Vučić o sastanku u Vašingtonu: Postoje inicijative za pomeranje datuma

 
 
 ≫ 
  • 24

Predsednik Srbije odgovorio je na navode prištinskih medija

Aleksandar Vucic, Batajnica Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom navoda prištinskih medija da se pomera termin sastanka u Vašingtonu i da će trajati duže u toku noći, da još ništa nije dogovoreno ali da postoje inicijative za kratko pomeranje datuma. 

- Videćemo, čekam da vidim o čemu se radi, pa ćemo vas obavestiti. Kako bih vam rekao, vi ste u vašem pitanju rekli da će bti pritisaka, pa uvek će ih biti, ali mi ne možemo samo da bežimo i da nikada ništa ne dogovori ni oko čega.  Šta god neko u svetu napiše mi napišemo da nam nude užas, a da nismo ni pročitali. Ne mislim da će biti lako, da li lično osećam veliki teret povodom tog pitanja: da, ali mogu da garantujem da ću da se borim za interese Srbije. A, ono što neki maštaju da će tamo biti potpisano priznanje Kosova, to ne postoji mogućnost ni pod kojim uslovima da se dogodi - rekao je on.

Teme sastanka u Beloj kući

Upitan da li se na sastanku u Beloj kući na stolu mogu naći i političke teme, kako je nedavno najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Vučić je rekao da ne zna šta domaćini mogu da ispostave kao teme, osim onoga o čemu je do sada obavešten, a to su ekonomske teme, o čemu se već govorilo.

- Ne mogu da garantujem da neće, ali bih voleo da budu samo ekonomske teme, jer za politički dijalog i statusna pitanja je nadležna Evropska unija, u skladu sa odlukom UN, što smo ranije prihvatili. Ali, iznenađenja ne isključujem - rekao je Vučić novinarima u Batajnici.

Aleksandar Vucic, Batajnica Vučić laže i da prati šta pišu prištinski mediji i da se zna s kim Priština ima kontakte i u američkoj i u briselskoj administraciji - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kaže i da prati šta pišu prištinski mediji i da se zna s kim Priština ima kontakte i u američkoj i u briselskoj administraciji, te da Beograd nije došao do posebnih zaključaka, sem onoga što je i premijer privremenih institucija Avdulah Hoti već potvrdio, a to je da će se razgovarati o unapređenju ekonomskih odnosa na konkretan način.

- Ako bude bilo šta drugo, bićete odmah obavešteni, reagovaću i obavestiću vas o tome - rekao je Vučić.

O zločinima tzv. OVK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Specijalizovana veća razmatrati optužnice bivših pripadnika tzv. OVK 24. avgusta, a da se Srbija suočavala sa nekim stvarima koje nije mogla da prihvati, o čemu će javnost biti obaveštena posle sastanka u Vašingtonu.

- Nismo mi klikeri da nas neko pomera kako hoće iako smo mali, a Amerika velika - rekao je Vučić danas novinarima u Batajnici na pitanje novinara da za tri dana ističe rok da Specijalizovana veća odbace ili potvrde optužnice tužilaštva za zločine OVK i da li je međunarodna zajednica spremna da se suoči sa tim zločinima.

- Samo malo poštovanja tražimo za sebe - napomenuo je Vučić.

SAVSKI TRG RADOVI VUCIC Foto: Tanjug/Zoran Žestić

O godišnjici nestanka dvojice novinara sa KiM

Povodom 22 godine od nestanka srpskih novinara sa KiM Ðure Slavuja i Ranka Peranića, koje još nije rasvetljeno, Vučić je rekao da mi ne možemo ništa da uradimo, a "kosovskoj strani ne pada napamet da otkriju gde leže", jer je teško da su posle toliko godina živi, a da se ništa nije znalo.

- Mi smo spremni da otvorimo sve arhive, rekli smo to u Briselu, i da ćemo kopati u Batajnici, ali i da na KIM bude iskopano u roku od 24 sata, ali nisu pristali na to. To je bila fer i poštena ponuda, ali Hoti je počeo da galami i to je bio tužan završetak - kazao je Vučić.

On je podsetio da je, kada su oteti novinari, posetio porodicu Ranka Peranića u Bresju, gde su Srbi u to vreme bili većina, kao i u Kosovu Polju, i drugim okolnim mestima, gde smo, kaže, za razliku od danas imali i organe vlasti.

SAVSKI TRG RADOVI VUCIC Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Tada ste mogli da vidite sve probleme sa kojima se suočavala država - kaže i dodaje da je video i tragediju koja je zadesila suprugu Snezanu i dete Peranića, zbog čega se tužno osećao, ali ništa nije moglo da se učini.

Na pitanje da prokomentariše pisanje prištinskih medija i tumačenje njihovih političara da bi kompromisno rešenje koje predlaže Vučić značilo razmenu teritorija tako što bi se Leposavić i još 17 sela razmenilo za tzv. Preševsku dolinu, Vučić je uzvratio pitanjem:

- Da li su to sami smislili ili im je neko pomogao?

"Pozvaću Dodika i Cvijanović na razgovor"

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da će pozvati u Beograd srpske lidere iz BiH, Milorada Dodika i Željku Cvijanović, kako bi razgovarali o dokumentima koja su mu poslali, a koja se tiču dvostrukih standarda međunarodne zajednice po pitanju statusa Kosova u Srbiji i Republike Srpske u BiH.

Vučić je rekao da je dokumente pročitao, te da će im se još dodatno posvetiti.

On je tako odgovorio na pitanje da li će "papire" iz Banjaluke nositi u Vašington ili Brisel.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Dimitrije Goll

- Mnogo je političkih komplikacija pred nama. Moramo da se izborimo sa korona virusom, iako nam ide bolje nego drugima, a moramo da se borimo za ekonomski napredak, za dodatni rast - konstatovao je.

Predsednik Vučić je juče rekao da je dobio "određene papire" iz RS, ne želići ni danas da govori preciznije o njihovoj sadržini, ali je Dodik u izjavi za Tanjug juče rekao da su u tim dokumentima ukazali na antidejtonsko ponašanje viskog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, čime su želeli da ukažu na dvostruke standarde zapadnih zemalja.

To su, dodao je Dodik, učinili kako bi Vučiću predočili kako zapadne zemlje Republici Srpskoj oduzimaju prava, što je potpuno obrnuti proces od onog koji je viđen na primeru Kosova i Metohije.

- Dakle, ideja da se Vučiću dostave podaci u tom pogledu i da može na relevantan način da uporedi različito ponašanje međunarodne zajednice u gotovo identičnim situacijama, vezano za statuse RS i Kosova - naveo je Dodik juče.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Beogradski odred Žandsrmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssv

    21. avgust 2020 | 14:29

    Kada god to bilo, verujem da ce predsednik uraditi sve da ocuva nasu zemlju i nas narod.

  • Zoki

    21. avgust 2020 | 15:04

    Podržavam vas predsedniče samo tako nastavite da radite u interesu građana Republike Srbije.

  • Rak

    21. avgust 2020 | 17:48

    Srbija ima puno poverenje u naseg Predsednika Vucica...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA