Srbija će ubrzano gurati u pravcu članstva EU: Vučić o detaljima razgovora sa Donaldom Tuskom

 
 ≫ 
  • 2

Vučić je rekao da je Tusk u razgovoru pružio podršku SNS-u na predstojećim izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Kulu Beograd u Beogradu na vodi sa direktorom kompanije Eagle Hills Muhamedom Alabarom. Posle obilaska on je odgovarao na pitanja medija, između ostalog o detaljima razgovora sa Donaldom Tuskom, otkazanim preizbornim skupovima i poseti Miroslava Lajčaka Beogradu.

O izborima na teritoriji KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će parlamentarni izbori u nedelju biti održani i na 90 biračkih mesta na KiM.

- Što se tiče raznih laži kako na KiM Srbija ne želi da organizuje izbore, mi ćemo na čak 90 biračkih mesta imati izbore na KiM. Tek toliko o neistinama koje se plasiraju preko različitih medija - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li će biti održani izbori 21. juna i na teritoriji KiM.

Predsednik kaže da je Beograd uvek do sada uspevao da se izbori da tokom izbora budu otvorena i biračka mesta na KiM.

Aleksandar Vučić, Eagle Hills, Muhamed Alabar Predsednik kaže da je Beograd uvek do sada uspevao da se izbori da tokom izbora budu otvorena i biračka mesta na KiM - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Uveren sam da ćemo uspeti i ovaj put i ponosan sam na tu činjenicu - istakao je Vučić.

"Lajčak u Beogradu posle izbora"

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine doći će, nakon posete Kosovu i Metohiji, i u Beograd, dan ili dva nakon izbora 21. juna, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

- Računajte da dolazi 22. juna. Ako budem tužan zbog izbornog rezultata neću moći dugo da tugujem i ako budem srećan neću moći da se radujem. Očekujem 22. juna da Lajčak dođe u Beograd - rekao je Vučić. On je dodao i da već 23. juna ide u Moskvu, a da ne isključuje mogućnost i da će nekoliko dana posle toga otići u Vašingotn.

Kako je istakao biće mnogo posla oko Kosova i Metohije, raznih zahteva, ali, podvukao je, Beograd neće menjati svoju politiku.

- Možemo da razgovaramo o svim tehničkim stvarima, da razgovaramo o ekonomskoj saradnji, protoku roba, usluga - rekao je Vučić.

On je naveo da, ukoliko Priština kaže da neće tražiti prijem za članstvo u međunarodnim organizacijama, onda ni Beograd nema potrebu da sprovodi kampanju na bilo koji način.

- Ali Albanci moraju da daju konačan pristanak, to ne zavisi od nas. Sve su ovo manje-više tehničke stvari, ali suštinski, esencijalni predlog nisam čuo - zaključio je on.

O privođenju sveštenika SPC u Crnoj Gori

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je danas, po pitanju privođenja sveštenika SPC u Crnoj Gori, da se nada da će razum preovladati, te dodao da je Srbija spremna da pruži svaku vrstu pravne i druge pomoći.

- Crna Gora je nezavisna i suverena država i koliko možemo, u skladu sa Ustavom i zakonom, pomoći ćemo iz svakog ugla i na svaki način - rekao je Vučić novinarima, komentarišući situaciju u Crnoj Gori.

On je dodao da je to isto rekao i patrijarhu SPC Irineju, da u svakom trenutku može da računa na podršku države, posebno kada su ugrožena verska prava našeg naroda.

- Sve što možemo, a da ne ugrozimo mir i stabilnost, učinićemo, od finansijske podrške za sva udruženja i organizacije, da sačuvamo identitet Srba u Crnoj Gori - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Eagle Hills, Muhamed Alabar Kako je istakao biće mnogo posla oko Kosova i Metohije, raznih zahteva, ali, podvukao je, Beograd neće menjati svoju politiku - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

O mitingu u Nišu

- Ne znam da li će ga biti, mislim da bi svi u stranci voleli da ga bude da pokažemo snagu, ali mislim da je najvažnije da se snaga pokaže u nedelju na izborima. Možda bude velikih iznenađenja, svaki izbori nose neizvesnosti. Ovi izbori su za nas posebno teški, ne možete da idete po skupovima. Naša stranka ne vodi negativno kampanju ni protiv koga i videćemo da li će to doneti dobro ili loše - rekao je Vučić na pitanje o otkazanim predizbornim skupovima budući da epidemiološka situacija tako nalaže.

O razgovoru sa Donaldom Tuskom

Kada je reč o detaljima razgovora Donaldom Tuskom Vučić je rekao da je on pružio podršku SNS-u na predstojećim izborima.

- Razgovarali smo o budućoj Vladi i rekao sam mu da verujem da će naredna imati mandat za snažnije evrointegracione procese, da će biti još posvećenija i da će zemlja ubrzano gurati u pravcu članstva EU - rekao je Vučić.

 
 
 
View this post on Instagram
Video konferencijski razgovor sa predsednikom Evropske narodne partije @epp @donaldtusk.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je ranije danas putem video konferencijskog poziva sa predsednikom Evropske narodne partije Donaldom Tuskom i izrazio uverenje da će ključni prioritet buduće Vlade biti kredibilan, odgovoran i još snažniji nastavak evropskog puta. Stoga je predsednik Vučić rekao da ceni podršku koju predsednik ENP Tusk pruža Srbiji na tom putu.

Vučić je upoznao sagovornika sa situacijom u zemlji prouzrokovanom pandemijom virusa KOVID-19.

- Imamo moderne laboratorije za testiranje i precizno određivanje prisustva virusa. Testirali smo veliki broj ljudi, mnogo više nego neke zemlje u regionu. Želeli smo da spasimo ljudske živote. Sada su nam granice otvorene. Država je uspela da pruži ekonomsku podršku malim i srednjim preduzećima i građanima posle pandemije. Srbija ima veoma dobar fiskalni sistem i može to da izdrži. Zadovoljni smo i ja i građani Srbije ekonomskom situacijom u zemlji - naglasio je predsednik.

Tusk je rekao da je pandemija prouzrokovala veliku krizu u svetu, kako ekonomsku tako i političku.

- Veoma sam zadovoljan što su se građani u pojedinim zemljama ponašali odgovorno. Možete da bude ponosni što je Srbija uspešno prebrodila ovu krizu. Najvažnije je da su građani zadovoljni ekonomskom situacijom - istakao je Tusk.

Vučić je obavestio Tuska o izbornim uslovima i političkim kandidatima za nastupajuće izbore, a predsednik ENP je Vučiću poželeo sreću na predstojećim izborima.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradski odred Žandsrmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA