"Lično ću biti angažovan u dijalogu Beograda i Prištine": Borelj uoči posete Srbiji

 
  • 1

On ističe da dolaskom u Srbiju prvenstveno želi da pokaže jasnu predanost Unije evropskoj perspektivi naše zemlje i celog Zapadnog Balkana

Šef diplomatije EU Đozep Borelj pred posetu Srbiji kaže da će on lično, a ne eventualni specijalni predstavnik EU, voditi Briselski dijalog i biti glavni sagovornik za vlasti u Beogradu i Prištini.

- Lično ću biti angažovan u dijalogu i neću žaliti truda - kaže Borelj u intervjuu za Tanjug pred posetu Srbiji.

On ističe da dolaskom u Srbiju prvenstveno želi da pokaže jasnu predanost Unije evropskoj perspektivi naše zemlje i celog Zapadnog Balkana.

U intrevjuju za Tanjug Borelj naglašava da EU i Srbija, kao i region, imaju zajedničku budućnost i vrlo jasan interes za jačanje saradnje u bezbednosti, ekonomiji i spoljnoj politici.

- Za mene lično i za Evropsku komisiju, EU pesrpektiva Srbije i Zapadnog Balkana je prioritet. Sa svoje strane, Srbija mora da zadrži kurs EU reformi, što bi joj omogućilo da brže napreduje u pristupnim pregovorima - kaže Borelj.

Đozep Borelj podseća da je EU jasno stavila do znanja da su "ključ" za ulazak Srbije u članstvo normalizacija odnosa sa Prištinom kroz sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum i unutrašnje reforme sa fokusom na vladavini prava i medijima.

Josep Borrell, Žozep Borelj Borelj dodaje i da bi EU posebno želela da ojača sasradnju sa Srbijom u oblasti spoljne i bezbednosne politike - Foto: Profimedia

Dodaje i da bi EU posebno želela da ojača sasradnju sa Srbijom u oblasti spoljne i bezbednosne politike.

- Mi vrlo cenimo doprinos koji Srbija daje kroz učešće u EU vojnim misijama i operacijama, ali postoji prostor u kome bi Srbija mogla da načini dodatni napor da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU. Naši zajednički izazovi zahtevaju zajedničke odgovore - poručuje Borelj.

Od stupanja na dužnost šefa diplomatije EU, u decembru 2019. godine, Đozep Borelj je naglašavao da mu je prioritet na Balkanu rad na sveobuhvatnom sporazumu između Beograda i Prištine, što potvrđuje i njegova odluka da u regionu prvo poseti ova dva grada.

- Lično sam posvećen posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine i očekujem da se on nastavi što je brže moguće. Ključno je da kosovske vlasti iskoriste ovaj novi trenutak i ostave po strani carinske tarife. Srbija takođe mora da da svoj doprinos, kako bi došli do konstruktivne atmosfere za nastavak pregovora - navodi Borelj.

Visoki predstavnik EU kaže da je uveren da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije razumeju trenutnu situaciju.

VUCIC BOREL SASTANAK Visoki predstavnik EU kaže da je uveren da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije razumeju trenutnu situaciju - Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

- Vidim jasnu posvećenost Beograda da se vrati za sto i stvori prave uslove za produktivne razgovore. Na kraju krajeva, radi se o političkoj volji, da li lideri žele da postignu napredak ili ne - zaključuje Visoki predstavnik EU.

Borel dodaje da "opredeljenost i političku volju" za koje, kako kaže, zna da ih Beograd ima, očekuje da vidi i kod prištinske strane.

Na pitanje Tanjuga šta bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da bude prva tema predstavnika Beograda i Prištine u obnovljenom dijalogu, Đozep Borelj podseća da je uloga EU da "napravi prostor za postizanje i primenu" sporazuma, a da agendu dijaloga određuju vlasti Beograda i Prištine.

- Za mene je osnovni prioritet da bude jasno svima zašto sedimo za istim stolom, šta želimo da postignemo i da želimo da se pokrenemo. Normalizacija odnosa je osetljiva stvar, koja zadire u samo srce identiteta ljudi. Svestan sam da je prošlost još prisutna, ali mi moramo da krenemo dalje - kaže Borelj.

Đozep Borelj - Želim da pomognem da se uspostave odgovarajući uslovi i da se ponovo izgradi poverenje kako bi smo, kada sednemo za sto, imali šanse za uspeh - Đozep Borelj - FOTO: TANJUG/ TANJA VALIC

Upitan da li po preuzimanju uloge glavnog posrednika od Federike Mogerini ima ideje kako da poboljša dinamiku i efikasnost dijaloga Beograda i Prištine, ali i šta je njegovo viđenje konačnog rešenja između dve strane, Borelj kaže da dolazi u posetu Beogradu i Prištini jer želi da "sasluša i sam vidi" pre nego što donese zaključke kako će raditi sa dve strane na postizanju sporazuma.

- Želim da pomognem da se uspostave odgovarajući uslovi i da se ponovo izgradi poverenje kako bi smo, kada sednemo za sto, imali šanse za uspeh. Prvo što želim jeste da čujem od obe strane da li postoji politička volja, predanosti i angažman - objašanjava šef diplomatije EU.

On napominje da je svestan činjenice da je situacija u dijalogu Beograda i Prištine kompleksna, ali ocenjuje i da rešenje već odavno kasni.

A kada će do rešenja doći, to, prema Boreljovim rečima, prvenstveno zavsi od dve strane u dijalogu.

Na pitanje Tanjuga da li razmišlja o imenovanju specijalog EU predstavnika za Zapadni Balkan, koji bi takođe trebalo da učestvuje kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Borelj ostaje jasan:

- Lično ću biti angažovan u dijalogu i neću žaliti truda. Ja ću biti glavni sagovornik za vlasti u Beogradu i Prištini, a najvažnije je da se dijalog nastavi - zaključuje Borelj u razgovoru za Tanjug.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Beogradski odred Žandarmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rus

    30. januar 2020 | 17:36

    E moj BORELJI,NE VERUJEM DA ĆEŠ DOČEKATI,a ni mi....daleko je 2029.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA