STIGAO NALOG IZ UŽICA: Ukloniti spomen-obeležje Aćif-efendiji!

Odsek upravne inspekcije Užica naložio je Gradskom veću Novog Pazara da ukloni spomen-ploču Aćifu Hadžiahmetoviću, gradonačelniku ovog grada tokom Drugog svetskog rata, koga je Hitler odlikovao Gvozdenim krstom. Esad Džudžević smatra da se to nikada neće desiti

  • 1

Spomen-ploča Aćif-efendiji nije uklonjena, a javnost i politički činioci, posebno u Novom Pazaru, i dalje se bave tom temom i nedoumicama o nadležnostima. Bilo je i nedoumica u vezi sa tim ko bi trebalo da donese, uputi, saopšti odluku o uklanjanju ploče, nakon što je Vlada Srbije zaključila da to treba učiniti, a predsednik BNV Esad Džudžević uveren je u to da spomen-ploča Aćif-efendiji nikada neće biti uklonjena.

U međuvremenu, Odsek upravne inspekcije Užica pri Ministarstvu pravde i državne uprave naložio je Gradskom veću Novog Pazara da sprovede propisani postupak i ukloni spomen-obeležje Ahifu Hadžiahmetoviću. U rešenju iz Užica konstatuje se da je utvrđeno da je spomen-obeležje postavljeno bez odobrenja nadležnog organa.

Inače, inspekcijski nadzor sproveden je u Gradskoj upravi u Novom Pazaru 9. avgusta, dan nakon što je taj "slučaj" bio tema vanredne sednice Vlade Srbije. U zapisniku o vanrednom inspekcijskom nadzoru konstatovano je da je BNV, u tehničkom mandatu, 30. jula podnelo zahtev za dobijanje saglasnosti za postavljanje spomen-table Aćifu Hadžiahmetoviću, poznatijem kao Aćif-efendiji.

Nadležne službe Gradske uprave su, kako se navodi, pripremile mišljenje o postupku i načinu postavljanja i uklanjanja "manjih montažnih objekata na površinama javne namene na teritoriji grada", u kojem se, između ostalog, sugeriše prethodno osnivanje Saveta za međunacionalne odnose.

To mišljenje sa predlogom Odeljenju za skupštinske poslove, poslove gradonačelnika i Gradskog veća, međutim, nije bilo dostavljeno do dana inspekcijskog nadzora. Zapisnikom nije određen rok u kome je Gradsko veće dužno da sprovede nalog užičke inspekcije, a nije predviđena ni mogućnost žalbe.

Predsednik BNV Esad Džudžević uveren je u to da spomen-ploča Aćif-efendiji nikada neće biti uklonjena. On je rekao da je postavljanjem spomen-ploče Aćif-efendiji, ali i drugim znamenitim Bošnjacima ispunjen "istorijski dug" prema njima, i najavio da će protiv svih koji se zalažu sa uklanjanje spomen-ploče biti podnete krivične prijave.

Inače, spomen-ploča Aćif-efendiji, prvom načelniku Novog Pazara tokom Drugog svetskog rata, izazvala je veliku pažnju javnosti i žestoko negodovanje prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, jer je ceremoniji otkrivanja ploče prisustvovao ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin.

Aćif-efendija, koji je odlikovan ordenom Gvozdenog krst drugog reda, najznačajnijim nacističkim odlikovanjem, smatra se odgovornim za smrt više hiljada ljudi u Raškoj oblasti tokom Drugog svetskog rata.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beskoni

    27. avgust 2012 | 02:09

    Sad se junace i kurta i murta da se tabla Acif efendiji ukloni.A vi iz telegrafa ponovo se igrate vatrom.Koji vam je to izvor informacija o istoriji Sandzaka da lupetate ovakve neistine da je najveceg Sandzackog junaka odlikovao fasisticki neprijatelj?Shvatite jedno gospodo,da istoriju Sandzaka niko nece iskrivljivati pa ni vi jer sud je tu i Evropa je tu pa dokazite da je tako a u medjuvremenu otklonite vi drazine ploce po Srbiji to bi vam bilo pametnije.U Sandzaku svi smo mi Acif-efendija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA