Ko preispituje priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, ko se čvrsto drži ranijih odluka?

 
 ≫ 
  • 17

Bilo kakva promena odluke "petorke" koja nije priznala nezavisnost tzv. Kosova bila bi izuzetno opasna, smatraju analitičari, jer bi mogla da izazove pravi "domino efekat"

Balkan, mapa Balkana Foto: Shutterstock

Kipar, Grčka, Slovačka, Rumunija i Španija, "petorka" koja nije priznala nezavisnost Kosova, čvrsto drži svoja politička stanovišta o ovom pitanju, jer bi u suprotnom i same imale problem sa svojim teritorijalnim integritetom. Ipak, poslednjih dana pojavile su se informacije koje ukazuju da neke zemlje preispituju svoje odluke o statusu južne srpske pokrajine te da bi moglo, usled pritisaka sa strane, doći do nekih velikih promena.

Poznavaoci političkih prilika smatraju da bi to bilo opaso, jer bi samo promena odluke jedne od zemalja izazvala domino efekat. Tim povodom reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da Srbiju narednih nedelja očekuju pojačani pritisci po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, da će biti velikih i važnih konsultacija, u Beogradu, a zatim i nastavak dijaloga u Briselu.

Grčka (ne) preispituje odluku?

Grčka je pre nekoliko dana najavila podizanje odnosa sa Prištinom, na nivou političkih direktora dva ministarstva, a najavljena je poseta grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendijasa Prištini za prve dane juna.

Time je, smatraju analitičari, učinila još jedan korak u odnosima s Prištinom.

Sa tim je saglasan i predsednik Srbije koji je rekao da ovim potezom zvanična Atina unapređuje saradnju sa Kosovom i da kancelariju za trgovinske odnose unapređuju u kancelariju za kosovske interese, a nivo komunikacije podiže do nivoa političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova i da neće napraviti istu grešku kao Izrael.

Aleksandar Vučić Foto: Telegraf.rs

Naglasio je da pritisak na Srbiju raste, posebno od strane SAD i EU, da se dođe do rešenja, a nude samo jedno rešenje – priznanje, ali da nema veze samo sa zahtevom da Beograd prizna Kosovo, već je cilj da se Srbija zaustavi u ekonomskom rastu.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Grčke poručili su da uprkos razvoju saradnje Prištine i Atine, stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen, prenela je Gazeta ekspres.

U odgovoru se navodi da je odnos Grčke prema Kosovu konstruktivan, pozivajući se na dosadašnju saradnju na polju ekonomskog razvoja i podršku Kosovu u različitim oblastima.

- Grčka sledi konstruktivan pristup Prištine koja je od 2019. godine zemlja domaćin „Kosovske kancelarije za trgovinu i ekonomska pitanja u Atini“ i sarađuje s Kosovom na povećanju saradnje u različitim oblastima. U tom duhu, u cilju daljeg unapređenja naše bilateralne saradnje i olakšavanja funkcionisanja Kancelarije, bez uključivanja aspekata vezanih za status, ova kancelarija je preimenovana u „Kancelariju za interese Kosova u Atini - navodi se u odgovoru, i dodaje da je predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Grče Nikosa Dendijasa Prištini povezana sa osnivanjem novih prištinskih institucija.

Grčka parlament zastava Foto: Tanjug/AP

Iako je Grčka stavila do znanja da neće priznati Kosovo i što podizanje nivoa odnosa samo po sebi ne mora da znači mnogo, ona stvara dalji pritisak na izmenu postojećeg stanja kod preostalih evropskih država, čime ojačava argumente Prištine koji su usmereni upravo prema tim evropskim zemljama.

Stav Madrida nepromenjen: Kosovo nije nezavisna država

Španija ne planira da otvori kancelariju u Prištini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje, i tako demantovalo pisanja albanskih medija. Ističu da je stav Madrida o nepriznavanju samoproklamovane nezavisnosti Kosova nepromenjen, prenosi portal "Kosovo onlajn".

- Stav Španije o nepriznavanju deklaracije o nezavisnosti, koju je Priština usvojila 2008. godine, nije se promenio i neće se promeniti ukoliko se to pitanje ne reši dijalogom Beograda i Prištine - navedeno je u odgovoru Ministarstva spoljnih poslova Španije portalu Kosovo onlajn.

Kažu da Madrid u tom smislu ponovno pokretanje dijaloga smatra dobrom vešću.

Iz španskog Ministarstva ocenjuju da je neophodno da se iskoristi trenutak za pokušaj da se postigne sporazum prihvatljiv za obe strane, uz poštovanje međunarodnog prava.

Španski parlament, Španija, Vlada Španije Foto: Shutterstock

- Da bismo postigli ovaj cilj imamo gospodina Borelja, koji je veoma zainteresovan da pomogne u rešavanju sukoba, i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, koga u potpunosti podržavamo. Spremni smo da sarađujemo, koliko god možemo u ovim naporima, jer je prioritet Španije politička stabilnost i ekonomski prosperitet Balkana - navode iz Ministarstva spoljnih poslova Španije.

Pojedini prištinski mediji objavili su ranije vest da će Španija uskoro u Prištini otvoriti kancelariju za vezu.

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, portal Demokracia tvrdi da je Španija već donela ovu odluku.

Slovačka i Rumunija

Što se tiče Slovačke i Rumunije, Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu navodi da tradicionalno dobri odnosi te dve zemlje sa Srbijom igraju važnu ulogu u nepromenljivosti njihovog stava o Kosovu, pogotovo kada je u pitanju Rumunija, preneo je ranije Sputnjik.

- Sa Rumunijom imamo duboke i jake istorijske veze i taj faktor je odigrao značajnu ulogu. I Slovačka i Rumunija su se sretale sa zahtevima za teritorijalnom autonomijom mađarskog stanovništva sredinom devedesetih godina. Za njih je vrlo opasno da prave presedan koji se može odraziti nepovoljno na njihovo unutrašnje uređenje - predočava Proroković.

Video: Vučić: Ukratko, od Srbije se očekuje da prizna nezavisnost Kosova

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    1. jun 2021 | 19:45

    Šiptari sa Kosova nemaju sedište u UN prema tome nikad ne mogu biti ozbiljna drzava. Usput nemaju ni bezvizni rezim , Rezolucija UN 1244 jasno kaze da je Kosovo Deo Srbije to što imaju te wannabe fejk Institutcije i taj smrdljivi granicni prelaz ne znaci apsolutno ništa. Zivo me zanima šta je to na Kosovu šiptarsko ?? Jer ima neki spomenik neka arhitektura neka gradnja iz davnine koja podseti na to ?? Nemaju apsolutno ništa nek zive u toj iluziji da vidimo koliko ce da traje.Stari kameni Most u Prizrenu izgradio je Car Dušan setite se tome šiptari ciji je to grad i Zemlja !

  • nikolas

    1. jun 2021 | 17:22

    ZAPAD I NATO SE BORE ZA VELIKU ALBANIJU SVIM RASPOLOZIVIM SREDSTVIMA VEC 2 DECENIJE I SAMO IM JOS TREBA NAS PRISTANAK !!!! ZURI IM SE MNOGO JER SE SITUACIJA U SVETU MENJA A AMERI NISU VISE GLAVNI PANDUR U SVETU !!! IGNORISU REZOLUCIJU 1244 !!! NAMA JE VAZNO DA IMAMO NASU RUSKU I KINESKU BRACU ZNACI NECE BITI VELIKE ALBANIJE -OSTACE SRBOFOBIJA,RUSOFOBIJA I KINOFIBIJA !!!

  • Budzak

    1. jun 2021 | 17:54

    Ја нисам одавно чуо да је овде долазио председник Грчке у званичну посету или ишао наш председник код њих а нека смо браћа макар по вери.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA