≫ 

Vučić: Ako nema kompromisnog rešenja, ne možemo da priznamo nezavisnost Kosova (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Srbije se sastao u Predsedništvu sa američkim senatorima Džonsonom i Marfijem

  • 88

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa američkim senatorima, republikancem Ronom Džonsonom i demokratom Krisom Marfijem, kako bi razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine.

Posle sastanka, sagovornici su se obratili javnosti.

- Dogovor Beograda i Prištine podrazumeva da i jedna i druga strana podjednako izgube, da bi obe strane pojednako dobile -  poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem.

- To je jedini način kako dogovor može da se postigne - istakao je Vučić.

SRBIJA SAD SENATORI Vučić - PREDSEDNISTVO SRBIJE

On je novinarima posle sastanka preneo da je američkim senatorima izneo nedvosmislen stav da Srbija očekuje ukidanje taksi i želi postizanje kompromisnog dogovora, ali i da taj dogovor ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane, a da srpska strana ne dobije ništa.

- To bi trebalo da bude dogovor u kojem bi i jedna i druga strana podjednako izgubile, da bi obe strane pojednako dobile - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da je Beograd spreman na svaki razgovor, jer je on lekovit i dodao da bi popravljanje odnosa između Srba i Albanaca i uspostavljanje trajnog mira bilo od ogromne koristi za Srbe i Albance, kao i sve narode koji žive u regionu.

On je zahvalio senatorima na trudu da se pronađe rešenje za nastavak dijaloga.

Vučić je rekao i da je interes Srbije intenzifikovanje političkog dijaloga na visokom nivou i da je potrebno da odnosi dve zemlje budu partnerski.

- U interesu Srbije je da odnosi budu sve bolji - rekao je Vučić i dodao da su u poslednje vreme odnosi u mnogim oblastima značajno unapređeni, mada ima još prostora za njihovo poboljšsavanje.

SRBIJA SAD SENATORI Vučić i Marfi - PREDSEDNISTVO SRBIJE

On je rekao da je zahvalan senatorima na poseti i angažovanju u regionu i želji da se očuva stabilnost i postigne dugotrajni mir.

- Uveren sam da je želja za unapređenjem odnosa Srbije i SAD obostrana - rekao je Vučić i dodao da je bilo reči i o ekonomskoj saradnji od koje će građani da imaju veliku korist.

Istakao je da je važno i da se uveća trgovinska saradnja i da Srbija učesvuje u brojnim .

Vučić je rekao da je na sastanku bilo reči i o regionalnoj stabilnosti, te da će Srbija nastaviti da sa politikom očuvanja mira i poštovanja prava drugih.

Preneo je da se senatorima zahvalio na podršci Srbiji u ostvarivanju punopravnog članstva u EU. Zahvalio je i senatoru Džonsonu što je preneo njegov poziv američkom predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiji i dodao da je obostrana želja da se unaprede odnosi dve zemlje.

- Imali smo određene teme, o konkretnoj saradnji, i verujemo da će tu biti otvaranja nekih novih poglavlja i tema - rekao je Vučić.

On je ukazao da dobru vojno-ekonomsku i civilnu saradnju, posebno sa Ohajom, dodajući da ta saradnja može da bude još bolja, jer ima prostora za unapređenje.

Vučić je naveo da su mu senatori ukazali i koliko su zadovoljni ekonomijom u Srbiji, a koliko bi želeli da se određene oblasti u vladavini prava izmene na bolje.

- Saslušao sam i ukazao na činjenicu da možemo još mnogo da popravimo, promenimo i da uradimo u narednom periodu - rekao je Vučić.

Najavio je i da će biti obeležena 75. godišnjica operacije Halijard.

SRBIJA SAD SENATORI Vučić sa senatorima - PREDSEDNISTVO SRBIJE

"VEROVATNO NEĆE BITI SVI JEDNAKO ZADOVOLJNI"

- Amerika je ovde da vam bude prijatelj i obe nacije će imati veliku podršku u postizanju sporazuma - rekao je senator Ron Džonson na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandorm Vučićem

On je kazao da bi umesto navoda da Amerika vrši pritisak, upotrebio izraz podrške Srbiji i Kosovu kojom žele da daju prostor da dve nacije odluče same kakav će biti sporazum.

- A na kraju procesa mi ćemo podržati sporazum između njih i dogovor - rekao je Džonson.

On je kazao da SAD shvata da svaka osoba želi da živi u miru i stabilnosti da podiže svoju porodicu i da zemlja ekonomski napreduje, te da Amerika želi da ohrabri Srbiju i Kosovo u rešavanju spornih pitanja ali da nema rešenja da nešto negde bude dato a negde oduzeto.

- Verovatno neće biti svi jednako zadovoljni - rekao je Džonson.

On je istakao da SAD podržavaju srpski narod i da žele još dublju ekonomsku i političku saradnju sa Srbijom.

SRBIJA SAD SENATORI Džonson - PREDSEDNISTVO SRBIJE

"REPUBLIKANCI I DEMOKRATE SAGLASNI U PODRŠCI SRPSKOM NARODU"

Senator Kris Marfi izjavio je da je za rešenje kosovskog pitanja potreban veliki kompromis i da ono može biti rešeno samo uz žrtvovanje obeju strana.

Marfi, koji je sa svojim kolegom demokratom Ronom Džonsonom prethodno boravio u Prištini, a danas su razgovarali u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izrazio je nadu da će nakon parlamentarnih izbora i Albanci učiniti korake kako bi dijalog biti nastavljen.

- SAD su uz Srbiju i žele jače partnerstvo sa Srbijom - rekao je danas američki senator Kris Marfi.

Marfi je, nakon razgovora sa predsednikom Vučićem, novinarima rekao i da se nada da će u tom smislu uticati na predsednika Donalda Trampa, ali, kako je rekao, i na kolege da dođu u Srbiju, da vide i uvere se u njen napredak.

- Mi smo došli da bismo preneli potpuno jasnu poruku da su i demokrate i republikanci u američkom kongresu uz Sbiju i da žele snažnije partnerstvo sa vašom zemljom - rekao je Marfi.

Marfi je rekao da postoje mnoge stvari u kojima se demokrate i republikanci ne slažu u Vašingtonu, ali se slažu u podršci srpskom narodu.

- Zalažemo se za jače ekonomsko partnerstvo dva naroda - izjavio je ovaj senator.

Naše dve zemlje, kaže, mogu da jačaju partnerstvo i da Amerika unapredi investicije, ali i da mi u SAD imamo više srpske robe.

- Najbolji način da unapredimo naše ekonomsko partnerstvo je da budemo sigurni da ćemo nastaviti put Srbije ka EU, a glavno sredstvo za to je dijalog - rekao je Marfi.

SRBIJA SAD SENATORI Marfi - PREDSEDNISTVO SRBIJE

"NIŠTA BEZ KOMPROMISA"

- Srbija može da razgovara o svemu, samo ako dođe do kompromisnog rešenja, ako nema kompromisnog rešenja, mi ne možemo da priznamo nezavisnost Kosova- rekao je Vučić, odgovorajaći na pitanja novinara.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, Vučić se nadovezao na odgovor Džonsona na pitanje koje je bilo upućeno predsedniku Srbije - da li će se američki pritisci povećati ako Beograd ne prihvati da prizna Kosovo.

Džonson je rekao da nije reč o pritiscima, već o podršci.

-Podržaćemo ono što se obe strane budu dogovorile - rekao je Džonson.

Vučić je potom rekao da naša pozicija, naravno, nije ni malo laka.

- Naravno da je ovde reč pre svega o Srbiji i Beogradu. Albanci očekuju samo da dobiju potvrdu onoga što već misle da su sasvim dobili. I ni na šta manje ne žele da pristanu, jer ne žele da razumeju da nikada neće biti konsolidovana država, niti bilo šta bez Srbije - rekao je predsednik Vučić.

Kazao je da je jasno da će najveći pritisak uvek biti na Srbiju, i da nije u pitanju samo SAD, već i EU i drugi.

- Samo mi se pravimo blesavi, ponekad, pa kao ne znamo o čemu se radi i kakva nam je pozicija, šta se desilo 2008, 1999, 2010. kada su, zahvaljujući našim glupostima u Međunarodnom sudu pravde doneli odluku da je jednostrano progalšena nezavisnost Prištine legitimna. Pravimo se kao da se ništa nije dogodilo - naglasio je on.

Vučić je kazao da Srbija može da razgovara o svemu samo ako ima kompromisno rešenje, a ako ga nema, mi ne možemo da prizna nezavisnsot.

- Može da nas muči ko god hoće, a to ovi senatori ne rade. To su ljudi koji su prijateljski nastrojeni prema nama, ali ne može senator Džonson biti Srbin I reći da ne priznaje Kosovo, kada je njegova zemlja to učinila - rekao je on.

Kazao je da su senatori posvećeni pronalaženju rešenja i uspostavljanju bolji odnosa.

- Ko misli da nam trebaju odnosi sa SAD koji su neprijateljski? Nađite mi genija koji misli da može da vodi uspešno zemlju, a da su nam odnosi sa SAD neprijateljski - rekao je on.

Vučić je preneo da predstavnicima SAD kaže u čemu se ne slažemo, ma koliko mali bili, a da oni poštuju to što im kaže, kao što on poštuje i njihov stav.

- Ali, je l'' očekujete da će oni meni promeniti stav za pet minuta, a ja njihov za sat vremana. Naše je da izvučemo šta najviše možemo, i kako da dođemo do kompromisnog rešenja, ako može - rekao je Vučić izrazivši uverenje da Srbija može dalje unaprediti odnose sa SAD.

Na pitanje da li je pitanje razgraničenja kao jedno od mogućih rešenja ili deo rešenja, do kojeg bi došle obe strane, i dalje opcija za SAD, senator Džonson nije direktno odgovorio:

- Bolton je jasno rekao da želimo Srbiji i Kosovu da damo prostor kakav će sporazum imati. Na kraju procesa mi ćemo podržati taj sporazum, posebno kada ga postignu dve strane, jer je u korist interesa obeju nacija da se postigne - objasnio je on.

Senator Marfi je kazao da su SAD spremne da pruže podršku na svaki način i da je Vašingtonu važno da, ako se prevaziđe problem, krene ka boljem partnerstvu sa Srbijom.

- Videćemo da se Srbija približi našim saveznicima u Evropi. Postoje mnogi načini kako možemo pomoći. Ako se traži savet od nas spremni smo da ga damo - rekao je on.

Konferenciji za medije je prethodio sastanak, kome su prisustvovali i američki ambasador u Srbiji Kajl Skat i šef diplomatije Ivica Dačić.

SRBIJA SAD SENATORI Sastanak u Predsedništvu Srbije - Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Senatori su pre dva dana boravili u Prištini gde su poručili da će biti potrebna požrtvovanost i kompromis na obe strane da bi dijalog uspeo, ali da će posledice biti pozitivne.

Džonson, inače republikanac i biznismen iz Viskonsina, koji je pre manje od decenije stupio na vašingtonsku političku scenu, u američkom Senatu je član Komiteta za spoljne poslove i predsedavajući Podkomiteta za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, a predsedavajući je i senatskog Komiteta za unutrašnju bezbednost i vladine poslove.

Važi za jednog od ključnih Trampovih ljudi i čoveka zaduženog za specijalne misije, kome ove nije prva poseta regionu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    6. septembar 2019 | 11:48

    POSTOJECI USTAV SRBIJE: KOSOVO I METOHIJA JE NEOTUDJIVI DEO TERITORIJE DRZAVE SRBIJE!!!!

  • rat i mir

    6. septembar 2019 | 11:35

    Nema predaje i nema prodaje svetog dela srpske zemlje, naseg KosMeta! Nemamo mi sta da dajemo, a ako treba silom cemo vratiti oteto!!!!!

  • Mika

    7. septembar 2019 | 09:53

    Nas narod na KiM junacki se bori!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA