BURNO U NOVOM SADU: Sednica o smeni gradske vlasti dva puta prekidana! (VIDEO)

 
  • 0

Nakon dva i po sata pauze sednica novosadske skupštine je nastavljena, a prethodno je predsednica Aleksandra Jerkov rekla je da je u sali bilo neovlašćeno prisutno oko tridesetak nepoznatih ljudi

Smena gradske vlasti u Novom Sadu, počela je burno jer je vanredna sednica sa tačkama dnevnog reda o smeni gradonačelnika, predsednice skupštine, Gradskog veća i direktora novosadskih javnih preduzeća,  koja je počela u 11:30, već dva puta prekidana.

Ispred zgrade gradskog parlamenta, pre početka sednice je pojačano prisustvo policije. Takođe, ispred i u okolini zgrade skupštine, na više punktova, uočene su grupice kratko ošišanih i snažnih mladića koji za sebe kažu da su pripadnici stranačkog obezbeđenja. Oni, međutim, nisu želeli da kažu ko ih je angažovao.

Predsednica novosadske Skupštine Aleksandra Jerkov izjavila je da vanredna sednica skupštine neće biti nastavljena sve dok službe obezbeđenja ne obezbede uslove za normalan rad parlamenta. Ona je u pauzi zasedanja, rekla da je zatražila da obezbeđenje utvrdi da li se u sali nalaze isključivo oni koji na to ima pravo. Oko tridesetak ljudi, kako je navela, neovlašćeno se nalazilo u sali za koje obezbeđenje ne zna ni ko su, ni zašto se tu nalaze.

Posle pauze od dva i po sata sednica je nastavljena raspravom o dve osobe koje, kako je primetio odbornik Milorad Mirčić, nemaju pravo da prisustvuju sednici.

Jerkov je produžila drugu pauzu u radu parlamenta, koju je dala pošto je zamolila odbornike da napuste skupštinsku salu, jer je od službe obezbeđenja dobila informaciju da nije u mogućnosti da u skladu sa Poslovnikom obezbedi normalan rad.

Vanrednoj sednici prisustvuje svih 78 odbornika. Jerkov je na početku stavila na glasanje predlog o načinu izjašnjavanja odbornika, da li će glasanje biti obavljeno dizanjem ruke ili prozivanjem odbornika. Predlog da se glasa dizanjem ruke je odbijen jer je za njega glasao 31 odbornik.

Nakon toga, Jerkov je dala pauzu na zahtev odbornika SRS Milorada Mirčića koji je tražio da služba obezbeđenja proveri ko može u skladu sa Poslovnikom da prisustvuje sednici skupštine, s obzirom, da je, kako je naveo, primetio da u sali osim odbornika i novinara, prisustvuju i druge oosobe.

Predsednik Gradskog odbora SNS Miloš Vučević izjavio je da se nada da će današnja sednica novosadskog parlamenta proteći u korektnoj atmosferi, ali da ne može isključiti mogućnost eventualnih opstrukcija.

- Nažalost, ne mogu isključiti mogućnost da će gubitnička strana pokušati da dovede do raznih incidenata. Bojim se da najnormalniju smenu vlasti neće prihvatiti na način na koji bi to trebalo, jer su u dosadašnjem periodu pokazali da su im funkcije i privilegije koje one donose važnije od bilo čega - rekao je Vučević, koji je i kandidat opozicije za novog gradonačelnika.

Vanredna sednica je sazvana na zahtev 34 odbornika iz četiri opozicione odborničke grupe koji su predsednici Skupštine Aleksandri Jerkov taj zahtev predali 28. avgusta.

Jerkov je zasedanje parlamenta zakazala narednog dana, ali ta sednica nije održana zbog nedostatka kvoruma. Odbornici opozicije nisu želeli da uđu u skupštinsku salu navodeći kao razlog to što je sednica parlamenta sazvana na nezakonit način, telefonskim putem svega 90 minuta pre njenog početka.

Sledećeg dana, 3. septembra, opozicija je objavila da je sklopljen koalicioni sporazum o formiranju nove većine u skupštini grada koja ima 42 odbornika.

Novu većinu u novosadskom parlamentu treba da čine SNS sa 15, SPS sa sedam, DSS sa pet, odbornička grupa "Svi za Novi Sad", u kojoj je šest odbornika Romske demokratske stranke i tri odbornika SPO-a i odbornička grupa "Novi Sad odmah" koju čini pet odbornika "Dveri Novi Sad" i jedan odbornik Pokreta NOPO.

S druge strane, još uvek aktuelnu vlast u gradu podržava 18 odbornika DS-a, 12 odbornika LSV-a i jedan odbornik Saveza vojvođanskih Mađara, dok pet odbornika Srpske radikalne stranke do sada nije podržavalo nijednu stranu.

Prema koalicionom sporazumu SNS je pripalo mesto gradonačelnika, SPS mesto predsednika Skupštine grada, dok će zamenik grasdonačelnika biti iz DSS, a zamenik predsednika skupštine iz "Dveri".

(Telegraf.rs / Tanjug, Beta)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA