Makron dolazi sledeće nedelje u Beograd: Ovo su detalji francuske strategije za Srbiju

 
 ≫ 
  • 81

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će sa francuskim kolegom razgovarati o ekonomskoj, političkoj saradnji i evropskom putu Srbije, ali i o Kosovu, kao i da će tokom posete biti potpisano oko 20 različitih sporazuma

Oči domaće i svetske javnosti uprte su u Beograd zbog zvanične posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji će sledeće nedelje doći u Srbiju. Pored toga što je ovo prva poseta francuskog predsednika našoj zemlji posle 18 godina, posebnu pažnju izazvala je činjenica da Makron u Beograd stiže posle donošenja francuske strategije o Zapadnom Balkanu, ali i izjave da se protivi proširenju Evropske unije pre sređivanja stanja unutar Unije.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će sa francuskim kolegom razgovarati o ekonomskoj, političkoj saradnji i evropskom putu Srbije, ali i o Kosovu, kao i da će tokom posete biti potpisano oko 20 različitih sporazuma.

- Predsednik Francuske dolazi na dva dana u Beograd, neće ići u druge zemlje u regionu i to predstavlja veliku čast za Srbiju. To je velika poseta za nas, od ogromnog značaja. Reč je o jednom od dvoje najvažnijih evropskih lidera u Evropi, kome pripada budućnost - istakao je predsednik Vučić i sosao da Makronova uloga u Evropi raste, da je reč o o marljivom, energičnom čoveku, ali ne uvek lakom za razgovor.

VUCIC KOSOVO POSETA Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će sa francuskim kolegom razgovarati o ekonomskoj, političkoj saradnji i evropskom putu Srbije, ali i o Kosovu-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Posebnu pažnju izazvala je činjenica da Makron u Beograd stiže posle izjave da ne bi trebalo govoriti o proširenju dok se ne sprovedu reforme unutar EU , kao i objavljivanja Strategije za Zapadni Balkan, što je otvorilo pitanje da li se iza ovog dokumenta krije neka epohalna i značajna odluka koja bi zaista mogla doneti veću promenu u toku političkih procesa u regionu?

Strategija je predstavljenja na skupu u Berlinu, organizovanom na inicijativu predsednika Makrona i nemačke kancelrke Angele Merkel, i u prisustvu visoke predstavnice EU Federike Mogerini gde su se okupile vođe zemalja Zapadnog Balkana, navedeno je na sajtu francuske ambasade u Severnoj Makedoniji.

Doneta je na zahtev francuskog predsednika  s ciljem da se približi približi zemljama regiona i da dopuni i, kako se navodi, podrži aktivnosti EU za nihovo približavanje Evropi.

Ipak, teško da bi se mogla očekivati neka velika promena, naročito posle nedavnog insistiranja francuskog predsednika na potrebi da se najpre sredi unutrašnje stanje u EU, pa tek onda nastavi proces proširenja, smatra predsednik beogradskog Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

- Poseta je bitna za bilateralne odnose Srbije i Francuske, ali teško da će doći doprineti ubrzanju priče oko dijaloga između Beograda i Prištine - izjavio je on za Telegraf.rs.

Izazovi i perspektive procesa normalizacije odnosa izmedju Beograda i Pristine Predsednik beogradskog Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Od početka 2000 - ih i završetka oružanih sukoba vezanih za raspad Jugoslavije, stabilizaciju i demokratski, ekonomski i socijalni razvoj zemalja zapadnog Balkana (Slovenija, Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija ) beleži značajan napredak, navodi se u Strategiji.

Međutim, potrebne su brojne reforme kako bi se regionu omogućilo da se situacija u regionu trajno stabilizuje, zbog čega je Makron i zatražio usvajanje konkretne strategije, tako da Francuska ima veći udeo u normalizaciji odnosa na Balkanu.

ŠTA TAČNO PIŠE U STRATEGIJI?

U dokumentu je naglašena potreba za inteziviranjem veze sa regionom, što će potvrditi i dolazak predsednika Francuske u Beograd 15. i 16. jula, dok će ministar za Evropu i šef diplomatije te zemlje tokom ove godine posetiti Albaniju i Kosovo.

Pored toga, planirane su posete predstavnika vlade i parlamenta i ostalim državama regiona.

U strategiji se navodi da su, i pored značajnog napretka, pred regionom zapadnog Balkana brojne reforme, a kao navjeći izazovi pominju se političke razmirice, uz ocenu da je Prespanski sporazum primer uspešnog regionalnog dijaloga. Dokument kao oblasti u kojima treba dodatno raditi ističe održivu primenu vladavine prava i bezbednosne izazove, kao i spoljne uticaje koji „odvraćaju region sa evropskog puta“.

Među najvažnijim vidovima saradnje naglašeno je učešće Francuske agencije za razvoj (AFD), posebno u oblasti energetske i ekološke tranzicije, kao i u procesu pomirenja, naročito među mladima.

Kada je reč o bezbednosnim pitanjima, iz Jelisejske palate je saopšteno da će Francuska nastaviti da pruža pomoć u borbi protiv nelegalne trgovine malokalibarskim i lakim oružjem, razmeni obaveštajnih informacija, kao i uspostavljanju platformi za prijavljivanje nezakonitog sadržaja na internetu.

U dokmentu se navodi i da će zvanični Pariz, između ostalog, nastaviti tehničku saradnju u borbi protiv trgovine narkoticima, oružjem, trgovine ljudima, suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije.

U okviru saradnje u oblasti bezbednosti, pripadnicima vojske iz zemalja regiona biće omogućene brojne obuke na Institutu za visoke studije nacionalne odbane (IHEDN), a Francuska će podržati angažovanje zemalja zapadnog Balkana u inostranim operacijama.

Strategija je, kako se zaključuje, u skladu sa aktivnostima EU u podršci i približavanju regiona Evropi.

Napominje se da predložena Strategija nadopunuje aktivnosti preduzete u okviru berlinskog procesa, u kojima Francuska učestvuje od svog osnivanja i biće delimično implementirana u francusko-nemačkom okviru.

VIDEO: Ovako je Makron dočekao Vučića u Parizu 

(J.N.)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA