UDS: "Bez okupljanja u verskim objektima za Uskrs"

 
  • 3

UDS smatra da najviši predstavnici crkve, a Vladika Irinej to nesumnjivo jeste, imaju posebnu odgovornost da svojim autoritetom zaštite ljude

Ujedinjena demokratska Srbija, RIK Foto: Tanjug/ Tanja Drobnjak

Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta predvođenog Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma poziva državne organe da zaštite zdravlje i živote građana Srbije i ne dozvole okupljanja u verskim objektima povodom predstojećih praznika.

UDS poštuje pravo građana na slobodu veroispovesti, ali zbog vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom, očekujemo da crkveni velikodostojnici budu solidarni i odgovorni.

Jučerašnji poziv Vladike bačkog Irineja da država omogući direktno prisustvo građana vaskršnjim liturgijama, direktan je poziv na nepoštovanje propisanih mera zaštite zdravlja građana. Uskrs je veliki praznik koji slavi život, i nedopustivo je da uticajni episkop predlaže da se omogući nešto što će ugroziti živote ljudi, koristeći na potpuno pogrešan način uticaj koji ima na vernike kao zvaničnik SPC.

UDS smatra da najviši predstavnici crkve, a Vladika Irinej to nesumnjivo jeste, imaju posebnu odgovornost da svojim autoritetom zaštite ljude, umesto što ovakvim pozivima vrše pritisak i ugrožavaju zdravlje ljudi i rizikuju produžetak pandemije čime se direktno ugrožavaju zdravstveni sistem i ekonomija Srbije.

- Ako sada popusti koncentracija i privrženost ogromnog broja građana koji poštuju teške mere šteta može da bude nepopravljiva. UDS zato još jednom poziva državu da ne popusti pred pritiskom, crkvene zvaničnike da budu razumni i odgovorni, a sve građane Srbije da izdrže u borbi protiv virusa u kojoj su do sada pokazali ogromno samopožrtvovanje i ozbiljnost. Samo tako ćemo se izboriti za nedaćama i problemima koji su nas ovih nedelja i dana zadesili - zaključuju iz ovog saveza.

(Telegraf.rs)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Аца

    13. april 2020 | 17:24

    Ко је верник биће на литургији, а кад судије буду судиле по закону, због верске мржње УДС ће бити на робији.

  • Дејан Младеновић

    14. april 2020 | 03:48

    Не зна се ко је већи Србомрзац од тих странака. Тај покрет за војводину у свакој нормалној држави њени чланови би добили минимум по 30г због отвореног позивања на војводину републику и сецесију од Србије

  • Salamander

    14. april 2020 | 09:17

    Dobro, uskrs je prosao kakve su mere za VASKRS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA