UDS poziva državu da SPC stavi u okvire zakona

 
  • 3

Mediji su ranije danas preneli propoved Vladike banatskog Nikanora

Ujedinjena demokratska Srbija, RIK Foto: Tanjug/ Tanja Drobnjak

Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez koji čine Srbija 21, Vojvođanski front predvođen LSV, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum, traže od državnih organa da spreče, kako su naveli, krajnje neodgovorno i nezakonito delovanje pojedinih velikodostojnika i sveštenika Srpske pravoslavne Crkve.

- Mediji su ranije danas preneli da je u svojoj propovedi Vladika banatski Nikanor otvoreno pozvao vernike da prekrše sve mere Vlade Republike Srbije, naglasivši da je "sveta pričest najbolji lek" a "crkva najbolja bolnica" - navodi se u saopštenju i dodaje:

- U danima kada je broj novozaraženih korona virusom na dnevnom nivou postao trocifren, i kada se razmišljanja o pooštravanju mera Vlade, ponašanje dela SPC je neodgovorno i opasno.

Kako su naveli, ovakvim pozivima, požae se stvaranje uslova za širenje korona virusa.

- Potpuno je jasno da ovakvim neodgovornim pozivima crkveni velikodostojnici pomažu stvaranje uslova za širenje korona virusa i time direktno, pored toga što ugrožavaju živote naših sugrađana, utiču na slabljenje zdravstvenog sistema i ekonomsko urušavanje naše države - navodi UDS.

Oni su pozvali Vladu Republike Srbije i ostale nadležne državne organe da reaguju na ovakve pojave.

- Pozivamo Vladu Republike Srbije i sve ostale nadležne državne organe da najoštrije reaguju na ovakve pojave jednako tako kao što naplaćuju kazne ljudima na beogradskoj "Gazeli", šetačima po parkovima u Nišu ili novosadskom keju - naveli su.

- Odgovornost moramo pokazati svi. Nemo posmatranje neodgovornih postupaka pojedinih crkvenih velikodostojnika može imati katastrofalne posledice i mora biti pod hitno sprečeno - zaključuju iz ovog saveza u saopštenju za javnost.

(Telegraf.rs)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ХАЏИ КОСТА

    1. april 2020 | 19:45

    А ЈА СЕ ДАНАС ПРИЧЕСТИО И МНОГО МИ ЈЕ ЛЕПО А ВЕРУЈТЕ МИ НИКО МЕ НИЈЕ НАТЕРАО☦☦☦

  • Tako je

    1. april 2020 | 17:01

    Crkva ne sme biti iznad drzave i drzava po ovom pitanju da preduzme sve mere !

  • ĆU 035

    1. april 2020 | 15:00

    Podrška za inicijativu UDS-a,to je u ovom trenutku zaista potrebno i nije potrebna država u državi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA