Haradinaj tvrdi da je otrovan u Dečanima. Kancelarija za KIM: U toku opasna kampanja dezinformacija

 
  • 7

Slična lažna optužba plasirana je i 2019. godine, kada su iz Prištine tvrdili da su glasački listići iz centealne Srbije zatrovani, što se pokazalo kao potpuna neistina - zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije

Ramuš Haradinaj Ramuš Haradinaj / Foto: Profimedia/Abaca Press

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je i on bio među otrovanima u Dečanu, ali sa blažim simtomima, prenosi Reporteri.

Haradinaj je naveo da ima blaže simptome trovanja i istakao da su simptomi trovanja njegove sestre Antifone i njene dece mnogo jači.

- Da budem iskren, imao sam nekoliko, ne velikih simptoma. Deca sestre Antifone i mnogo moje rodbine je imalo jače simptome trovanja - rekao je Haradinaj.

Po njegovim rečima, situacija u Dečanima se smiruje.

- Broj onih koji traže medicinsku pomoć se smanjio, što daje nadu da će ovo stanje prestati. Prilično čudna i neobična situacija. Pogotovo su prva dva dana bila teška. Video sam ljude koji pate, a bilo je posebno bolno videti decu koja pate - rekao je Haradinaj.

Kancelarija za KiM: Na snazi opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija

Кancelarija za Кosovo i Metohiju upozorava da je na delu veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se Srbi, bez ijednog jedinog dokaza pokušavaju da proglase odgovornim za trovanje vode u Dečanima.

KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Ovakve lažne tvrdnje, koje se plasiraju u pojedinim albanskim medijima, a danas su praćene i izjavama albanskih političara, nisu, niti mogu biti utemeljene ni na jednom jedinom dokazu i reč je o apsolutnim dezinformacijama i kampanji lažnih vesti. To, međutim, ne umanjuje njihov opasni karakter, jer je slična kampanja plasiranja lažnih vesti poslužila kao izgovor i povod za spiralu nasilja, koja je kulminirala u martovskom pogromu 2004. godine - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Naglašava se da ovakvo novo plasiranje lažnih vesti može imati dalekosežne posledice po, ionako krhku, bezbednosnu situaciju na prostoru Кosova i Metohije, te da do njih dolazi u trenutku povećanog broja incidenata prema Srbima, a sada im se na ovaj način dodatno crta meta na čelu i iznova ugrožava bezbednost manastira Visoki Dečani.

- Кancelarija za Кosovo i Metohiju ovim povodom uputiće pismo svim međunarodnim misijama koje deluju na Кosovu i Metohiji, sa jasnim zahtevom da se prekine sa ovom neodgovornom kampanjom lažnih vesti i dodatno zaštite Srbi u pokrajini - ističe se u saopštenju.

Podseća se da vest o trovanju u Dečanima prvo bila praćena međusobnim optužbama i prepucavanjima albanskih stranaka za odgovornost za ovaj problem, a sada su kao meta označeni Srbi, zbog čega Kancelarija za KiM apeluje da se problem koji je nastupio ne koristi za politizaciju i stigmatizaciju Srba.

- Slična lažna optužba plasirana je i 2019. godine, kada su iz Prištine tvrdili da su glasački listići iz centealne Srbije zatrovani, što se pokazalo kao potpuna neistina - zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Ambasada SAD u Prištini: Ignorišite glasine, čekajte činjenice

Ambasada SAD u Prištini pozvala je novinare i građane da ignorišu glasine o mogućim uzrocima masovnog trovanja u Dečanima i sačekaju da se saznaju činjenice.

Ambasada je na Tviteru istakla da Ministarstvo zdravlja iz Prištine veruje da je bakterija mogući uzrok simptoma trovanja.

- Naše misli su sa onima koji pate zbog ove vanredne zdravstvene situacije u Dečanima. Iako će biti sprovedeno još testova, Ministarstvo zdravlja veruje da je bakterija verovatni uzrok simptoma. Novinari, građani - ignorište glasine. Čekajte činjenice - navela je ambasada.

Prištinski Institut za javno zdravlje saopštio je ranije danas da su u uzorcima vode uzetih u ponedeljak iz regiona Dečana identifikovane neke bakterije koje mogu da utiču na zagađenje vode za piće.

I predsednik opštine Dečan Baškim Ramosaj saopštio je prethodno da su ispitivanja Instituta za javno zdravlje pokazala da su u uzorkovanoj vodi iz nekoliko sela pronađene određene bakterije, zbog kojih postoji mogućnost da je voda za piće kontaminirana, ali i da se broj onih koji se žale na zdravstvene probleme smanjuje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    16. jul 2021 | 10:33

    A koliko ima mrtvih od tog "trovanja" šiptara ? To su bre lažovčine nad lažovčinama !

  • j

    16. jul 2021 | 10:24

    Gospodine Predsednice a da se uhapse Albanci koji su tim kolima stajali pored vodovoda u Dečanima i koji imaju automobil sa novosadskim tablicama? Pa da se dokaze ovim medjunarodnim debilima šta Albanci rade i na koju kartu igraju!! U Srbiji ima mnogo Albanaca koji su itekako lojalni teroristima na Kosovu a žive i rade u Srbiji takodje ih ima u inostranstvu sa Srpskim pasošima i kada se nešto desi svi kažu iz Srbije je! Dokle vise

  • Jelena

    16. jul 2021 | 11:02

    Sigurno su vodu zatrovali srbi koje su siptari odavno oterali, bice telepatski

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA