≫ 

Jelena Milić primila rusku vakcinu protiv korona virusa i objasnila zašto

Kako je rekla, opredelila se za rusku vakcinu i to iz više razloga

  • 8
Jelena Milić Foto: Telegraf.rs

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić primila je danas vakcinu protiv korona virusa. Milić se odlučila za rusku vakcinu Sputnjik V, i ovim povodom uputila čestitke nadležnim organima Republike Srbije (RS) zbog, kako je rekla, odlične organizacije čitavog procesa.

Milić je istakla i funkcionisanje e-uprave te čitavu organizaciju od registracije do poziva na vakcinacju, a pohvalila je i medicinske radnike i timove koji obavljaju druge poslove u procesu.

- Strateška odluka naše države da još pre par godina krene u proces digitalizacije, pokazuje upravo sada tokom organizacije procesa vakcinacije, koliko je bila značajna i dobro realizovana. Naravno, iskrena zahvalnost i divljenje svim medicinskim i drugim radnicima koji se bespoštedno bore od početka izbijanja pandemije. I zbog njih apelujem da, iako se vakcinacija dobro i kontinuirano odvija, svi nastavimo da se držimo svih propisanih epidemioloških mera koje preporuči Krizni štab, jer bitka još nije gotova i šteta bi bilo ugroziti ovolike do sada uložene napore svih, zarad još malo strpljenja i odgovornosti - kazala je Milić.

Ona je rekla i da se za rusku vakcinu opredelila iz više razloga.

- Ugledni svetski časopisi objavili su da Sputnjikova vakcina ima sve kvalitete kao i druge vakcine u opticaju, ali i prednosti koje druge nemaju. Velika zahvalnost ruskim naučnicima. Iskreno se nadam da će proces proizvodnje vakcine Sputnjik V uskoro početi i u Srbiji. Ipak ključni motiv izbora vakcine Sputnjik V je da iskažem poverenje u relevantne institucije RS, a pre svega Agenciju za lekove i medicinska sredstva koja je odobrila njenu upotrebu, kao što je odobrila i upotrebu ostalih vakcina protiv virusa Covid-19 koji su na raspolaganju našim građanima i da ih ohrabrim i pozovem da se i sami vakcinišu. Ta Agencija odobrila je i MMR vakcine koje su korištene protiv epidemije malih boginja pre par godina - istakla je Milić.

Jelena Milić Jelena Milić - Foto: Telegraf.rs

- Posebno naglašavamo da je opasno zarad ličnih ciljeva bez osnova diskreditovati relevantne lokalne i međunarodne agencije i tela zadužene za javno zdravlje poput naše Agencije ili Svetske zdravstvene organizacije (SZO), krijući podatke ili šireći teorije zavere da su pod nečijim posebnim uticajem ili pritiskom. Takve neodgovorne akcije mogu imati nesagledive posledice - objasnila je ona.

Kako je rekla država Srbije, njeno državno rukovodstvo i građani Srbije pokazali su odličnu organizovanost, samoorganizovanost i veliku humanosti i pre par godina kad je Srbija bila intenzivno pogođena migrantskom i izbegličkom krizom.

- Isto je i tokom pandemije Covid-19. Šta bi jesenas bilo sa velikim brojem pacijenata u novoizgrađenim Covid bolnicama i sa našim sistemom javnog zdravlja da se državno rukovodstvo nije odmah uključilo u globalno bespoštednu borbu za nabavku respiratora i druge opreme! Ne zaboravimo pritiske i kritike koje su im tada dolazile iz EU i drugih centara zbog nabavke i dovijanja te opreme iz Kine zahvaljujući dobrim odnosima građenim sa Kinom - kaže Milić.

Ona dodaje i da je to pre svega bila odluka da se što brže i bolje zaštiti što veći broj građana Srbije i zdravstveni sistem i to u trenutku kada nije bilo drugog izbora.

- Građani Srbije su iz istih razloga i zahvaljujući bespoštednoj borbi našeg rukovodstva, tokom koje je preuzelo i dosta rizika za koje verovatno ni ne znamo, sada u prilici da se intenzivno vakcinišu i to različitim vrstama vakcina. Država Srbija opet pokazuje humanost spremnošću da i drugim zemljama u regionu, koje se nisu ovako sjajno snašle, pomogne oko vakcina - kaže ona.

O kosovskom pitanju

Kako je rekla zbog svega navedenog naše rukovodstvo zaslužuje da mu se ukaže poverenje i bezrezervna podrška da proceni koje je to kompromisno rešenje oko novog statusa Kosova, koje će, kaže, omogućiti dalje jačanje ekonomije, demokratije, vladavine prava i nastavka EU integracija.

- Ta podrška treba da bude iznad ideoloških i političkih razlika, usmerena na jačanje zajedničke države Srbije da bi i u buduće mogla spremno i humano da se nosi sa novim izazovima i pretnjama, imajući kredibilne partnere na različitim mestima, koji joj, a i ona njima mogu u tome pomoći. Ne zaboravimo da su češći izazovi i pretnje regionalnog i globalnog, a ne lokalnog karaktera. Tako je dobro slušati i gledati da se o Srbiji, o svima nama, u pozitivnom tonu govori intenzivno ovih dana širom sveta. Bravo Srbijo! - zaključuje Milić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan Bombarder

    4. februar 2021 | 15:31

    Čuj evro-atlantski a ruska vakcina. Ona je trebala da primi Fajzera

  • Era

    4. februar 2021 | 15:27

    Koje je ona godište? Opet prekoredni upadaju pre onih koji imaju prednost i koji su ugroženi.

  • Živojin Reljin

    4. februar 2021 | 15:51

    Lepo sam govorim da je Ruska vakcina bolja , sigurnija od ostali .VECINA LJUDI PLJUJE RUSE ALI ONI SU VRH .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA