Boriću se za Kosovo i narod na KiM: Vučić o aktuelnim temama

 
 ≫ 
  • 51

Aleksandar Vučić gostovao je u emisiji "Upitnik" na javnom servisu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je večeras na javnom servisu Republike Srbije. On je u emisiji "Upitnik" govorio o aktuelnim političkim temama.

Na početku emisije on se osvrnuo na događanja ispred zgrade RTS-a.

- Došao sam ovde posle šest meseci, i to pred kraj godine, i želim da se obratim ljudima. Oni misle da mogu nekome da zabrane kretanje. Pa ne može - rekao je Vučić, aludirajući na događaje ispred zgrade RTS-a gde su se pristalice i vlasti i opozicije okupile.

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić u "Upitniku" Printskrin: RTS

Povodom odlučujućeg pitanja u državi, statusa Kosova i Metohije, Vučić je upitan zašto je prećutao poruke Metjua Palmera iz Prištine i negirao da je bilo šta prećutao, već da je odgovarao na sve što je pitan.

- Jedini sam koji je pred Palmerom rekao da su SAD, Nemci, i Englezi pogazili sve principe međunarodnog prava, pa i ustav Kosova prilikom formiranja vojske, i da im to služi kao pritisak na manje zemlje. Kada je to neki srpski zvaničnik rekao pred američkim - kazao je on.

Vučić je ukazao da je sto puta govorio da Amerikanci nisu nikada menjali svoju politiku i da su uvek radili i govorili da samo jedno traže od Srbije, a da je to priznanje Kosova, odnosno obostrano priznanje, što je eufemizam za priznanje Kosova.

Upitan da li je tačno da postoji nova faza da će SAD uticati na EU da pojača pritisak na Srbiju i traži priznanje nezavisnosti Kosova, rekao da to ne bi odbacio kao mogućnost.

- Sa Amerikancima možete otvoreno da razgovarate. Oni vama kažu šta imaju, a i vi njima. Ne znam više šta je politika u Evropi., ali ćemo insistiraćemo da Evropa bude posrednik i u budućnosti. Možda ću uskoro da se vidim sa Makronom i pitaću ga. Sa Amerikancima barem znate na čemu ste - kazao je on.

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić u "Upitniku" Printskrin: RTS

Na pitanje o kakvom Rambujeu govore Amerikanci, Vučić je odgovorio da do toga može doći samo ako bude bilo rešenja. Upitan šta će SAD dva predstavnika Vučić je kazao da poštuje Grenela i Palmera.

- Palmera znam sto godina, veoma je inteligentan profesionalac. Grenel ima fantastičnu energiju. Pričaju o njemu svašta kao i o Junkeru, za kojeg su tvrdili da je pijanac, a on ima problem s nogom, i najsposobniji je političar, kojeg niko nikada nije pobedio jer je neprestano radio - objasnio je on.

Vučić je rekao da sa Grenelom, nekada van prisustva javnosti, može da se razgovara i da ima ideje kako da se ekonomija podigne u regionu. Zbog toga je, dodaje, važno da se vrati poverenje u regionu, da kada jedna carina zapečati kamion on ne mora ponovo da se otpečati.

NE MOŽE TANTE ZA KUKURIKU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je uslov za odnovu dijaloga sa Prištinom da ukine takse.

Upitan da li će sa Edijem Ramom, premijerom Albanije, govoriti o kosovskom pitanju i šta je uslov za obnovu dijaloga, kaže: "Da ukinu takse."

Na pitanje da li kosovski Albanci u tom slučaju mogu da dobiju nešto zauzvrat - na primer, da prekinemo kampanju za povlačenje priznanja ili da im omogućimo da se učlane u međunarodne organizacije, Vučić kaže:

- Prekid kampanje za povlačenje priznanja može kad oni prekinu svoju kampanju za priznavanje nezavisnosti, ali pošto oni to nikad neće uraditi, onda... A članstvo u međunarodnim organizacijama - pa može "tante za tante, ali ne tante za kukuriku" - rekao je u "Upitniku".

Kad je reč o inicijativi za uspostavljanje tzv. malog Šengena, smatra da je realna sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Dodao je i da će na predstojećem sastanku na Ohridu insistirati na proširenju preševskog dela (granice) kako bi kamioni išli brže.

- Insistiraću na tome u nedelju - rekao je on.

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić u "Upitniku" Printskrin: RTS

NIJE ŠETAO TRGOM REPUBLIKE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da još nije stigao da prošeta rekonstruisanim Trgom republike u Beogradu.

- Prošetaću, ali sam siguran da je sve u redu i da su to prelepo uradili - rekao je Vučić o

Ponovni radovi građane ništa nisu koštali i gradske vlasti su podnele izveštaj o tome, napomenuo je Vučić.

- Rekli su da neće da daju ugovor, a i Radojičić i Vesić su im dali ugovor na uvid. Nema tu krađe, nema ničega. Već samo da kukaju i da ništa ne rade i da sede u kafiću i da mogu da pljunem svakome ko nešto radi - kazao je predsednik.

Zapitao je šta je bio problem sa parkom Vojvode Vuka i dodao da su ranije govorili da je zagađeno, ali da su i posle kada je urađena tu pešačka zona rekli kako ne mogu da "dođu kolima do svoje spavaće sobe".

DEFANZIVNO ORUŽJE

- Svoje nebo ne damo, druge nećemo da napadnemo - naveo je Vučić, i dalje govoreći o oružju koje će Srbija nabaviti iz Rusije.

- Srbija je mala zemlja, okružena NATO. Al nećemo da budemo "Bambi", da nas svako "proguta". Srpska vojska napreduje, Hrvati kažu da je "Srbija sila" - naveo je predsednik Srbije.

- Samo recite šta hoćete. Prvo su me napadali za male plate, a sada Fiskalni savet traži da plate budu manje. Pa, dogovorite se. Rekli su tako da dobijamo kante iz Rusije, a posle kako Vučić naoružava Srbiju... - kazao je Vučić.

200 MILIONA EVRA ZA PRONATALNU POLITIKU

Novi investicioni plan predviđa ulaganje države u pronatalnu politiku od najmanje 200 miliona evra, kako bi se podstakao veći natalitet, najavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- To je za vantelesnu oplodnju, ko god hoće i kada god hoće da mu bude omogućeno da ide na vantelesnu oplodnju - otkrio je Vučić gostujući na RTS-u.

Cilj je, kako je rekao, da se u naredne dve godine poveća "sa današnjih 100.000-120.000 dinara za dete, na 300.000 do 350.000 dinara".

- Da podstičemo ljude da imaju što više dece, a onda da obezbeđujemo da nemaju pomoć samo za treće i četvro dete 120 i 180 evra, nego da to još pojačamo da bi motivisali majke da imaju još više dece i da se pokaže briga države a ne da zavise samo od svog rada.

Vučić je upozorio da ako ne budemo imali dece da sve ovo džaba radimo jer neće imati ko Srbiju da sačuva. Rekao je da Srbiju godišnje napusti godišnje oko 40.000 ljudi, od čega je 35.000 veća stopa mortaliteta od nataliteta.

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić u "Upitniku" Printskrin: RTS

- To je strašan problem. I da su duplo i tri puta manji brojevi - jezivi su - dodao je Vučić.

POVEĆANJE PLATA 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ne povećavaju plate samo Rumunija ili Bugarska, na primer, već i Srbija, naveo konkretne podatke i naglasio da dok je na funkciji Srbija neće imati problem sa javnim finansijama.

- U odnosu na pre smanjenja plata za 38 odsto uvećali plate za medicinske tehničare sa višom i srednjom školom i stomatološkim tehničarima. U odbrani 26 odsto, a 40 odsto više posle smanjenja, a 26 odsto u odnosu na pre smanjenja i to će iz godine u godinu ići gore - rekao je on.

Sudijama i tužialštvu 21,2, uistanovama socijalne zaštite 27,2 odsto više, sutanovama kulture 22, 3, zaposleniam u sonvnom i srednjem obrazovanju 30 odsto više za samo nekoliko godina - za pet godina, naveo je Vučić.

- To nije malo, ali nije dovoljno - kazao je Vučić.

Na kritike Fiskalnog saveta da je to preko nominalnog rasta BDP, Vučić je rekao da mu ne smetaju te kritike, jer i sam voli taj pristup.

- Ali, nema bojazni, i dalje imamo suficit u budžetu. Nema opasnosti, vodimo računa. Nivo plata i penzija mora da bude u skladu sa nekim parametrima koji su postavljeni a to su 7 i 9 odsto. Mi to prelazimo za 0,1 odsto, nema nikakve opasnosti - rekao je on.

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić u "Upitniku" Printskrin: RTS

Istakao je da dok bude obavljao neku funkciju, a to, kazao je, neće biti još mnogo vremena, problema sa finansijama, opasnosti od bankrotstva neće biti.

Kad je postao premijer javni dug je iznosio 78 odsto BDP, a danas 52 odsto, dodao je. Ocenio je i da je velika stvar za Srbiju to što je prvi put posle više decenija na berzi za zamenu loših kredita povoljnijim kamatnim stopama - ima stopu od 1,25 odsto.

- To je za čestitke. Znaju stručnaci kakav je to signal i na korak smo do investment grejda - zaključio je on.

NEKI VIŠE NIKAD NEĆE BITI MINISTRI

Vučić je kritikovao ministra ekologije Gorana Trivana, jer nije reagovao na problem zagađenja prethodnih dana.

- Što mene pitaju ljudi, što ne izađes ti kao ministar, jedanput ti je tesko i ne govoriš - rekao je Vučić.

On je rekao da to što misli za ministre iz SPS važi i za ministre iz SNS i naglasio da veliki broj ljudi više neće biti ministri. Naveo je da je i juče o tome govorio na sednici predsedništva, mada, kako je kazao, nije mu teško da poturi svoja leđa, iako svi misle da ih nije dovoljno branio.

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić u "Upitniku" Printskrin: RTS

- I prvo sam kritikovao ljude iz SNS koji se ne bore, imamo 10, do 20 onih koji se bore, a ostali hoće da budu fini sa svima - dodao je on.

Rekao je i da 20 ministara svi imaju po tri pi-ara, koji brinu samo o svojim šefovima i da to tako ne moze da funkcioise kao tim. 

KOALICIJA SA SPS-OM

Na jednu od aktuelnih tema, o koaliciji sa SPS-om, Vučićem je odgovorio:

Kada je u pitanju SPS, napominje i da nije čovek koji voli da iznosi prljav veš.

- Svako će jasno da vidi da malo ko iz SPS moze da zameri nešto nama iz SNS, bili smo više nego fer. Mi smo imali korektnu saradnju. Malo ko iz SPS bi mogao da zameri nama iz SNS. Ja o njima nemam šta da loše da govorim. Sa jednim izuzetkom. Javio se Mrkonjić. A, je li se javljao kada su ljudima stavljali kese? Je li se javljao kada su dolazili ispred Predsedništva? Jesu ili nisu? Pa, ko i ovi nasi... Pa, naravno da ga je izabrao SPS da to govori - primetio je Vučić.

Kazao je i da on o tome nije reč rekao, da je i svojima rekao da ne reaguju na takve stvari, a da je to prekšio samo Darko Glisić i napravio veliku grešku.

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić u "Upitniku" Printskrin: RTS

Izbori će, dodaje, biti teški, ali da se nada sličnom broju glasova kao na prethodnim.

- Veliki broj ministara iz SNS to više neće biti. Za nas će izbori biti užasno teški, jer će biti samo jedna meta-SNS. Počeli smo konsultacije i nastavićemo. Neki će biti u koaliciji a neki neće. Mi smo izgradili više puteva nego za 40 godina. Planiramo da na kanalizaciju potrošimo 2,5 milijarde u naredne četiri godine. To je dramatično podizanje životnog standarda.

SNS neće sam učestvovati i već je započeo konsultacije sa Ljajićevom strankom i da će nastaviti i sa drugima.

IZBORI NAJVEROVATNIJE KRAJEM MARTA

Osvrnuo se i na opoziciju.

- Kada nemate program, kad nemate suštinu, ne vredi. Pogledajte koliko ljudi odlaze iz njihovih stranaka. Oni ne znaju za šta su oko Kosova. Da li su za nezavisno Kosovo kao Rada Trajković, ili su za "Srbiju do Tokija". Uglavnom pred Palmerom to kriju. Onda Vučić mora da mu kaže sve u lice - analizirao je svoje protivnike predsednik Srbije.

Vučić ističe da se zalaže da budu zastupljene sve političke opcije koje dobiju poverenje naroda i da nema bojkota parlamenta od strane dela opozicije. Naglasio je da bi baš voleo da izađe opozicija na izbore i da se vidi koliko će da dobiju podrške od građana.

- Raduje me da postoje i neke druge političke opcije koje će predstavljati znacajniju snagu.Kao predsednik SNS bih voleo da imamo ovakvu opoziciju koja ne može nikoga da ugrozi osim kesama na glavu i testerama na RTS - rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da će krajem marta najverovatnije biti održani izbori.

- Zamislite geniji su smislili, a to bi bio jedinstven slučaj u svetu, da ja proglasim vanredno stanje i da vladam kao diktator, i odložim izbore za šest meseci samo da bi se oni pripremili za izbore, pošto su sada nespremni - dodao je on.

Dodao je da se sada ne bavi izborima, da će imati narednih dana puno aktivnosti i da novinari neće moći maltene da pohvataju gde je sve.

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić u "Upitniku" Printskrin: RTS

Rekao je da nikome neće da plaća reket.

- Neću da im plaćam reket, ni Milovanu Brkiću, ni bilom kom drugom! - naveo je predsednik države nakon što je upitan o medijskoj sceni u Srbiji.

Ponovio je da je okupljanje ispred RTS potpuno nezakonito i saopštio da je dobio poruku o tome kako nekolicina "opozicionih jurišnika ne veruje da je došao u emisiju".

- Ne brinite, Olivera, ja sam tu. Nemate razloga da se plašite. Oni se plaše sopstvene senke - poručio je Vučić.

SLUČAJ "KRUŠIK"

Na pitanje voditeljke Olivere Jovićević o takozvanoj aferi "Krušik", Vučić je odgovorio:

- Rekao sam i Nebojši: "Ako je tvoj otac uradio bilo šta protiv akonito, odgovaraće pred licem pravde". Ja ću odgovarati ako sam nešto radio protivzakonito. Ali sam siguran, i za sebe i za Nebojšu da hoćemo da idemo na poligraf, što nije slučaj za njih - objasnio je Vučić i ponovo naglasio:

- Ako je nešto kriv, odgovaraće - rekao je Vučić.

- Nijedno pitanje koje su postavili na tviteru nisam izbegao. Drugo je pitanje što neću nikog da podmićujem - kazao je on.

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić u "Upitniku" Printskrin: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Siniša Mali bio optužen za plagiranje i osuđen unapred, a da mu sole pamet oni koji studiraju po 15 godina.

Vučić je u emisiji „Upitnik“, na konstataciju da je "politički kišobran" mnogima, da brani doktorate, kada se govori o slučaju Vulinove tetke i izjavljuje saučešće suprugu žene koja je poginula u nesreći u koju je bio umešan Zoran Babić, i da li će ti slučajevi biti istraženi, rekao da su, što se tiče Babića, državni organi efikasno istražili sve.

DOKTORAT SINIŠE MALOG

- Što se doktorata tiče, nikad neću da branim lopove i plagijatore. Ja sam završio Pravni fakultet sa odličnim ocenama i ne pada mi na pamet da sebe nipodaštavam i svoju diplomu - objasnio je on, dodajući da ne podnosi da oni koji su najgori kritikuju one druge.

- Da se vređa Mali postaje ''političko milosrđe'', ali kada se pokrene pitanje oko Karapandže i neke profesorke, onda je to hajka, a za to je čulo mnogo manje ljudi, nego o Malom. Oko Siniše su vodili hajku više godina, a protiv njih je napisano nekoliko napisa. Dajte da imamo iste aršine - kazao je on.

Vučić je rekao da je odlučeno da nema plagijata u radu Malog, ali da fusnote nije izvlačio na najbolji način.

- U svakom radu imaćete, naročito u društvenim naukama i javnim finansijama, gde ne možete toplu vodu da izmislite, pozivanje na nekog - objasnio je on.

STANJE U BUDŽETU

Vučić je naglasio da ne želi da se bavi time, te ukazao da imamo najbolje stanje u budžetu i javnim finansijama.

Istovremeno je kazao da je Dragan Ðilas sam rekao da su prihodi njegovih firmi dok je bio na vlasti bili 619 miliona evra, a čist profit 105 miliona evra.

- Možete da zamislite gde bih bio obešen da imam 6 miliona evra na računu dok sam na vlasti - upitao je Vučić.

OKUPLJANJE ISPRED RTS-A PRE GOSTOVANJA

Što se okupljanja ispred RTS tiče kazao je da tako nešto naravno nije dobro za Srbiju, ali da oni koji stoje iza toga ne mogu ništa da urade.

- Građani upravo zato im ne daju nikakvo poverenje. Ne postoji velika sila kod njih, već se oni plaše sopstvene senke, a jedino na čemu insistiraju je da ispadnu žrtve, da imaju „Stop krvavim košuljama“, te da se bave nasiljem na svakom mestu, napadaju starce na Trgu republike,... - kazao je on.

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić u "Upitniku" Printskrin: RTS

- Ja sam spreman da odgovaram za sve za šta je kriv svako od nas. Koji to restoran ima moj brat? Nisam dobio odgovor ni od vas ni od njih, kad lažete, a u laži su kratke noge, to traje nedugo - rekao je Vučić.

Rekao je da njemu ne mogu ništa i da je teško boriti se protiv njega, jer mu je savest čista.

- Kad imate hrabrosti, kad vam je čista savest, ne mogu mi ništa, mogu samo da me ubiju - to sam davno rekao, i onima spolja i onima unutra, uradite to, ne možete ništa drugo da uradite. Šta god su pokušavali da me spreče nisu uspeli - tvrdio je on.

Na izborima nisu uspeli da ga pobede, jer su ljudi videli da Vučić radi, tvrdio je prvi čovek Srbije.

- I kad dođe zakon o poreklu imovine ja ću biti prvi čija će se imovina, moja i moje porodice, ispita. Za neke će biti čudno kad se uputi pismo Holandiji da se vidi da li se vodi neka istraga protiv nekoga, na primer mene, da li imam račune u stranim bankama.. pa da narod vidi. Da ja živim za pruge i puteve, za povećanje penzija i plata - objasnio je on.

Predsednik Srbije poručio je voditeljki emisije "Uputnik" Oliveri Jovićević da ne treba da se plaši siledžija.

Vučić je kazao da je do sada pokazao deset puta manje snage nego što ima, da se potrudio da ne odgovara istim sredstvima i stvari uvede u mirne vode, u čemu je do sada uspevao.

- Zato neki traže incidente. Kako da ne tražite incidente, kada cela Srbija zna da ste pljačkali narod u Starom gradu i uništili sve - rekao je on.

U vezi Bastaća rekao je da istražni organi rade svoj posao, a što se tiče sudija, istakao da ih on nije postavljao.

- Ja znam da je on to uradio, evo danas se javio još jedan uzbunjivač koliko je miliona ostavio -  rekao je Vučić.

Ističe, međutim, da je spreman da odgovara na sve.

On je istakao da će se boriti za obične ljude.

- Boriću se za sve one ljude, ne računajući Boška, Borka, ovog kesera sa Starog grada... Za ovih 145 običnih ljudi, hoću da se borim, da je Srbija demokratska zemlja, u kojoj nikada niko neće sprečavati nekoga da dođe na televiziju - rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je istakao da nikada država nije upotrebila policiju protiv protesta opozicije.

- Da nekoga čekate i sprečavate mu kretanje je čist primer fašizma. Primitivno je i bedno kada oni danas napišu tvit "snažnije, dublje i to". To još ne možete da karakterišete do kraja kao fašizam. Ali kada vi progonite političke protivnike, e to je isto ono što se događalo u Minhenu. To je fašizam. Njih nekoliko je pomislilo da imaju pravo da urade u ovoj zemlji šta hoće. Sve što je podrška naroda njima manja, oni će reagovati ekstremnije. I zato mi moramo da reagujemo smireno - dodao je on.

Vučić je oko 20.45 stigao u zgradu RTS-a, odakle se kratko oglasio na Instagramu.

- Stigao na RTS. Hvala svim ljudima na podršci." Poslednje pripreme pred emisiju, predsednik Vučić u zgradi RTS-a - piše na Instagramu predsednika Srbije.

 
 
 
View this post on Instagram
"Stigao na RTS. Hvala svim ljudima na podršci." Poslednje pripreme pred emisiju, predsednik Vučić u zgradi RTS-a.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

(Telegraf.rs)

Video: Predstavljeno prvo kolo Izabranih dela Svetislava Basare na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Minusi

    5. novembar 2019 | 23:41

    Predsednik Vučić nije sam! Milioni Srba su uz njega i svi su spremni u petak da idu za Beograd u znak podrške koja je našem predsedniku potrebna. Podrška je znak da on nije sam u borbi protiv nasilja. 🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • Mare

    5. novembar 2019 | 22:27

    opet bez sagovornika i tako vec sedam godina :)

  • S . M.

    5. novembar 2019 | 21:17

    Taman posla da organi zaduženi za bezbednost i kretanje predsednika ne omoguce da dodje na odredjeno mesto. Niko nema pravo da se ponaša nasilnicki. To što opozicija čini je za osudu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA