≫ 

Vučić posle sastanka sa Varheljijem: Zahvalni smo Evropskoj uniji na podršci i pomoći

Predsednik Srbije rekao je da veruje u još veću podršku Evropske unije, ali da je Srbija zahvalna za dosadašnju podršku

  • 50
VUCIC VARHEJI IZJAVE Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem, koji boravi u radnoj poseti Beogradu, kako bi lično predstavio izveštaj o napretku Srbije i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

Sastanku, koji je oko 18.30 počeo u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, prisustvovali su i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Posle sastanka Vučić i Varhelji obratili su se medijima.

Da li je saradnja sa Rusijom i Kinom prepreka na putu ka EU? 

Varhelji je rekao da EU i njene članice predstavljaju najvećeg investitora u regionu pa i u Srbiji.

- To se ne menja i ne očekujem da će se menjati, naprotiv. Sa ovim Planom ja očekujem još dublju integraciju Srbije sa EU, na tome radimo i to nam je cilj. Govoreći o odnosima Srbije sa trećim zemljama, to nije naša uloga. Ali naravno da bismo voleli da se Srbija nama pridruži i zato smo na sto izneli privlačnu ponudu. Naravno, vidim da kineski investitori pokazuju zanimanje, ali i mi isto i mislim da na stolu imamo bolju ponudu - kazao je Varhelji.

 
 
 
View this post on Instagram
"Želeo bih da izrazim iskreno zadovoljstvo zbog posete komesara za susedsku politiku i proširenje, iskrenog prijatelja Srbije, Olivera Varhejija i da mu se zahvalim na naporima da unapredi pregovarački proces koji vodi Srbiju ka punopravnom članstvu u EU. Mi smo u današnjim razgovorima, čini mi se i najkonkretnije govorili o budućnosti naše zemlje, o ekonomskom i investicionom paketu, kao i infrastrukturnim projektima. Veoma sam zahvalan komesaru i EU na velikoj podršci koju će u narednih sedam godina pružiti i Srbiji i celom regionu. Radujemo se svemu što dolazi u ceo naš region." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

O dijalogu Beograda i Prištine

- Nisam mislio da mi kao EU možemo sami da rešimo ovo pitanje, potrebni su nam američki partneri za to i ja pokušavam da izgradim sinergiju - rekao je Varhelji.

- Ja nisam taj ko vodi dijalog, ja samo pružam podršku. Mogu da imam svoje lične stavove, a ovde sam da pomognem u poslu Lajčaku i Borelju. Ono što vidim, s obzirom na činjenicu da uvek imam privilegiju da se sretnem i sa Vučićem i Hotijem, mogu da kažem da ima napretka, ali još uvek mnogo toga ima da se pokrije i to pod vođstvom Miroslava Lajačaka, mislim da ide u dobrom pravcu, ali to nije lak proces - kazao je Varhelji.

VUCIC VARHEJI IZJAVE Oliver Varhelji - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

O evropskom putu Srbije

Na pitanje da li Srbija ostaje na evropskom putu predsednik Srbije rekao je da je naša država na evropskom putu.

- Ključno opredeljenje ove zemlje je da bude na evropskom putu. O svojoj krivici sam spreman da govorim. Moja krivica je što sam predlagao uvođenje strožeg policijskog časa tokom kovida, što smo kupili Pancir, što sam se na izborima pojavljivao kao predsednik, a bio sam nosilac liste...dug je spisak mojih grehova. Ali, ja insistiram da Srbija ima bolje vojno naoružanje, da sarađujemo i sa Rusijom i sa Kinom. Moj posao je da sačuvam ovu zemlju, da obezbedim da ova zemlja ima mir i budućnost - kazao je Vučić.

VUCIC VARHEJI IZJAVE Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Obraćanje Olivera Varheljija

- Izradili smo plan tako da svi iz regiona učestvuju u njemu jer imamo nešto na čemu možemo to da nadogradimo - rekao je Varhelji. On je kazao da se velika važnost pridaje i vladavini prava i da će se u tom pravcu ići kada nova Vlada Srbije bude formirana.

- Mislim da je vreme da prekinemo tu praksu da zbog kovida ne putujemo i mislim da smo uspeli da donesemo dobre vesti ne samo u Beograd već i u region. Pokazao sam da ispunjavamo ono što smo obećali i da smo promenili način odnosa sa Zapadnim Balkanom. Ono što smo danas videli je treći deo nove strategije koju smo upostavili i ovo je najvidljiviji deo za Srbiju. To je onaj deo koji će pomoći celom regionu da se oporavi i izađe kao pobednik, do sad nije bilo lako sa pandemijom, ona nije bila laka. Videli smo da je to predstavljalo veliki izazov. Vlada Srbije bila je vrlo fokusirana na borbu protiv pandemije i mi smo pomogli u tim naporima. Sada možemo da se fokusiramo na dugoročni privredni oporavak. Pokrećemo ekonomsko-investicioni plan težak 9 milijardi evra bespovratne pomoći - kazao je on.

VUCIC VARHEJI IZJAVE Oliver Varhelji i Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Obraćanje predsednika Vučića

- Mi smo zadovoljni i kada naše komšije dobijaju novac, to je važno i za nas i za razvoj čitavog regiona. Zadovoljan sam razgovorom sa gospodinom Varheljijem. Hvala i Evropskoj uniji i evropskim poreskim obveznicima koji će uložiti novac u našu zemlju - kazao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da veruje u još veću podršku od Evropske unije, ali da je Srbija zahvalna za dosadašnju podršku.

- Izražavam iskreno zadovljstvo zbog posete iskrenog prijatelja Srbije Olivera Varhejia. Mi smo razgovarali o ekonomskom paketu, i veoma sam zahvalan EU na podršci koju će pružiti Srbiji i celm regonu. Imaćemo mnoge projekte, jedan od njih je da uvedemo internet u svakom selu. Samo to košta 73 miliona evra. Vi znate da mi žurimo i jurimo da izgradimo puteve  pruge i verujemo da ćemo imati podršku. Zahvalni smo za sredstva za Niš, oni su nam poklonili 40 miiona evra. Nadam se da ćemo imati takvu vrstu podrške i za druge projekte - rekao je Vučić.

 
 
 
View this post on Instagram
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Varheji sa predstavnicima Nacionalnog konventa o EU

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji danas je, pre sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, razgovarao sa predstavnicima civilnog društva okupljenim u Nacionalnom konventu o EU. Varheji je istakao da ni veoma izazovne okolnosti kojima smo svi izloženi zbog pandemije kovida 19, nisu preusmerile pažnju EU na ovaj deo Evrope.

- Ovaj region je prioritet za nas i on svakako ima evropsku perspektivu - rekao je on.

Naveo je da izveštaj EK o Srbiji, koji danas predstavlja u Beogradu, konstatuje pozitivna dešavanja, pogotovo po pitanju usklađivanja zakonodavstva i konstatovao da je pre krize Srija imala snažan uspeh, pre svega, na ekonomskom planu, ali da bi trebalo da pojača strukturne reforme, posebno kada je reč o restruktuiranju javnih preduzeća.

- Po pitanju vladavine prava, očekujem i nadam se da ćete izveštaj videti kao podstrek za dalje unapređenje - rekao je evropski komesar i izrazio uverenje da će izveštaj biti koristan novoj Vladi Srbije.

Koordinatorka Nacionalnog konventa za EU Nataša Dragojlović rekla je da im je drago što mogu "iz prve ruke" da čuju procenu napretka Srbije ka članstvu u EU. Ona je dodala da i Konvent predstavlja godišnju knjigu preporuka, sa procenom napretka, koju priprema 760 organizacija civilnog društva u Srbiji, koja imaju zajedničku viziju - članstvo Srbije u EU.

- Možemo da kažemo da smo kredibilan partner i vladi i EU. Ovo je prilika da uporedimo našu procenu sa EK i da pričamo i sa vladom i sa građanaima koji su ti naredni koraci koje Srbija treba da preduzme - rekla je Dragojlović.

Navela je kao pozitivno što je ovog puta uz Izveštaj predstavljen i Investicioni plan, jer će Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana dobiti podršku barem kao što je bio slučaj sa zemljama centralne i istočne Evrope.

Skup, koji je prenošen onlajn, na fejsbuk stranici Delegacije EU u Srbiji, otvorio je šef Delegacije Sem Fabrici.

Sastanak sa delom opozicije 

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji sastao se danas posle podne u Beogradu sa liderima dela opozicije.

Na sastanak u jednom beogradskom hotelu došli su predsednik S SP Dragan Ðilas, predsednik DS Zoran Lutovac, predsednik PSG Pavle Grbovic i funkcioner Narodne stranke Zdravko Ponoš.

Iz DS su ranije danas rekli Tanjugu da će Varheiju predstaviti stavove o stanju demokratije i vladavine prava u Srbiji i ukazati na potrebu ukljucivanja EU u proces normalizacije politickog života u Srbiji.

VARHEJI OPOZICIJA SASTANAK Oliver Varhelji - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Varheji je prethodno razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić i predstavnicima Nacionalnog konventa o EU, a kasnije popodne ima susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sastanak sa Brnabić

Premijerka Ana Brnabić danas je u razgovoru sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem istakla da je članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet Srbije, a da će nastavak reformi biti prioritet buduće Vlade Srbije.

Brnabić je naglasila da je cilj svih reformi koje Srbiji sprovodi na putu ka EU, bolji život građana.

Ana Brnabić, Oliver Varhelji Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Ona je rekla i da je evropska budućnost Zapadnog Balkana važna za stabilnost celog regiona, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić i komesar Varhelji razgovarali su o Godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Republike Srbije. Predsednica vlade je rekla da je značajno to što su ekonomski kriterijumi u izveštaju pozitivno ocenjeni.

Predsednica Vlade Srbije i komesar Varhelji posebno su razgovarali o Ekonomsko-investicionom planu Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Planom su predviđena bespovratna sredstva u iznosu od devet milijardi evra iz IPA fondova i još 20 milijardi evra sredstava od međunarodnih finansijskih institucija za region Zapadnog Balkana, za period od 2021. do 2027. godine.

Ana Brnabić, Oliver Varhelji Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Brnabić je ocenila da je ovaj plan dodatan podsticaj i pomoć za nastavak reformskih procesa i da će doprineti rastu BDP i jačanju ekonomija.

Kao prioritetni, izdvojeni su projekti u oblasti infrastrukture, obnovljivih izvora energije, zelene ekonomije i digitalne infrastrukture.

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji sastao se i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, a u fokusu njihovog razgovora bile su ekonomske teme. Varhelji je o susretu obavestio i na svom zvaničnom Tviter nalogu.

- Bilo mi je zadovoljstvo da razgovaramo o ekonomskom i investicionom planu Zapadni Balkan i o paketu za proširenje sa premijerkom Brnabić. Radujem se saradnji sa budućom Vladom Srbije koja će unaprediti primenu Plana i implementirati preporuke - napisao je Varhelji.

Njega su na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu dočekali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef delegacije Evropske unije Sem Fabrici.

O susretu sa Varheljijem Fabrici je obavestio i na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Sastanak će početi u 18.15 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Komesar za proširenje je najavio da će tokom boravka u Beogradu lično predstaviti izveštaj o napretku Srbije i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan.

Planirano je da se Varhelji sastane i sa premijerkom Anom Brnabić i drugim zvaničnicima.

U večernjim sastima očekuje se zajedničko obraćanje medijima predsednika Vučića i komesara Varheljija.

Tokom posete Beogradu Varheji će se sastati i sa predstavnicima opozicije u Srbiji, a planirano je i da održi govor pred srpskim Nacionalnim konventom za EU.

Varheji u Beograd dolazi iz Prištine, a u petak nastavlja put Sarajeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TM

    8. oktobar 2020 | 20:02

    Najavljeno je da ce biti ulozen novac u infrastrukturne projekte. Jako znacajno. EU podrska je velika.

  • Mašnica

    8. oktobar 2020 | 19:33

    Očekujem da će u izveštaju biti samo pozitivni rezultati na račun Srbije.

  • Bozana

    8. oktobar 2020 | 19:31

    Očekujemo dobre ishode sastanka i da ce ovo biti odličan nastavak nase borbe za ulazak u EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA