≫ 

"Sa Albancima je teško razgovarati, sve što se vidi je kampanja koju vode protiv Srba": Vučić o KiM

Vodili smo tešku politiku, srpsku politiku, štitili nacionalne interese i vodili računa da ne uđemo u sukob sa celim svetom i da ne dođe do bilo kakvog oružanog sukoba - rekao je predsednik Srbije

  • 24
Aleksandar Vučić Foto: Telegraf.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je svoj stav o tome da dok je on predsednik, do izbora 2022, neće biti priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova. Kada je reč o periodu posle toga, ako i dalje ostane predsednik Vučić je istakao da ne zna šta bi moralo da se desi, pa da se njegov stav o kosovskom pitanju promeni.

- Mi smo dali sve od sebe. Vodili smo pametnu politiku, sačuvali smo Srbiju od sukoba, ne junačeći se sačuvali živote onih koji žele da ostanu na KiM. Ulagali smo u njihov opstanak, ne ugrožavajući mir. Znam hiljade ljudi koji jedva čekaju neki novi sukob i našli bi bezbroj razloga zarad pravde i pravičnosti zbog čega bi to voleli. A kada bi ih upitali da li bi da se njihov brat ili dete sutra vrati u kovčegu, onda je to drugačije.

Vodili smo tešku politiku, srpsku politiku, štitili nacionalne interese i vodili računa da ne uđemo u sukob sa celim svetom i da ne dođe do bilo kakvog oružanog sukoba. Ne zato što smo slabiji već zato što nam to nije potrebno. Srbiji je potreban razvoj i ona će napredovati brže od drugih - rekao je on u intervjuu za Novosti.

Kada je reč o pregovorima sa predstavnicima Prištine Vučić je rekao da je teško sa Albancima i razgovarati. Kako je istakao sve što se vidi jeste kampanja koja se na dnevnom nivou vodi protiv Srba, Srbije i njenog predsednika. Vučić kaže da bi Srbi bili dobri ukoliko bi priznali nezavisnost Kosova, a samo dan posle bi krenuli zahtevi za naplatu ratne štete, dva dana kasnije bi bilo: priznajte da ste počinili genocid.

- I onda vidite da razgovarate sa ljudima koji ne žele da vas ubede da možemo nešto zajednički da radimo. Nijednog sekunda kod njih nisam osetio želju da razumeju da moraju da naprave neki kompromis da bismo mogli da živimo zajedno. Njihovi svi razgovori se svode samo na "međusobno priznavanje". Sto puta sam im rekao da me to ne interesuje. Šta Srbija time dobija?

KIM PRISTINA Kada je reč o pregovorima sa predstavnicima Prištine Vučić je rekao da je teško sa Albancima i razgovarati - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kod njihovog rukovodstva mora da dođe do promene svesti, kao što je potreban i pritisak iz Evropske unije da se ispuni ono što je potpisano, a za šta je garant upravo EU. Dok se to ne ispuni, ne verujem da će bilo ko imati veliko poverenje u verodostojnost naših razgovora, u ozbiljnost, odgovornost i moguću isporuku bilo kakvih ozbiljnijih rezultata - rekao je Vučić.

Na pitanje da li strahuje da će, posle Bajdenove pobede, doći do ojačavanja osovine na relaciji Berlin - Vašington i da će zagovarati teza "ili priznavanje Kosova ili EU" Vučić kaže da je to bila njihova linija i ranije i da nema sumnju da će sada biti izraženija.

- Opet, moram da kažem da sam imao veoma dobar razgovor sa predsednikom Makronom i fer razgovor sa kancelarkom Merkel. Pred nama nisu laki dani, ali to neće biti prvi put - ponovio je predsednik Srbije.

Aleksandar Vucic, Emanuel Makron Emanuel Makron i Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

O tome kako doživljava optužbe da je osam godina na vlasti da bi "skuvao žabu" i u jednom momentu potpisao nezavisnost Kosova, Vučić kaže da za ovaj period nije bilo pogroma ni progona našeg naroda nigde ali da je sa druge strane, Kosovo je pre toga bilo stavljeno ad akta, posebno posle presude Međunarodnog suda pravde, a posle toga su postavljeni granični prelazi na Jarinju i Brnjaku.

- Onda je neko uspeo da celu priču vrati na međunarodnu scenu. Da li je izdajnik onaj za čije vreme 90 zemalja prizna nezavisnost Kosova ili onaj za čije vreme 18 zemalja povuče priznavanje? Gde su to plate uvećane za gotovo 60 odsto? Kada je Srbija imala isti kurs prema evru osam godina? Kada smo izgradili više auto-puteva, pruga... Srbija se mnogo promenila. Nemci kažu: semafor pokazuje sve rezultate - ističe Vučić.

O tome šta se krije iza učestalih poziva za reformu "Dejtona" i da li je to želja za njenom demontažom predsednik Srbije kratko je odgovorio:

- Da. I ne bih dalje ništa obrazlagao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teško

    6. januar 2021 | 15:01

    Da ce nesto moci da se uradi bez Marka Djurica,jedino on je mogao da pregovara 😜

  • ANTE BAN

    6. januar 2021 | 16:37

    Ako se jednog dana pregovori i obnove, - to će biti razgovor gluvih telefona! Jer- prema stavu Kosova, E-unije, SAD i ostalog Zapada, pregovori se mogu voditi ako im je cilj- medjusobno priznanje! To vlasti u Bgd neće napraviti, i- tu je sve rečeno! Dakle; odnosi Srbija-Kosovo ostaju- zamrznuti konflikt, što opet znači da Srbiji i Kosovu nema približavanja ka E-uniji, ni općenito Zapadu!

  • V HAN

    6. januar 2021 | 15:39

    Zar Kosovo nije više Srbija,gde ste Srbi patriote sada a gde ste bili kada je tebalo da se nosi uniforma,lepše vam je bilo na zapadu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA