Ujedinjene nacije zabrinute zbog tenzija na Kosovu: Šta stoji u izveštaju koji će se 10. juna naći pred Savetom bezbednosti?

 
  • 3

Ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti, navodi se u novom izveštaju generalnog sekretara UN

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres zabrinut je zbog tenzija između Beograda i Prištine i apelovao na sve strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle izazvati nerede. Guteres je zatražio i da se, bez odlaganja, uklone sve prepreke nastavku dijaloga. Ovaj izveštaj će se pred Savetom bezbednosti UN naći 10. juna.

Ozbiljne tenzije između Beograda i Prištine i dalje predstavljaju prepreku nastavku produktivnog dijaloga i izazivaju zabrinutost među lokalnim i međunarodnim zvaničnicima zbog mogućeg pogoršanja stabilnosti, navodi se u novom izveštaju generalnog sekretara UN.

Po prvi put od februara, Savet bezbednosti UN će 10. juna razmatrati stanje na Kosovu. Od usvajanje Rezolucije 1244 sredinom 1999. godine, Savet bezbednosti je o Kosovu raspravljao četiri puta godišnje. Na zahtev SAD i Britanije, najmoćnije telo svetske organizacije će, nadalje, o Kosovu raspravljati na svakih šest meseci.

Zahtevajući da se uklone prepreke za nastavak dijaloga, Guteres je naveo da su takse na proizvode iz centralne Srbije još uvek na snazi, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kontra-mere ukoliko Priština ne ukine te takse.

Antonio Gutereš Foto: Tanjug / AP

Guteres je, takođe, naveo da  od prethodnog izveštaja nije održan ni jedan sastanak predstavnika Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, iako su se krajem aprila lideri dve strane sastali u Berlinu na samitu koji su organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Šef UN je naveo i da su se od prethodnog izveštaja, odnosno u poslednjih šest meseci, na Kosovo vratile 43 osobe, od čega su 34 Srbi. Uključujući i poslednje povratnike, od 2000. godine vratilo se 28.153 od oko 200.000 raseljenih sa Kosova.

Navodi se i da je u poslednjih šest meseci zabeleženo i nekoliko incidenata u etnički mešovitim sredinama, pa je sredinom januara u selu Novak kod Prizrena oštećena škola u koju većinom idu srpska deca, dok je napadač, koga su UN identifikovale kao Albanca, u februaru oštetio spomen-ploču dvojici srpskih novinara koji su nestali 1998. godine.

- 12. aprila u okolini sela Donji Jasenovik odjeknula je eksplozija u kojoj su oštećena dva vozila i kancelarija - navodi šef Ujedinjenih nacija.

(Telegraf.rs)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    5. jun 2019 | 20:27

    SVE ALBANSKE OVK ORUZANE BANDE TZV "KOSOVSKA POLICIJA-VOJSKA" SU NAJGRUBLJE KRSENJE UN R-1244 I POSTOJECEG USTAVA SRBIJE JER JEDINA LEGALNA ORUZANA FORMACIJA JE KFOR I UNMIK DAT UN MANDATOM. ZASTO ALEKSANDAR VUCIC NIJE DOSAD ZAHTEVAO U UN DA SE ALBANSKA OVK ROSU I SVE DRUGE NAORUZANE BANDE RASFORMIRAJU I RAZORUZAJU ?

  • Mire

    5. jun 2019 | 17:55

    Nece se desiti nista nece ih osuditi , zabrinutost , zabrinutost , i nista vise .

  • Balval

    5. jun 2019 | 18:39

    Nista nikad nece biti nekiv velikih pomaka. Mozda neke sitnice ali oni imaju veliku podrsku ma sta lose cinili oni ih odobravaju podrzavaju. Kako ce biti ?????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA