Jedan narod, a dve države: Šta se menja u Srpskoj, a šta u Srbiji i koji zakon će biti zajednički

 
 
  • 8

Posle sastanka, za koji je Vučić istakao da je najsveobuhvatniji do sada, Vučić i Dodik govorili su o detaljama i odnosima i saradnji Srbije i Srpske

Trebinje, Pobednik Foto-montaža: Shutterstock, Nikola Tomić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa premijerkom Anom Brnabić sastao se danas sa delegacijom Republike Srpske u kojoj je srpskip predstavnih Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem. Posle sastanka, za koji je Vučić istakao da je najsveobuhvatniji do sada, Vučić i Dodik govorili su o detaljama i odnosima i saradnji Srbije i Srpske. Vučić je istakao da je i za Srbiju, ali i RS, očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja i da je zajednički stav apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma, a najavljeni su i novi, zajednički projekti, između ostalog najavljena je i odluka o uspostavljanju i proslavi zajedničkog praznika "Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave."

Ujednačavanje školskih programa i Bukvara

Vučić je istakao da je, pored ostalog, na sastanku dogovoren niz stvari iz oblasti obrazovanja i kulture, te da će se raditi na ujednačavanju školskih programa, Bukvara, dok će deca iz RS dolaziti u Srbiju, a iz Srbije u Srpsku, na ekskurzije.

Trebalo bi da se usaglase predmeti Priroda i društvo, Istorija, Geografija, likovno i muzičko, što je do sada bilo usporeno zbog koronavirusa, naveo je predsednik i dodao da će se podsticati bratimljenje škola, naročito onih koje nose isto ime.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Najavio je da će u Srbiji biti donet zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiliričnog pisma, dok će u Srpskoj, zbog ustavnih ograničenja, to biti za nijansu drugačije formulisano, ali će biti doneta zajednička deklaracija o očuvanju jezika i pisma.

Prvi srpski igrani film o Jasenovcu

Vučić je podsetio da je Srbija, uz podršku Srpske već investirala u mnoge stvari koje se tiče zajedničkog sećanja na žrtve, te da zajednički obležavamo tragedije i nesreće i u tom smislu, najavio je da će uskoro biti premijerno biti prikazan prvi srpski igrani film o Jasenovcu, verovatno u oktobru.

Vučić je istakao da je danas da se uputi poziv reditelju Emiru Kusturici da snini film na drugu temu, od "fantastičnog interesa" sa srpski narod, koja povezuje Srbiju i BiH i RS.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Taj film bi, kaže, govorio o problemima iz prošlosti i oslikavao bi mnogo toga iz današnjeg vremena.

- Očekujemo da to bude remek delo. Spremni smo da veći deo finansiranja preuzmemo na sebe - rekao je Vučić i dodao da očekuju da se Kustrica izjasni po tom pitanju.

Takođe, donete je odluka o izgradnji spomen kompleksa Donja Gradina - Jasenovac, jer je želja i namera da na teritoriji RS, bez falsifikovanja istorije i skrivanja činjenica, svi Srbi, gde god da žive, mogu uvek da pronađu spomen obeležje gde će biti jasno obeleženo koliko i kako su Srbi teško stradali i kakve su bile razmere jasenovačkog zločina.

"Stav Srbije je apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Srbiji, a uveren je i RS očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja, te da na pretnje ratom, koje slušamo gotovo svakog dana, moramo da odgovaramo mirno, trpeljivo i srpljivo.

- Ni na koji način u toj igri ne smemo da učestvujemo - poručio je Vučić na konferenciji i preneo da je razgovaraono i o dokumentu koji je Srpska uputila njemu.

- Ne moram da govorim nikome koliko nam je stalo do dobrih odnosa sa RS. Rekao sam da je stav Srbije apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma, i odgovorio sam na svako pitanje - podvukao je on.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodao je da Srbija poštuje sporazume koje je potpisala, jer je to ono što nam garantuje da ćemo biti poštovani od svih u međunarodnoj zajednici, ali je i najbolja garancija za sigurnost naroda u Srbiji i RS.

Predstavnici Srpske su, kako je preneo, izneli mnogo podataka o tome kako se krši Dejton u BiH.

- To ćemo dodatno analizirati. Svaku reč smo bezbroj puta pročitali i nastojaćemo da blisko sarađujemo - rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je Srbija mnogo pomaže Srpskoj i čini sve što može u tom smislu, dodajući da je njegova molba Miloradu Dodiku i svima u RS da uvek i u svakom trenutku, uz razumevanje da se bore za ineterese Srpske, vode računa o interesima Srbije.

- Da je naš interes očuvanje mira, kao i očuvanje RS u okviru Bosne i Hercegovine, ali dejtonske BiH - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zajednički praznik

- Doneli smo odluku koju ćemo sprovesti u delo. Dogovorili smo i koji datum da predložimo našim drugim organima, to bi bio 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front - rekao je Vučić.

To bi, kako je rekao, bio zajednički obeležen praznik u RS, Srbiji i svim srpskim sredinama širom sveta, gde bi Srbi, ne smetajući nikome, ne čineći ništa ni protiv koga, pokazali da su isti narod, i da je muka, kao i uspeh, jednih, uvek i muka ili uspeh onih drugih.

- Niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda - rekao je Vučić i dodao da se prethodnih godina videla kako to treba da se čini, jer čak i kada ne misle isto sa obe strane Drine, nikada se nije mogla čuti loša reč, a kamoli da jedni drugima zabranjuju ulazak.

Vučić je poručio da je važno da se sačuvaju Srbija i RS od bilo kakvih rizika, ugrožavanja i opasnosti.

Srpska vojska, Solunski front Srpska vojska na Solunskom frontu. Foto: Profimedia/Maurice-Louis Branger/Roger Viollet

- Dosta smo muka i ratova imali u prošlosti. Vreme je mira, za razmišljanje o budućnosti i zato sa drugima moramo da razgovaramo, da pronalazimo zajednički jezik. Ali, oni koji misle da pretnjom sukobima i ratovima, mogu da ostvare ciljeve - to je mnogo opasno i uplašeni smo takvim pretnjema i nadam se da nikome neće pasti na pamet da ih sprovede - zaključio je predsednik Srbije.

Aerodrom u Trebinju, renoviranje onog u Banjaluci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će prvi avion poleteti za aerodrom u Trebinju, koji će zajedno napraviti Srbija i Republika Srpska, do marta 2022. godine.

- Analizirali smo što se tiče ekonomske saradnje, sve naše projekte i mi ćemo pre kraja godine i početkom sledeće godine uputiti dodatnu finasijsku podršku Srpskoj, a o iznosu novca ćemo obavestiti javnosti. Nećemo ništa kriti, već ćemo se pohvaliti time - kazao je Vučić i dodao da tu pomoć smatramo našom morlanom obavezom i veoma važnim kako bi naš narod u Srpskoj sačuvao svoja ognjišta i ono što su im preci ostavili.

Trebinje Trebinje - Foto: Pixabay

Najavio je da će prvi avion za Trebinje moći da poleti do marta 2022. godine i poručio: Daćemo sve od sebe da to bude i pre kraja 2021. godine.

- To nisu mala ulaganja, sa naše strane ali verujem da će projekat biti isplativ i dugoročno od velikog intresa i za Srbiju i za naš narod u Hercegovini i deo CG i sarajevo-romanijskoj oblasti - rekao je Vučić i dodao da Srbija razmatra sa Srpskom i opciju učešća naše zemlje u renovinaranju i rekonstrukciji aerodroma u Banjaluci.

Pogranična industrijska zona između Republike Srpske i Srbije

Vučić je najavioi da je napravljen plan za formiranje zajedničke industrijske zone u pograničnom delu Srbije i BiH i to posebno između mesta u Srbiji i Republici Srpskoj: Ljubovije i Bratunca, Malog Zvornika i Zvornika, kao i da se vidi šta još može da se uradi na potezu između Sremske Rače, Dvorova i Bijeljine.

On je preneo da će Srbija zajedno raditi sa RS na izgradnji 17 kilometara autoputa od mosta preko Save na granici do Bijeljine.

Podrška mladima u poljoprivrednoj proizvodnji

Razgovarano je i od podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji i da bi ta podrška išla do 12.500 evra, a posebno za razvijanje primarne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta. Vučić je dodao da je bilo reči o podršci malim preduzećima koja bi dobijala grant sredstva od 45 odsto, koje bi obezbeđivali zajednički Republika Srpska i najvećim delom Srbije, dok bi pet odsto bilo učešće, a 50 odsto bi se obezbedilo preko kreditiranja banaka.

- Takođe, važno je da preduzeća kojima upravlja i čiji je vlasnik država Srbija imaju pravo učešća na tenderima u BiH, a neki su već raspisani. Samo smo zamolili da ta preduzeća mogu da učestvuju u fer ekonomskoj utakmici, pa ko ponudi najbolje i najviše da pobedi - rekao je on.

Jedna od stvari je i tekstilna industrija, dodao je Vučić i podsetio da je u Drvaru otvorena fabrika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    26. avgust 2020 | 15:22

    Nikada nismo niti ćemo biti isti narod

  • Srbi i Turci k’o braca rodjena

    26. avgust 2020 | 15:43

    Svi Srbi u jednoj državi! BG pašaluku.

  • Kg

    26. avgust 2020 | 16:30

    A zašto onda treba da vadimo zeleni karton kad idemo preko drine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA