Gujon sa Srbima iz Hrvatske za Badnji dan i Božić: "Vi ste dokaz dostojanstvenog čuvanja ognjišta"

 
  • 1

Bilo je dirljivo i potresno pričati sa njima, o odrastanju i životu u ovom delu Hrvatske, o njihovim problemima, ali i nadanjima - rekao je V.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon

Arno Gujon Foto: Tanjug/Zoran Žestić

V.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i narodni poslanik Sanja Lakić, Badnje veče i Božić provode u službenoj poseti Osječko-baranjskoj županiji u Hrvatskoj.

Kako je saopšteno, Gujon i Lakić su na Badnji dan stigli u Dalj, naselje sa većinskim srpskim stanovištvom, gde su obišli Sabornu crkvu Svetog Dimitrija i razgovarali sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom Heruvimom o stanju srpskog naroda i srpske crkve u Hrvatskoj.

Saborna crkva Svetog Dimitrija je središnja crkva u Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj, a ujedno i najveći pravoslavni hram u tom delu Hrvatske.

Nakon toga posetili su šestočlanu srpsku porodicu Milanović i baku Milicu Osić u selu Trpinje kako bi zajedno proveli Badnji dan.

- Bilo je dirljivo i potresno pričati sa njima, o odrastanju i životu u ovom delu Hrvatske, o njihovim problemima, ali i nadanjima. U njima sam prepoznao istu snagu i radost života koje krase Srbe sa Kosova i Metohije. Iako žive u teškoj materijalnoj situaciji, oni svojim primerom pokazuju kako možemo dostojanstveno čuvati svoje ognjište i prenositi ga svojoj deci - rekao je Gujon.

Lakić je zahvalila Njegovom Preosveštenstvu G. Heruvimu na gostoprimstvu i dodala da je u ovim nesigurnim vremenima, mir ono što želi srpskoj zajednici u Hrvatskoj, a posebno porodicama pogođenim zemljotresom na Kordunu i Baniji.

Načelnik opštine Dalj Jugoslav Vesić odveo je Gujona i Lakić do rodne kuće velikog srpskog naučnika Milutina Milankovića, koji je rođen u Dalju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mile

    8. januar 2021 | 00:12

    I medju nama Srbima je malo ljudi kao Arno Gujon.Hvale ti postenia ljudino za sve sto pmazes svugde moj srpski narod.Predsednice ovaj je zasluzio orden casti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA