≫ 

Trampov čovek posle sastanka sa Albancima: Sporazum između Beograda i Prištine je ključ za budućnost

Republikanski senator Marfi, govoreći o mogućnosti postizanja sporazuma između Beograda i Prištine, rekao je da se očekuju žrtve sa obe strane, međutim, prema njegovim rečima, sporazum bi imao veliki pozitivan uticaj na obe zemlje ekonomski

  • 5
Ron Džonson, SAD, američki senator Printscreen/Youtube/arbresh.info

Američki senatori Kris Marfi i Ron Džonson imali su sastanak sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, a ključna tema, prema američkim senatorima, bila je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

Demokratski senator Ron Johnson rekao je medijima da su njegova poseta i poseta senatora Marfija Kosovu preoblikovanje podrške SAD u procesu dijaloga.

- Naročito smo bili uključeni u dijalog između Beograda i Prištine da bismo postigli sporazum je ključ koji otvara potencijal budućnosti. Dakle, ovde smo prvi da podržimo građane regiona, građane Kosova, građane Srbije. Želimo da oni uspeju - rekao je senator Džonson.

U međuvremenu, republikanski senator Marfi, govoreći o mogućnosti postizanja sporazuma između Beograda i Prištine, rekao je da se očekuju žrtve sa obe strane, međutim, prema njegovim rečima, sporazum bi imao veliki pozitivan uticaj na obe zemlje ekonomski.

Senator Kris Marfi Republikanski senator kris Marfi-Printskrin: foreign.senate.gov

- Postoje dve stvari potrebne za ekonomski preporod. Prva je domaća reforma, posvećenost javnom redu i miru, posvećenost reformi obrazovnog sistema, ali i posvećenost dijalogu sa Srbijom koji će uključivati teška rešenja, ovde i u Beogradu - rekao je.

Njih dvojica će posetiti i Beograd, gde kažu da će proslediti iste poruke koje su dali Prištini.

- Mi ćemo reći iste stvari koje smo ovde rekli. Očekujemo da će ovaj dijalog biti smislen i plodan i nadamo se da će obe strane shvatiti da su potrebne žrtve kako bi se omogućila normalizacija odnosa između ove dve nacije - rekao je senator Marfi.

Aleksandar Vucic, Ron Dzonson Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Poseta američkih senatora dolazi samo nekoliko dana nakon što je SAD imenovao zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera za specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan.

Najava Stejt departmenta o imenovanju Palmera kaže da će biti ključna uloga u jačanju američkog diplomatskog angažmana u podršci miru, stabilnosti i prosperitetu na Balkanu.

Poseta senatora Balkanu takođe dolazi u vreme kada se daju signali o aktivnijem učešću SAD u dijalogu i o normalizaciji odnosa.

(Telegraf.rs/Koha)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boca

    4. septembar 2019 | 18:11

    Pa ovi i kad ćute lažu, a tek kad otvore usta 🤭

  • Nikolas

    4. septembar 2019 | 17:47

    SVI ONI DOLAZE DA STVORE VELIKU ALBANIJU I DA SRBIJA I SRBI NESTANU SA BALKANA!!!!

  • Дејан Младеновић

    4. septembar 2019 | 18:49

    Биће балкан стабилан и миран кад се космет врати Србији

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA