Ko je moćna žena koja je pisala "non pejper"? Pominje se i Holanđanka koja nije naklonjena Srbiji

 
  • 5

Ona se uklapa u sliku o mogućem autoru non pejpera, jer je u svom prethodnom mandatu kao direktor za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove u Briselu uz tadašnju šeficu EU dipomatije, Federiku Mogerini, učetvovala na sastancima dijaloga Beograda i Prištine, koji se se odvijali po pokroviteljstvom EU

Mapa Balkana, žena Foto: Shutterstock, Pixabay

Izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove ( EEAS) za Evropu i Aziju, Angelina Ajnhorst do ovoga trenutka nije zvanično odgovorila na pitanje Tanjuga da li je ona, možda autor "non pejpera" koji je prištinska Koha plasirala kao nemačko-francuski predlog gde se kao finalno rešenje dijaloga Beograda i Prištine predviđa ”međusobno priznaje suvereniteta i treitorijalnog integriteta”, i široka autonomija za Srbije na KiM.

Izjava predsednika Aleksandra Vučića da sumnja da je taj dokument pisala lukava, pametna, i fantastično upućena u tematiku rešavanja pitanja odnosa Beograda i Prištine žena koja je bila je na svakom sastanku posvećenom ovoj temi, a različite zahteve suprotnih strana za zatvaranje Briselskog dijaloga umrežila je filigrantski umešno, bacila je mediji u potragu za mocnom i lukavom ženom, a sumnje su pale prvo i na Angelu Merkel.

Međutim, jasno je da to ne može biti nemačka kancelarka jer ona nije učesnik pregovora, bez obzira ima li i koliki uticajna njih.

Glavna "osumljičena" među upućenima je Angelina Ajnhorst direktorka EEAS za Evropu i Aziju.

Iako se, prema mišljenju stručnjaka i poznavaoca političkih prilika u regionu, ona uklapa u izjavu predsednika Srbije on je danas rekao da ne veruje da Ajnhorst stoji iza toga.

Ko je Angelina Ajnhorst?

Direktorka EEAS za Evropu i Aziju je u svom prethodnom mandatu kao direktor za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove u Briselu uz tadašnju šeficu EU dipomatije, Federiku Mogerini, Ajnhorst učetvovala na sastancima dijaloga Beograda i Prištine, koji se se odvijali po pokroviteljstvom EU.

Angelina Ajnhorst je u periodu od 2015. do 2019.godine bila posrednik, kako u tehničkim rundama dijaloga Beograda i Prištine, tako i na sastancima na najvišem politiškom nivou izmešu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

Dok nije postavljena na novu funkciju početkom prošle godine u briselskim krugovima, važila je, a kao jedan od najvećih poznavalca procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine ,kao mogući izbor tada novog šefa diplomatije, Žosepa Borelja, za mesto novog specijalnog predstavnik EU za dijalog Beogrda i Prištine.

Tokom 2018. godine, Ajnhorst je u izjavi za Tanjug naglasila da je cilj Fedetike Mogerine da ”što pre”, već do kraja svog manda, koji je isticao 2019. gdoine, dođe do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

A da taj sporzum, kako je govorila, morao bi da bude u skladu sa međunarodnim pravom, prihvatljiv za region, a ne samo za Beograd i Prištinu i da na kraju sa njim mora da se složi i Savet bezbednosti UN..

Izričito je naglašavala da kao EU kao posrednik u dijalogu neće govoriti o njegovm sadržaju i elementima i da je na Beogradu i Prištini da odgovore na to.

Vučić i Angelina Ajnhorst Foto: Predsedništvo Srbije

U svojim retkim javnim nastupima, Angelina Ajnhorst se zalagala za ideju EU budućnosti celog regiona Zapadnog Balkna.

Angelina Ajnhorst je holandska državljanka, studirala je jezike i kulture Bliskog Istoka na Katoličkom univerzitetu u Nijmegenu, a politologiju na Universite Libre u Briselu.

Diplomirala je međunarodno pravo, ljudska prava i pravo međunarodnih organizacija. Između 1989. i 1996. godine Angelina Ajnhorst je radila za Ujedinjene nacije u Njujorku Evropskoj komisiji priključila se 1996. godine gde je zauzimala različita savetnička mesta u Barselonskom procesu na južnom Mediteranu, ljudskom i socijalnom razvoju i međunarodnoj zdravstvenoj podršci.

Još jedno ime "u igri", Brisel i dalje ćuti

Među ženama koje, s obzirom na uključenost u dijalog i pregovore dve strane, mogle doći u obzir kao autori non pejpera je teorijski i Ana Maria Boura, grčki diplomata koja je u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi godinama unazad zadužena za Balkan i konkretno za Kosovo i dijalog o Beogrda i Prištine.

Bila je viši savetnik u dijalogu Beogrda i Prištine od samog početaka procesa 2009. godine, radila na procesu noramlizacije odnosa dve strane tokom madnata Ketrin Ešton (2009-2014) i Federike Mogerini (2014-2019).

Iako ne toliko eksponirana kao Angelina Ajnhorst, Boura je priustvovala sastancima dijaloga, ali i posetama šefova EU diplomatija Beogradu i Prištini.

Rezultate dijaloga, kome posreduje EU, poredstavljala je i u Evropskom parlamentu.

Tokom blokade dijaloga Beogrda i Prištine, izazvanog prištinskim taksama na robu iz Centralne Srbije, Borura se zalagala za zajednički pritisak EU i SAD na kosovske zvaničnike u cilju povlačanje teAna Maria Boura je grčki diplomata koja je u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi godinama unazad zadužena za Balkan i konkretno za Kosovo i dijalog o Beogrda i Prištine.

U Briselu dilemu atora non-pejpera nije bilo moguće razrešiti. Iz EU za Tanjug kažu da ne komentarišu nezvanicne dokumente.

- Takav dokumet ne predstavlja EU poziciju niti su ga primili ni Lajcak ni Borelj - navodi se u izjavi za Tanjug.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gandalf

    29. april 2021 | 14:38

    Bas nas treba zaboliti ko je. Sto mi nemamo nas non-pejper?

  • Ü

    29. april 2021 | 15:45

    Holanđani, Nemci, Englezi, Baltičke zemlje=>najveći neprijatelji u Evropi državi Srbiji.

  • petar

    29. april 2021 | 15:34

    Reci da jedna holandjanka nas ne voli je skoro "Non Sens" ti ljudi ne da na ne vole, vec na mrze, preziru, radeo glavi i koce u " napretku" ka uniji. To je narod psihopata u histeriji protiv Srba, nema jednog da otkupi drugog e pa ja im zelim svima do poslednjeg sve najgore u zivotu, da i h more prekrije i da vise ne cujemo o njma, daj boze!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA