Predsednik ugostio mališane iz BiH i Hrvatske: Čuvajte srpsko ime i da što pre dođete u svoj Beograd

 
 ≫ 
  • 17

Poželeo im je i da danas obiđu što više, da čuvaju svoje srpsko ime i prezime i da se što pre vrate u svoj Beograd. Predsednik je obećao i pomoć mestima u kojima mališani žive

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas 55 srpske dece iz Federacije Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koja u sklopu letnjeg kampa za srpsku decu iz regiona borave u Srbiji.

Predsednik se pre podne družio sa decom koja su došla iz Uzdolja, Vira, Kule Atlagića, Islama Grckog, Raducica, Nunica, Zadra, Bribira, Ðevrsaka, Ridana, Odžaka, Bosanskog Grahova, Drvara, Bosanskog Petrovca i Glamoča, njih 44 - 18 iz Hrvatske i 26 iz Federacije BiH.

Vučić je rekao da mu je drago što su deca imala priliku da posete Novi Sad i fruškogorske manastire, a preneo je da su mi svi rekli da im se najviše svideo Beograd.

- Beograd jeste naš glavni grad. Kako god okrenete nekome se više dopadne Novi Sad ili neko drugo mesto, ali Beograd je ishodište svih nas, i važno je da poznajete svoj glavni grad - poručio je on.

Upitao je decu da li im se svideo više Hram Svetog Save ili Kalemegdanski luna park i zoološki vrt, dodajući da se starijima svideo Hram, a mladima Kalemegdan.

Hram je, kaže, divan i čudesan, te naglasio da je skoro u potpunosti završen posle više od 100 godina izgradnje.

Izrazio je nadu da će deca moći da vide još nešto u Beogradu, i poželeo im da se ubrzo ponovo vrate u Srbiju.

Govoreći o mestima porekla dece koja su u poseti, primetio je da je Grahovo toliko ispražnjeno da se baš mučio poslednji put kada je bi tamo.

- Drvaru smo dosta pomogli, gledaćemo sada i Grahovu malo više da pomognemo, ali i Petrovcu - dodao je on.

- Molim vas da volite Srbiju i Beograd, mesta gde živite, a mi ćemo da gledamo da pomognemo koliko možemo da bar ponekad ulepšamo vaše detinjstvo - rekao je Vučić.

Obećao je deci i da će nastojati, nekom drugom prilikom, da organizuje i susret sa srpskim reprezentativcima.

Dorotea Drča iz Zadra zahvalila se predsedniku Vučiću na gostoprimstvu.

- Hvala vam što Srbija pamti, i zna i hoće i može da pomogne braću gde hod živeli. Hvala što ste nas ugostili u Beogradu, našoj prestonici i što nam je Srbija pružila pet nezaboravnih dana. Nadamo se da ćem moći i mi vas bratski sa ugostimo - navela je ova devojčica.

Prenela je i da pozicija sprske zajednice u Hrvatskoj nije za primer, ali i poručila da možemo da budemo sigurni da oni nisu ti koji će spuštati glavu i skrivati svoj identitet, već da će biti dostojni potomci svojih predaka.

- Zagledani smo u Srbiju i radujemo se njenom napretku i jačanju i nadamo se da će ona ostati naš najveći oslonac i da će brinuti o svim njenim sinovima, ma koliko daleko bili - rekla je Drča.

Na gostoprimsvtu su se zahvalili i mališani iz Federacije BiH, na mogućnosti da posete Srbiju, rekavši da su doneli svoje srce i poziv predsedniku da poseti njihova sela, u kojima bi ga rado dočekali. Deca su od predsednika Srbije dobila na poklon paketiće sa igračkama i slatkišima, a oni su njemu poklonili maketu manastira Lazarica iz Dalmatinskog Kosova, prenevši mu da tamo živi 391 srpsko dete.

Dobio je i maketu kamene kuće sa maslinama, karakterističnu za taj kraj, uz napomenu da su i Srbi iz Dalmacije čvrsti kao kamen i večni kao maslina, na šta je predsednik uzvratio da: "Nema jačih Srba od Krajišnika".

Letnji kamp je organizovao Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, a mladi su od 5. jula boravili u Novom Sadu i Beogradu.

Tokom kampa deca su imala priliku da posete brojne institucije i obiđu muzeje, spomenike kulture i turističke atrakcije, da saznaju više o svojoj istoriji i kulturi.

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    9. jul 2021 | 11:56

    Ponosno cuvajte i negujte svoje poreklo. Srpsko ime, prezime i cirilica su samo vasi.

  • Nevena

    9. jul 2021 | 14:36

    Za njih je Beograd nesto izuzetno , veliko i neopisivo iskustvo mada znam da ima i odredjen broj onih koji zive tamo a nikada ih ocima ne bi zeljeli vidjete... zbog te djece treba pozdraviti takve veze!!!

  • P

    9. jul 2021 | 11:52

    Pa u Srboji u 70% sela nema dece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA