Vučić posle vežbe "Sadejstvo 2020": Nećemo da ulazimo u sukobe, ali smo spremni da se branimo

 
 ≫ 
  • 32

Danas je javnost imala prilike da vidi jednu novu sliku naše vojske - rekao je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle pokazne vežbe Vojske Srbije "Sadejstvo 2020" rekao je da je danas javnost imala prilike da vidi jednu novu sliku naše vojske.

- Nećemo da ulazimo u sukobe, ali smo spremni da se branimo. Ova vojska je u stanju da sačuva našu zemlju ukoliko bi bilo ko pokušao agresiju na nju. Nama ne pada napamet da vodimo bilo kakve agresorske sukobe. Svako ko voli Srbiju mogao je da se oseti posebnim. Čak su i momci koji mene čuvaju iskreno srećni što su deo naše armije - rekao je on novinarima posle pokazne vežbe.

On je izrazio zahvalnost vojnicima, podoficirima i oficirima, svim učesnicima, načelniku Generalštaba, na vežbi koju nije bilo moguće videti ni u doba JNA.

- Desant padobranskih snaga, dva reda tenkova koji vrše bojevo gađanje, kao i korišćenje rakete vazduh zemlja iz lovačke aviojacije. Videli ste prvi put kako dejstvuje Pancir, naši pasarski. Mislim da je mnogo oruđa i oružja bilo danas koji ljudi nisu mogli da vide - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je posebno ponosan što naše jedinice izgledaju kao ozbiljna vojska.

- Ministar Vulin mi je rekao da smo imali generacije pilota koji nisu izveli gađanje bojevom municijom, a sad smo videli na delu koliko su sposobni i naši avijatičari, ali i svi drugi pripadnici naše armije.

"Nesumnjivo teže ulaganje zbog kovida"

Predsednik je istakao da će situacija oko uticaja korona virusa na ekonomiju biti teška, jer će pandemija trajati duže nego što se očekivalo u svetu, a čekanje na vakcinu se odužilo.

Upitan da li se plaši da bi globalne ekonomske posledice pandemije mogle da utiču na dodatna ulaganja i snaženje Vojske Srbije, što je vazno za održivost politike vojne neutralnosti, ali i na realizaciju drugih projekata, Vučić je kazao da je nesumnjivo tako.

- Biće neuporedivo teže. Pandemija duže traje nego što je bilo ko u svetu mislio. Odužilo se sa vakcinama, a jedino može da se reši vakcinacijom - ukazao je on.

Vučić je naveo da rastu brojevi, i da i kod nas brojevi nisu dobri, iako smo mnogo bolji nego drugde.

Zbog toga kaze da je ponosan što Srbija gradi toliko bolnica i kliničkih centara, što je doneta odluka o izgradnji kovid bolnica u Beogradu i Kruševcu.

- Sa tih 450 jedinica intenzivne nege spremni smo da prihvatimo sve, da nemamo problema, jer smo u jednom trenutku bili pred pucanjem sistema, iako smo sve bolnice tada pretvorili u kovid bolnice - dodao je on.

Video: Predsednik Srbije dao znak za početak vežbe

(Telegraf.rs)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mašnica

    10. oktobar 2020 | 16:32

    Naša vojska je spremna da reaguje u svakom trenutku kada za to ima potrebe.

  • Miloš

    10. oktobar 2020 | 16:22

    Jaka vojska znači i jaka država. Naša vojska je danas pokazala da je odlično opremljena i da će na sve izazove odgovoriti kako treba.

  • Stefan

    10. oktobar 2020 | 15:59

    Moramo biti spremni na sve,zato se ulaže u vojsku. Nadajmo se miru,ali se moramo spremati za rat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA