Si Đinping pozvao Vučića da učestvuje na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

 
  • 21

- Zajedno bismo mogli u velikoj meri da doprinesemo obogaćivanju sveukupne saradnje između Kine i Evrope i promociji razvoja koji dele obe strane - navodi se, između ostalog, u pismu kineskog predsednika

ALEKSANDAR VUCIC, SI DJINPING Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas poziv predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga za učešće na Samitu Kine i CIEZ, koji će putem video linka biti održan 9. februara ove godine.

U pozivu predsednika Đinpinga se, između ostalog, kaže:

- Godina 2020. bila je više nego izazovna. Suočene sa iznenadnim napadom zarazne bolesti kovid 19, Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) udružile su se u borbi protiv virusa korona i prevazilaženju izuzetno teškog vremenskog perioda koji je izazvala ova bolest, čime je stvoren novi zamah za saradnju između Kine i CIEZ.

Imajući u vidu ograničenja koja nameće pandemija, saglasili smo se da odložimo samit Kine i CIEZ, koji je prvobitno bio zakazan za april prošle godine i koji je trebalo da bude održan u Pekingu.

Kako stvari stoje, zemlje su ušle u novu fazu odgovora na kovid i suočavaju se sa velikim izazovima u ekonomskom oporavku i razvoju. Javila se potreba da Kina i CIEZ pojačaju komunikaciju, dođu do konsenzusa i zacrtaju tok buduće saradnje za podršku ekonomskom i socijalnom oporavku i razvoju u post-KOVID eri.

Xi Jinping, Si Đinping Si Đinping - Foto: Tanjug/AP

Imajući ovo na umu, Kina će 9. februara 2021. godine održati Samit sa CIEZ putem video linka. Kao domaćin, drago mi je da Vas pozovem da učestvujete na ovom Samitu i unapred se radujem što ću imati priliku da razgovaram sa Vama o načinima za postizanje obostrano korisne saradnje, kao i o unapređenju bilateralnih veza i saradnji Kine i CIEZ.

Zajedno bismo mogli u velikoj meri da doprinesemo obogaćivanju sveukupne saradnje između Kine i Evrope i promociji razvoja koji dele obe strane.

Molim Vas da primite izraze mog najdubljeg uvažavanja - navodi se u pismu predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga.

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Jovanovic

    3. februar 2021 | 22:54

    SI je veliki i iskreni prijatelj naše zemlje ja se nadam u dobre rezultate koje ćemo postići za našu zemlju.

  • Olja

    3. februar 2021 | 22:58

    Vise nema nikakve sumnje, Kina je pokazala uvazavanje Srbije i postovanje politike koju sprovodi Vučić.

  • Sale

    3. februar 2021 | 23:00

    Ovaj poziv pokazuje koliko je Srbija napredovala u svakom smislu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA