Vučić u Parizu: Francuska je istinski prijatelj Srbije, Makron je posvećen rešavanju naših problema

 
 ≫ 

Ovo je 11. susret dvojice predsednika

Video: Svečani doček ispred Jelisejske palate: Vučić se sastao sa Makronom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Parizu gde se sastao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, što je njihov 11. susret, a ključne teme razgovora su Kosovo i Metohija, evrointegracije Srbije i bilateralni odnosi dve zemlje.

Ispred Jelisejske palate organizovan je svečani doček za predsednika Srbije.

Sastanak dvojice predsednika je u toku.

Vučić i Makron su se obratili medijima pre sastanka.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu uoči razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom da pitanje odnosa Beograda i Prištine nije lako i da svi, kako je poručio "moramo da radimo sve što možemo kako bi smo postigli kompromisno rešenje za obe strane".

- To nije lako, uvek sam spreman da saslušam Makrona i njegove inovativne ideje kako bi se približili rešenju. Siguran sam da ćemo imati iskren i otvoren razgovor i nadamo se da ćemo uz vođstvo predsednika Makrona moći da uradimo nešto u narednom periodu - rekao je Vučić.

Govoreći o izgradnji metroa u Beogradu, Vučić je rekao da će projekat izgradnje Metroa u Beogradu biti ključna saradnja sa Francuskom i da očekuje do kraja godine izgradnju prve linije.

Kako je kazao, zahvalan je francuskom kolegi zbog njegove podrške i pomoći i dodao da izgradnja Metroa nije više predizborno obećanje već realnost.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makro Vučić je rekao i da je zadovoljan jer je ekonomska saradnja Srbije i Francuske pojačana i da je zadovoljan time - Foto: Predsedništvo Srbije

Vučić je rekao i da je zadovoljan jer je ekonomska saradnja Srbije i Francuske pojačana i da je zadovoljan time.

- Na putu ka EU pokazali smo sposobnost. Mi smo zemlja sa najvećom stopom rasta. Imamo dobre rezultate i uz veće investicije iz Francuske i drugih zemalja EU nadamo se da ćemo moći da dostignemo stopu rasta od 6 odsto čime ćemo biti najuspešnija zemlja i ove godine - rekao je Vučić.

On je podsetio da je poseta Makrona Srbiji pre dve godine bila istorijska i da je on tada pokazao ne samo prijateljstvo, već je to uradio na poseban način.

- Hvala na posvećenosti i na razvojiu bilateralne saradnje. Za nas Francuska nije samo bitna zemlja već pravi prijatelj Srbije. Nadamo se da ćemo povećati nivo ekonomske saradnje, po pitanju trgovine - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makro Vučić je podsetio da je poseta Makrona Srbiji pre dve godine bila istorijska - Foto: Predsedništvo Srbije

Kada je u pitanju evropski put Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, Vučić je kazao da su sve zemlje prihvatile da novu metodologiju pristupa EU, a koja je zasnovana na šest klastera i koju je pedložio predsednik Makron.

Vučić je izrazio nadu da će taj novi način ubrzati evropski put Srbije i dodao da naša zemlja zna šta sve treba da uradi na evropskom putu, naročito u oblasti vladavine prava.

Predsednik Vučić je zahvalio Makronu na gostoprimstvu i kazao da se u Parizu uvek oseća dobrodošlo.

- Hvala na gostoprimstvu. Mi uvek spominjemo tu vašu posetu Beogradu iz 2019. godine, nadamo se da ćemo moći još jednom da Vas dočekamo i da ćete tada doživeti još bolje gostoprimstvo - rekao je Vučić.

Obraćanje predsednika Makrona

Pored toga, kako kaže, razgovaraće sa predsednikom Vučićem o dijalogu Beograda i Prištine.

- To su važni pregovori koji se vode pod pokroviteljstvom Evropske unije i želim da istaknem još jednom podršku Frnacukse specijalnim izlaslaniku EU Miroslavu Lajčaku - rekao je Makron.

Naveo je da je u novembru razgovarao sa prištinskim premijerom Avdulahom Hotijem, kao i da će posle kosovskih izbora razgovarati i sa budućim predsednikom vlade.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makro Aleksandar Vučić i Emanuel Makron - Foto: Predsedništvo Srbije

- Imali smo razgovore pune poverenja sa predsednikom Vučićem na tu temu i želim da pozdravim rizike koje je preuzeo više puta da pruži neka rešenja koja su inovativna. Spreman sam da ih podržim, jedina rešenja koja će dovesti do napretka po ovom pitanju, a to je jedino pitanje koje je suštinski bitno za vašu zemlju i narod i to su rešenja na koja su pristale obe strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti konačno da rešimo ovo važno pitanje koje je u srži naše Evrope - rekao je Makron.

Istakao je podršku svima koji žele da unaprede odnose između Beograda i Prištine.

- Računajte na moja vrata, a ja ću nastaviti da budem sa vama da postignemo napredak na tom putu, putu normalizacije odnosa, ali i putu koji želi da dovede do stabilnosti i mira u regionu i znam da je to vaš cilj - rekao je Makron.

- Želim da istaknem mesto koje Srbija ima za Francusku - rekao je Makron. On je rekao da je dijalog koji imamo suštinski bitan.

- Dijalog koji održavamo skoro tri godine zajedno je veoma bitan, definisali smo novu metodologiju za pristup EU i zahvaljujem se Vučiću što se složio sa tim pristupom. On je nastavio da dogovara na aspiracije naroda i nadam se na će Francuska i EU biti prisutnije po pitanju i obrazovanja i zdravlja - rekao je Makron.

Predsednik Francuske zahvalio se predsedniku Vučiću na poseti i rekao da je doček u Srbiji za njega bio prijateljski te da ima divno sećanje na taj događaj.

Predsednik je sinoć govorio o detaljima sastanka sa francuskim predsednikom.

- Razgovaraćemo o mnogo važnih stvari, ovo je naš 11. susret. Markon je jedan od najvažnijih svetskih lidera i iskreni prijatelj Srbije, a njegova poseta Srbiji 2019. godine bila je od istorijskog značaja za naše odnose i od tada naša politička i ekonomska saradnja imaju samo uzlazni nivo - rekao je Vučić sinoć za TV Pink.

Preneo je da će ključne teme biti Kosovo i Metohija, evropske integracije Srbije, kao i bilateralni odnosi Srbije i Francuske, među kojima su najvažniji ekonomski donosi.

(Telegraf.rs)

Video: U Beogradu se orio Evrovizijski hit: Publika u Domu omladine horski pevala "Rim tim tagi dim"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljana

    1. februar 2021 | 10:08

    Makron je političar koji iskreno želi mir na Balkanu i u Evropi. Mislim da je bliži prihvatanju realnosti da je dijalog kompromisima jedino rešenje za KIM.

  • Luka

    1. februar 2021 | 12:06

    Veoma bitan i važan susret

  • Mily

    1. februar 2021 | 10:00

    Odnosi Srbije i Francuske nisu nikad bili blizi i harmonicniji, sto treba da posluzi u cilju zajednicke borbe protiv korona virusa i ostalih problema sa kojima se borimo, pogotovo situaciji na KiM.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA