećenosti Srbije evropskom putu - rekao je Vladimir Bilčik

Oliver Varhelji FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik pozdravio je danas pridruživanje Srbije zajedničkoj izjavi o Avganistanu, koju su potpisali SAD, države članice Evropske unije, kao i više od 110 država ukupno, uključujući zemlje u regionu Zapadnog Balkana.

On je za list "Danas" rekao da je usklađivanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući pozicije, sankcije i izjave važan deo posvećenosti Srbije evropskom putu.

- Nadam se da Srbija takođe razmišlja da se pridruži zajedničkoj izjavi EU o položaju žena i devojaka u Avganistanu, koje su usvojile države članice EU 18. avgusta - istakao je Bilčik.

Srbija je u četvrtak potpisala američki dokument o bezbednom napuštanju Avganistana.

Podsetimo, Srbija je među oko 100 zemalja sveta koje su potpisale Zajedničko saopštenje Stejt departmenta o Avganistanu u kojem se sve strane u toj zemlji pozivaju da poštuju i omoguće bezbedan i organizovan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste zemlju.

Na sajtu Stejt departmenta objavljen je ažurirani spisak zemalja koje su potpisale dokument, među kojima je i Srbija.

Zajedničko saopštenje objavljeno je 15. avgusta, a spisak zemalja potpisnica na kojem je i Srbija tri dana kasnije.

Od zemalja u okruženju izjavu nisu potpisale samo Bosna i Hercegovina i Mađarska.

U dokumentu se ističe da Avganistancima i stranim državljanima koji žele da napuste zemlju to mora biti dozvoljeno, da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni i da se mora održati mir.

- Avganistanski narod zaslužuje da živi bezbedno, sigurno i dostojanstveno. Mi u međunarodnoj zajednici smo spremni da im pomognemo - zaključuje se u saopštenju.

Video: Vučić: Odakle tolika ksenofobija! Ne znam otkud tolika mržnja prema svakome ko od nekud dolazi!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    20. avgust 2021 | 13:58

    Kreteni i ulizice! Mi sigurno nemamo ništa sa smrdljivim amerikancima i NATO kretenima u slučaju Afganistana. Živi i ostavi ih da žive (ili ne) to je relativno prihvatljiva poruka! Bilo bi vrlo dobro saznati tko je potpisao tu glupost! Šta mi imamo sa tom situacijom? Zašto se to mora podpisati? Koje su to ulizice i profiteri? Ima jos 100njak ali doći će dan!!!

  • Sneza

    20. avgust 2021 | 15:34

    Fuj fuj...saglasnost sa EU ? Mi u nju nikada necemo uci. Koji moj se deklarisemo kao " europljani " i kome se uvek uvlacimo u dupe, a korist nikakva. Samo stetni potpisi po nas, zabole nas za Avganistan. Sta imamo mi od njih osim sto su priznali Kosovo. Upravo zbog toga im nema mesta u Srbiji pa nek potpisuje ko sta hoce. Narod ce se ovog puta pitati, zivi bili pa videli.

  • Hm

    20. avgust 2021 | 14:05

    Sankcije zemljama koje vi odredite vas žuljaju, a za talibančiće znamo; na hiljade ih spremate da stignu u Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA