Jačanje saradnje dve zemlje: U Srbiji osnovan Klub prijatelja Kazahstana

 
  • 0

Održan je prvi svečani prijem u Ambasadi Kazahstana u Srbiji

Dragomir J. Karić Foto: BK TV

Ambasada Kazahstana u Srbiji organizovala je prvi svečani prijem nakon što je krajem prošle godine uspostavljena diplomatska misija na ambasadorskom nivou između dve prijateljske države. Brojne ugledne ličnosti iz sveta politike, biznisa, sporta i kulture odazvale su se pozivu ambasadora Gabita Sizdikbekova i podržale osnivanje Kluba prijatelja Kazahstana.

Ambasador Sizdikbekov je istakao da će Klub doprineti jačanju saradnje između njegove domovine i Srbije. On je izneo i kratak osvrt na društveno-ekonomske reforme koje je nakon prvog predsednika i osnivača modernog Kazahstana Nursultana Nazarbajeva nastavio da u prvoj godini svog predsedničkog mandata uspešno sprovodi Kasim Žomart Tokajev.

Ambasador je posebno pozdravio članove porodice Karić koja ostvaruje ogromne građevinske poduhvate u njegovoj zemlji. Veliku zahvalnost izrazio je za sve što su učinili na povezivanju dve države uputio je narodnoj poslanici Milanki Karić, počasnom konzulu Kazahstana i predsednici Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kazahstanom u Narodnoj skupštini Srbije, i narodnom poslaniku Dragomir J. Kariću, članu Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kazahstanom u Skupštini i prvom počasnom konzulu Kazahstana u Kanadi 1992. godine nakon osamostaljenja zemlje od Sovjetskog Saveza.

Dragomir J. Karić Foto: BK TV

Ministar za rad Zoran Đorđević je rekao da je Kazahstan naš odani prijatelj.

- Želim da pošaljem jasnu poruku i da je Srbija odani prijatelj Kazahstana. Srbija nikada ne zaboravlja svoje prijatelje. Tako će biti i ubuduće. Želim da dugo budete ovde i dobrodošli ste u Srbiju - rekao je on.

Dragomir J. Karić Foto: BK TV

Dragomir J. Karić je zvanicama predstavio ambasadorovu suprugu Lauru, kojoj je ovo bilo prvo javno pojavljivanje, ponosno istakavši da je ona majka petoro dece.

- Naš prijatelj, osnivač modernog Kazahstana Nursultan Nazarbajev, je pre četiri godine dolazeći u Srbiju na molbu tadašnjeg predsednika Nikolića i premijera Vučića, na molbu Milanke Karić i moju molbu, obećao da će otvoriti ambasadu u Srbiji. I evo, mi danas imamo ambasadu i mladog i energičnog ambasadora sa njegovim saradnicima. Želim da pomenem i prvog ambasadora koji je radio na nerezidencijalnoj osnovi Nurbaha Rustemova, koji je iz Budimpešte dolazio bar jednom mesečno u Beograd - kazao je Karić i dodao:

- Naša Vlada, naš predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Parlamenta u starom sazivu Maja Gojković sa velikim poštovanjem se odnose prema ambasadoru, prema zemlji iz koje je došao i prema novom predsedniku Kazahstana Kasimu Žomartu Tokajevu. Mi imamo sreću da u toj glavnoj zemlji u centralnoj Aziji imamo velikog prijatelja i veliku podršku. Kao što je ambasador rekao naša kompanija tamo radi. I ne samo naša. Veoma uspešno rade mnoge kompanije iz Srbije. A na nama je da svi zajedno učinimo da se saradnja na svim nivoima, pre svega u oblasti privrede i industrije, podigne na još viši nivo jer za to i te kako ima prostora - poručio je Karić.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA