Vučićevi prijatelji na čelu EU institucija, ali će Srbiji biti teško

 
  • 4

Kako smo daleko od sprovođenja Briselskog sporazuma, očito da sledi period kada će se videti da li će novi čelnici EU uspeti u onome što prethodna briselska administracija nije uspela

Lideri EU postigli su danas dogovor o novom vođstvu evropskih institucija. Na ključnim pozicijama naći će se Ursula fon der Lejen, Šarl Mišel, Kristin Lagard i Žozep Borel. Ono što je poseban kuriozitet ovog izbora jeste, da su svi predloženi u prijateljskim odnosima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Ipak, to neće preterano olakšati poziciju naše države, pogotovo u smislu ključno pitanja, odnosno Kosova i Metohije.

U Briselu je postignut dogovor među liderima zemalja članica Evropske unije da se nemačka ministarka odbrane Ursulu fon der Lejen predloži za predsednicu Evropske komisije, a španski ministar spoljnih poslova Žozep Borel za novog evropske šefa diplomatije.

Istovremeno, belgijski premijer Šarl Mišel predložen je za predsednika Evropskog saveta, a direktorka Međunarodog monetarnog fonda Kristin Lagard za predsednicu Evropske centralne banke.

Upravo je Lagard imala susret sa predsednikom Srbije krajem aprila u Pekingu na Forumu "Pojas i put". Ovo je bio samo jedan u nizu susreta direktorke Međunarodog monetarnog fonda i Vučića, koja je u više navrata pohvalila ekonomske i strukturne reforme, koje je naša država provela.

Aleksandar Vučić, Kristin Lagard Vučić i Lagard - Foto: Predsedništvo Srbije

I aktuelni belgijski premijer Mišel, a budući predsednik Evropskog saveta se više puta sastajao sa Vučićem. Prošle godine je u Beograd  doneo nove predloge koji se tiču evropskog puta Srbije.

Aleksandar Vučić, Šarl Mišel Vučić i Mišel - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Drag gost Beograda je i bio i šef španske diplomatije Žozep Borel, jedne od pet država EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. On je u martu ove godine još jednom pružio podršku politici Srbije.

Sa budućom predsednicom Evropske komicije Ursulom fon der Lejen, kako saznajemo, Vučić će razgovarati 23. jula, što samo nagoveštava da je pred Srbijom težak i izazovan period u pogledu rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

Ona je već boravila u južnoj srpskoj pokrajini, gde je izjavila da Nemačka u potpunosti podržava sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kako smo daleko od sprovođenja Briselskog sporazuma, očito da sledi period kada će se videti da li će novi čelnici EU uspeti u onome što prethodna briselska administracija nije uspela.

(Telegraf.rs)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    2. jul 2019 | 22:03

    NECE BITI NIKAKVE KORISTI JER BRISELOM UPRAVLJAJU AMERI !!! MI MORAMO PREGOVARATI SA AMERIMA UZ POMOC RUSIJE I KINE U SAVETU BEZBEDNOSTI!!!!! SVETOM VLADAJU ILLUMINATI I SVI POLITICARI NA ZAPADU SU NA PLATNOM SPISKU VLADARA IZ SENKE!!

  • pera

    2. jul 2019 | 21:34

    E sad su se karte okrenule polako strpljivo za 5-10 g vracamo ono sto je naseeee

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA