Otkrivena sadržina dokumenta iz Poljske: Trinaest članica EU traži proširenje na Zapadni Balkan

 
 ≫ 
  • 3

Zapadni Balkan do sada je dobio podršku 13 zemalja EU

Neformalni dokument, koji je predložila Poljska, a u kojem se podvlači da bi Evropska unija trebalo da ispuni svoju nedvosmislenu posvećenost evropskim integracijama Zapadnog Balkana i da "ne postoji "plan B"", za Zapadni Balkan, do sada je dobio podršku 13 zemalja EU, uglavnom "novijih članica", javlja Radio slobodna Evropa.

RSE je imao uvid u ovaj "non-paper" u kojem se nastoji potvrditi napismeno da je proširenje Zapadnog Balkana i dalje kredibilna opcija. Ovaj dokument je potvrdilo 13 članica EU, koje su uglavnom iz Centralne i Istočne Evrope, odnosno zemlje koje pripadaju grupi "novijih članica".

Takođe se saznaje da se pokušava pridobiti što veća podrška za ovaj dokument pre ministarskog sastanka koji će biti održan 18 juna. Inicijator nastoji da se dokument usvoji u obliku zajedničke deklaracije EU ministara. Pre svega se putem ovog dokumenta traži da se potvrdi otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom već u junu ove godine.

Ova odluka bi, prema mišljenju članica EU koje podržavaju ovo pismo, poslužila kao važan motivacijski faktor za celi region. To bi takođe doprinelo "jačanju otpornosti zemalja na spoljne, štetne interese drugih aktera i osigurati da EU i dalje bude vodeći igrač za pozitivnu regionalnu transformaciju".

- Iznoseći značaj svoje odluke za budućnost svih država i naroda u Evropi, pozivamo članove Saveta (EU) da u junu preuzmu dalekovidne, hrabre odluke, koje bi promovisale kontinuirani napredak reformi u skladu sa standardima i vrednostima EU, koje bi ojačale regionalnu saradnju, pomirenje, dobrosusedske odnose, i koje bi pružile ključnu podršku nepovratnom miru, stabilnosti i razvoju regiona i našeg kontinenta - stoji u nacrtu dokumenta.

U ovom nacrtu se poručuje i da bi Savet EU trebao da "prizna da je politika proširenja najuspešnije sredstvo za promovisanje standarda i vrednosti EU, da nastavi da podržava jasno definisanu perspektivu članstva u EU koja je pokretačka snaga za sprovođenje zahtevnih reformi i rešavanje preostalih bilateralnih pitanja na Zapadnom Balkanu, te prepozna nezamenjiv uticaj politike proširenja na proces jačanja Evrope".

(Telegraf.rs/RSE)

Video: Gašić otkrio spomen-bistu Đorđu Mihailoviću: Danas je 106. godišnjica proboja Solunskog fronta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    6. jun 2019 | 15:59

    Ne moze biti prosiranje jer bi bilo migracije kao 2014 kad su migranti poceli dolaziti znaju oni sve i razmisljaju. Slovacka je za, ali drugi nisu, a posebno Nemci

  • Pera

    6. jun 2019 | 16:06

    Nemojte molim vas

  • Миле

    6. jun 2019 | 20:54

    Никад у еу и никад у нато.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA