Stejt department o sastanku Vučića i Pompea: Oglasio se i predsednik Srbije o poseti SAD

 
 ≫ 
  • 0

Da li Amerika Srbiju gleda drugačijim očima nego što su nas gledali pre nekoliko godina ili decenija? To je neuporedivo - zaključio je Vučić

Aleksandar Vučić, Zapadni Balkan, Brisel Aleksandar Vučić; Foto: Aris Oikonomou, Pool Photo via AP

Američki Stejt department saopštio je da je državni sekretar SAD Majk Pompeo, tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućičem u ponedeljak u Vašingtonu, istakao važnost povratka za pregovarački sto Beograda i Prištine u cilju normalizacije odnosa dve strane.

Pompeo je ohabrio Vučića da iskoristi zamah nedavnog potpisivanja pisama o namerama da se o uspostavi vazdušni, železnicki i drumski saobračaj između Prištine i Beograda, navodi se u saopštenju koje dostavljeno Tanjugu, a koje potpisuje portparolka Stejt departmenta Mogran Ortagus.

Pompeo je, kako se dodaje, ponovo ukazao na podršku SAD Srbiji i njenom cilju da postane članica EU.

U saopštenju se navodi da su Pompeo i Vučić razgovarali i o kontinuiranom razvoju Srbije kao moderne, demokratske i prosperitetne evropske države, u miru sa svojim susedima.

Vučić: Za Srbiju su važni prijateljski odnosi sa SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je posetu SAD, a na "Instangramu" naveo da je neuporedivo to kako danas Amerika gleda Srbiju, u odnosu na pre nekoliko godina ili decenija. Poručio je da su za Srbiju važni prijateljski odnosi sa SAD.

Aleksandar Vučić je na Instagramu napisao da Srbija treba da postavi svoje ciljeve.

- Da li Amerika Srbiju gleda drugačijim očima nego što su nas gledali pre nekoliko godina ili decenija? To je neuporedivo. Mi moramo da razumemo koje je naše mesto u svetu, da znamo koliki smo i kolika nam je snaga ekonomije i da dobro postavimo naše ciljeve - napisao je Vučić na Instagram profilu "budućnostsrbijeav", i uz post objavio fotografiju iz Vašingtona.

Dodao je da "treba da brinemo o svojoj otadžbini, da čuvamo decu i da brinemo o svojoj budućnosti."

- Ali bez prijateljskog odnosa Amerike prema Srbiji, bez toga da imamo Ameriku na svojoj strani, na strani budućnosti Srbije, plašim se da to nije moguće - napisao je  Vučić.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
"Zahvalan sam američkim zvaničnicima na jasnom stavu i na tome što žele da čuju Srbiju i da razumeju naše probleme. Hvala im što nas uvažavaju i pokazuju tu vrstu poštovanja. To je za Srbiju od velikog značaja. Ovde je u pitanju politika postepene izgradnje boljih odnosa, zamolio sam našeg domaćina gospodina @secpompeo da razumeju poziciju Srbije i da nam pomognu da različitim mehanizmima našu ekonomiju i našu politiku i sve druge sfere unapređujemo zajednički. Da polako gradimo odnose prijateljstva i poverenja. Amerika nam je potrebna kao prijatelj. Važno je da gledamo u budućnost." . . . " I am grateful to US officials for their clarity, willingness to listen and receptive attitude towards our problems. During the entirety of our trip to the US, we were welcomed and always treated with respect – key to building better relations. I asked our host @secpompeo to understand Serbia’s position and support us as we work to strengthen our economy and improve our policies. We need America as an ally and we are working together to slowly build up the relations of friendship and trust. As we continue to thrive, it is important that we continue to look to the future." - President of the Republic of Serbia Aleksandar Vučić met with the US Secretary of State @secpompeoОбјава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Poručio je da "ne treba da se zalećemo kao što smo se ranije zaletali i da ne treba da pravimo velike greške, kao što smo to ranije činili."

Aleksandar Vučić je u SAD govorio na godišnjoj konferenciji Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA