General-major Franko Federići novi komandant KFOR-a

 
 ≫ 
  • 4

Prilikom primopredaje dužnosti, general-major Federiči je izjavio da se ponosi što će služiti kao 25. komandant Kfora

Franco Federici, Franko Federići Printskrin: Youtube/European Affairs

Italijanski general-major Franko Federiči novi je komandant Kfora na Kosovu i Metohiji pošto je preuzeo dužnost od general-majora Mikelea Risija.

Odlazeći komandant, general Risi je rekao da je od izbijanja pandemije kovid-19, Kfor svojim jedinicama redovno doprinosio sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve građane na KiM, usvojivši sve preventivne mere koje preporučuje SZO, kako bi zaštitio svoje vojnike i zajednice kojima oni služei.

Kfor je, navodi se, doprineo lokalnom odgovoru na kovid-19 donacijom opreme za ličnu zaštitu zdravstvenim ustanovama na KiM i olakšavanjem isporuke pomoći od strane zemalja NATO-a i partnera.

Pomoć je pružena na nepristrasan način svim zajednicama na KiM, takođe i kroz brojne projekte u oblasti obrazovanja, naveo je Risi.

Tokom mandata generala Risija, Kfor je ojačao saradnju sa prištinskim institucijama, međunarodnom zajednicom i svim bezbednosnim organizacijama da bi ispunio mandat utvrđen Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999. U isto vreme NATO misija je doprinela jačanju međuetničkog suživota i razvoju bezbednosnog okvira za dijalog, navodi se u saopštenju Kfora.

Kosovo Orthodox Monastery, KFOR manstiri Kosovo Pripadnici KFOR-a na Kosovu i Metohiji - Foto: Tanjug/AP/KFOR Press Office

Risi je ukazao na svoju ulogu u aranžmanu koji je omogućio ambasador Italije na KiM Nikola Orlando, a čiji je cilj unapređivanje odnosa među zajednicama kroz zaštitu verskog kulturnog nasleđa i jačanje ekonomskog razvoja u opštini Dečane i regiona.

Admiral Robert P. Berk, komandant NATO komande združenih snaga u Napulju, zahvalio se general-majoru Risiju na važnim rezultatima i poželeo dobrodošlicu generalu Federičiju.

- Ne bih mogao biti ponosniji na naporni rad Kfora. Danas je Kosovo sigurnije i stabilnije nego kada je započela naša misija. Želim da zahvalim svakom od vas na izuzetnom dostignuću. Ovo je timski rad i naporan rad koji se isplati - rekao je admiral Berk.

Prilikom primopredaje dužnosti, general-major Federiči je izjavio da se ponosi što će služiti kao 25. komandant Kfora i dao je svoju prvu izjavu.

- Veoma cenim timski rad i jedinstvo i naglasiću da je zajednička vizija i jedinstvo napora od presudnog značaja za uspeh naše misije, ne samo u okviru Kfora već i kod drugih međunarodnih organizacije i Institucija na Kosovu. Ovo je pokretačka snaga koja stoji iza motoa Kosovskih Snaga XXV: "Napredujemo Kao Jedan". Sa zajedničkom vizijom obezbedićemo sinergijski napor za Kfor i Institucije na Kosovu - rekao je novi komandant Kfora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Da li će se zadržati sunčano i toplo vreme ili nam sledi preokret?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    13. novembar 2020 | 18:11

    GENERAL I NATO OKUPATORI NASE SVETE ZEMLJE NISU POZELJNI U SRBIJI I VREME JE DA ODU POSLE 20 GODINA OKUPACIJE!!!

  • Lejla

    13. novembar 2020 | 17:40

    O mama mia...

  • Jovan Ktć

    13. novembar 2020 | 23:33

    Došli su u našu južnu pokrajinu da čuvaju Šiptare, zajedno sa Amerikancima iz Bondstila, od srpske vojske. Ovo što svako od njih s*re, kad preuzme dužnost, nema blage veze. Kod nas te njihove fraze ne prolaze. To mogu da " prosipaju" neupućenim strancima, nama Srbima ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA