Koštunica: Nova vlast će priznati Kosovo, članstvo u EU je konopac oko vrata

"S dnevnog reda treba skinuti opciju da je državni cilj članstvo u EU. Novoj vlasti odgovara to što EU ovog časa ne traži izričito da Srbija prizna Kosovo, ali će priznavanje na kraju biti neminovno", kaže predsednik DSS-a

  • 0

Lider DSS Vojislav Koštunica kaže da je nova vlast odustala od pogubne politike prema EU, istakavši da bi članstvo u Uniji bio "konopac oko vrata Srbije".

- Nova vlast još nije do kraja zacrtala pravac kojim će da se kreće Srbija. Za početak je važno što je država konačno odustala od pogubne politike da EU nema alternativu - tvrdi Koštunica.

Upitan da li je vlast nešto suštinski promenila nabolje u proteklih šest nedelja, odgovorio je da je aktuelna vlada "i pored pozivanja na lojalnost Briselu, ipak vodi politiku koja odudara od štetočinske ideje da EU nema alternativu, koju je sprovodila DS".

- Sada postoje alternative, drugi partneri i druge tačke oslonca. Imamo i nove odnose sa Rusijom, što vidimo kao promenu i pozitivan pravac - rekao je on i dodao da će uspeh ove vlasti zavisiti od toga da li će napraviti jasan diskontinuitet sa bivšom politikom jer je bivša vlast "ekonomski, politički i moralno na duže vreme opustošila i unesrećila zemlju".

Govoreći o Kosmetu, Koštunica je naveo da DSS čeka da vidi kakva će biti nova politika države prema južnoj pokrajini i dodao da poruke vlasti da će prihvati sve postignute sporazume sa Prištinom predstavljaju "posebno osetljivo pitanje" jer su, kako tvrdi, za budućnost Srbije naročito bitni sporazumi o slobodi kretanja i integralnom upravljanju granicama.

Vojislav Koštunica kaže da novoj vlasti odgovara to što EU ne traži izričito da Srbija prizna Kosovo, ali će ona na kraju neminovno priznati njegovu nezavisnost.

- Vidimo da donekle i novoj vlasti odgovara to što EU ovog časa ne traži izričito da Srbija prizna Kosovo, ali upozoravamo da će tražiti sve drugo i da će priznavanje na kraju biti neminovno. To je, kao kad voćka zri, zri, i na kraju sama otpadne - tvrdi on.

Na pitanje da li će DSS insistirati na prekidu evropskih integracija ako predsednik Srbije bude ponudio konsenzus oko Kosova, Koštunica je istakao da je "nesumnjivo da nećemo odstupiti od stava da je politička neutralnost najbolja za Srbiju".

- Sa dnevnog reda treba skinuti opciju da je državni cilj članstvo u EU. Učlanjenje u EU bilo bi konopac oko vrata Srbije. Otvoreni smo potpuno za razgovor oko državne politike prema Kosovu - naveo je on.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA