Toma Nikolić objavio rat stranim bankama!

 
  • 0

"Rukovodstva mnogih naših poslovnih banaka trebalo bi da se manu spekulacija na tržištu hartijama od vrednosti, novcem i finansiranjem sumnjivih ili nepostojećih projekata", poručio predsednik Srbije

Nakon izjave Ivice Dačića u vreme dok je bio mandatar da "finansijski sektor ne radi u interesu građana i privrede", i predsednik Tomislav Nikolić je poručio poslovnim bankama u Srbiji da se manu spekulacija i okrenu ulaganjima u srpsku privredu.

- Rukovodstva mnogih naših poslovnih banaka trebalo bi da se manu spekulacija na tržištu hartijama od vrednosti, novcem i finansiranjem sumnjivih ili nepostojećih projekata - poručio je Nikolić.

On je ponovio da je Srbiji potrebna Razvojna banka iz koje bi svaki građanin dobijao sredstva, a ne da se ona dele partijskim drugovima već, kako je naveo, onima koji će moći da ih vrate i da podižu Srbiju.

Ekonomski stručnjaci, ali i praksa, pokazuju da je Srbija dosad imala negativno iskustvo sa poslovanjem ove vrste banaka. Primer Razvojne banke Vojvodine je simptomatičan jer već nekoliko dana njen rad detaljno češljaju inspektori Narodne banke Srbije. Prema nezvaničnim informacijama, inspektori proveravaju krediti koje je ona u poslednjih godinu-dve odobravala, pre svega velikim novosadskim i vojvođanskim firmama.

Tek će se videti i da li će predmet provere inspektora NBS biti nenaplativi krediti u vrednosti od oko 6,5 milijardi koje je Razvojna banka Vojvodine, na osnovu dogovora bivše republičke vlade i vlade Vojvodine kao njenog većinskog vlasnika, nedavno prenela na Agenciju za osiguranje depozita.

Ekonomista Danijel Cvjetićanin  izjavio je da je svaka razvojna banka, kakve je Srbija imala u prošlosti, bila predmet malverzacija i finansijskih skandala.

- Razvojna banka ima manu jer ona za razliku od poslovnih banaka može sebi da dozvoli luksuz i da izgubi deo profita jer će novac biti nadomešten iz džepova poreskih obveznika. Osim toga, kod nas se nikad nije znalo gde ulagati novac iz tih banaka osim u infrastrukturu. Teško da se neko setio da treba da se ulaže u poljoprivredu. Srbija je poljoprivredna zemlja i tu treba ulagati i od toga živeti. Pa nećemo valjda zarađivati na elektronici i softverima jer su tu drugi mnogo superiorniji - ističe dr Cvjetićanin.

(I. M./ Izvor: Vesti)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA