Članstvo u EU nije iza ćoška, nepristojno je napadati nas: Dačić o kritikama zbog sporazuma sa EAEU

 
  • 6

Ukazao je da će Srbija, isto kao što je morala da učini Hrvatska kada je ulazila u EU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas da Srbija ima pravo da potpisuje sporazume o slobodnoj trgovini do članstva u EU, koje nije tu "iza ćoška" i o kojem se ne može govoriti kao izvesnoj skorijoj budućnosti.

Dačić je preneo da je na sastanku šefova diplomatija EU sa "partnerima sa Zapadnog Balkana" u Helsinkiju na marginama bilo pitanja šta znači potpisivanje sporazuma o slobodnoj trovini sa Evroazijskom unijom.

- Nema nikakvih nejasnoća niti sporova vezano sa EU. Nije reč o nekom članstvu, već sporazumu o slobodnoj trgovini koji imamo potpisan sa nekoliko zemalja u svetu, a deo tih zemalja je okupljen i oko Evroazijske unije - objasnio je Dačić svojim sagovornicima.

Ukazao je da će Srbija, isto kao što je morala da učini Hrvatska kada je ulazila u EU, kada bude postala članica morati da poštuje odluke EU, kao i da neće moći da ima samostalne sporazume o slobodnoj trgovini sa drugim zemljama.

- Ali to je kada budemo ušli u EU. To nije iza ćoška. Ne govorimo o tome kao izvesnoj i skorijoj budućnosti - podvukao je Dačic i poručio da je nepristojno da sada neko napada Srbiju što radi u svom interesu.

Izrazio je žaljenje što je došlo do promene formata tradicionalnog sastanaka koji se organizuje svakih šest meseci.

Ivica Dacic Dačić - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Međutim, ocenio je da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini iz svojih razloga završetka mandata promenila forma i nisu pozvane samo zemlje kandidati, već „partneri sa Zapadnog Balkana“.

- To je pre svega urađeno da bi mogli da učestvuju ministri sa KiM i BiH - rekao je on.

Dačić je kazao da je Srbija izrazila svoje nezadovoljstvo zbog promene formata, ali da će učestvovati na svim sastancima koji se budu održavali u Gimnih formatu.

- Smatramo da nije bilo razloga da se taj sastanak sa zemljama kandidatima ne realizuje, a ovaj je mogao da bude organizovan u bilo koje drugo vreme - rekao je on.

Preneo je da je na sastanku većina ministara EU govorilo pozitivno vezano za proces proširenja, a ministri Zapadnog Balkana nisu bili previše optimistični i pozitivni.

Dačić je izneo stav Srbije vezano za regionalnu stabilnost i saradnju, kao i spremnost na kompromise.

Pozvao je još jednom Prištinu da ukine takse, dodajući da je iluzorno je razgovarati o regionalnoj saradnji, a da pri tom postoje takse.

Podsetio da je EU bila garant Briselskog sporazuma, a da danas niko ne spominje da nije implementiran, te da nije urađeno ni ono najvažnije iz sporazuma - formiranje ZSO.

Na zahteve prestanka lobiranja za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova odgovorio je pitanjem - "hoćete li i vi da prestanete da lobirate za Kosovo", na šta niko, kako kaže, nije odgovorio.

- Rekao sam da je, od kada su počeli Briselski pregovori, više od 25 zemalja priznalo Kosovo, a da se mi nismo bunili, a oni se sada bune. 'Ajmo svi da napravimo moratorijum. Ali to nema nikakve veze sa taksama, koje moraju biti ukinute - podvukao je on.

Sastanak je, prema njegovim rečima, bio koristan u smislu razmene mišljenja, ali ništa spektakularno i nikakvih novih poruka nema prema Srbiji.

Preneo je da je najpozitivnije o Srbiji je govorio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, kao i da u Helsinkiju nisu bili svi ministri iz EU, a tako šef španske diplomatije koji nije došao zbog pozivanja partnera, a ne kandidata.

- Dobre poruke za nas sa samog sastanka, a to je da ipak računaju na Zapadni Balkan, ali od priče do toga da postane izvesna skora budućnost je dalek put. Nadam se da ćemo preći taj put - zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S. M .

    31. avgust 2019 | 08:48

    Bravo ministre Dačicu ! I ovaj put u Helsinkiju pokazujete diplomatsku sposobnost u borbi za interese Srbije.

  • Nikolas

    30. avgust 2019 | 14:26

    TURSKA JE KANDIDAT VEC 35 GODINA A ENGLESKA IZLAZI I O CEMU SE ONDA OVDE PRICA UOPSTE KAD SE ZNA DA NECE BITI PRODIRENJA NA ZAPADNI BALKAN!!! ZASTO SE LAZEMO!!!

  • Milorad Vujicic

    30. avgust 2019 | 15:31

    Slobodna ekonomija sa svima dobronamernim bez uvjeta,sputavanja i slicno.Mi smo slobodan narod tako i nasa privreda.Ako evropa hoce sa nama neka promeni nekoliko klauzula u smislu demokratije a ne autokratije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA