Britanski novinar pisao o "velikom dogovoru" Beograda i Prištine, a onda je usledio Grenelov odgovor

 
 ≫ 
  • 0

Pogrešno, ne znate o čemu govorite - poručio mu je Grenel u poruci

Ana Brnabić, Ričard Grenel Ričard Grenel; Foto: VLADA SRBIJE

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog, Ričard Grenel, je na tvrdnju britanskog novinara da želi brzo rešenje kosovskog pitanja, ali je problem što, kako kaže, Hašimu Tačiju ističe mandat, poručio Timu Džudi da "ne zna o čemu govori".

Tim Džuda je na svom Tviter nalogu napisao da se Beograd i Priština približavaju "kritičnoj tački dijaloga" nakon jučerašnjeg sastanka u Vašingtonu pedsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Tačijem.

Britanski novinar kaže da Ričard Grenel želi "brzo veliki dogovor", ali problem je, prema njegovim rečima, u tome što je Tači na kraju svog mandata.

Usledila je reakcija specijalnog izaslanika američkog predsednika koji je Džudi poručio: "Pogrešno. Ne znate o čemu govorite. Niko ne pokušava da ubrza stvari i nema velikog dogovora. Izmišljate".

Njegovu reakciju isprovocirao je Džudin stav da Grenel brzo želi "veliki dogovor", ali da problem predstavlja to što je kosovski predsednik, Hašim Tači, pri kraju svog mandata, pa planirani "dogovor" neće moći da bude sproveden.

Dogovor bi, kako navodi Džuda, podrazumevao da Srbija ne prizna Kosovo, ali da mu omogući da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.

- Srbija neće priznati Kosovo, ali neće sprečiti pristupanje Kosova Ujedinejnim nacijama. A ako je to slučaj, Rusija i Kina neće priložti veto. Nisam siguran šta bi se u tom slučaju dogodilo sa Vučićevom predizbornom kampanjom - napisao je Džuda na tviteru.

Takođe, on je naveo da Tači ne može da "isporuči" ništa, osim ako uz pomoć nekih ljudi iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), koji zajedno sa "Samoopredeljenjem" čine vladajuću većinu u Prištini, sruši vladu kosovskog premijera Aljbinu Kurtija.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA