Kome smeta srpska policija? Stefanović se oglasio povodom prisustva pripadnika MUP-a u Skupštini

 
 ≫ 
  • 20

On je na Tviteru postavio pitanje "Kome smeta srpska policija?"

Uoči početka velikog protesta opozicije "Svi kao jedan – 1 od 5 miliona" u Skupštini Srbije nalaze se pripadnici policije.

Tim povodom oglasio se ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On je na Tviteru postavio poitanje "Kome smeta srpska policija?".

- Prvo: Ne znam kome smeta srpska policija u zgradi Narodne skupštine, pri čemu ona već godinama obezbeđuje ovo zdanje. Drugo: policija je u zgradi da spreči da neko ponovo pokuša da pali zgradu, krade slike i nameštaj, i da obezbedi sigurnost za sve poslanike i radnike Narodne skupštine.Treće: Policija je u zgradi po odobrenju generalnog sekretara Narodne skupštine. Četvrto: Ako je neko planirao da upada u državne institucije, kao što je to bio slučaj sa zgradom RTS-a, to neće moći - napisao je on u dva odvojena tvita.

- Takođe, želim da istaknem da su tvrdnje pojedinih narodnih poslanika da policija tamo sprečava nekome kretanje potpuna neistina, što ste na kraju krajeva mogli da vidite i iz njihovog kretanja po zgradi, koje su sami snimili i objavili. Niko ih nije zadržavao, niko ih nije zaustavljao, niko ih čak ništa nije ni pitao.

- Kao i do sada narodni poslanici, kao i svi zaposleni u Skupštini, mogu da se kreću potpuno slobodno, mogu da obavljaju sve svoje redovne zadatke, mogu da drže konferencije za štampu, budu u svojim kancelarijama i da rade šta god žele.

- Jedino što ne mogu - ne mogu da pale i lome i da sprovode neko nasilje. Policija nikome neće dozvoliti da upada u zgradu Narodne skupštine, da je pali i lomi i da bilo kakvim nasiljem nad imovinom i narodnim poslanicima pokuša da postigne neki politički cilj.

- Imali smo nažalost i situaciju da je pre nekoliko nedelja došlo do upada u zgradu Radio televizije Srbije (RTS), kada je i prećeno novinarima i kada je uništavana imovina ove televizije.

- Nakon takve situacije, koju ni ja kao ministar unutrašnjih poslova nisam očekivao da će se dogoditi, Ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da je danas u

Skupštini potrebno prisustvo određenog broja policajaca.

- Reč je o broju koji je dovoljan da spreči da se bilo šta loše dogodi u Domu Narodne skupštine i poslanicima i zaposlenima i da svakoga ko pomisli da nasiljem ili bilo kakvim drugim terorom sprovodi svoju politiku odvrati od toga. Svi protesti u Srbiji su dozvoljeni, ali bez ikakvog nasilja - piše u saopštenju.

Protest počinje u 15 sati ispred Doma Narodne skupštine Srbije. Detalje i scenario za današnji veliki protest u Savezu za Srbiju nisu želeli da saopšte javno, iz, kako navode, taktičkih razloga.

Lideri SzS apelovali su na građane da mirno izraze svoje nezadovoljstvo prema "režimu" SNS. Prema najavama iz Saveza, građanima će na protestu biti pročitani zahtevi opozicije i nezadovoljnih građana i sa govornice će im se obratiti lideri opozicije i javne ličnosti.

Generalni sekretar Skupštine Srbije Srđan Smiljanić rekao je da je u skladu sa članom 71. stav 2. Zakona o Narodnoj skupštini, poslove unutrašnjeg obezbeđivanja i održavanja reda u zgradi i prostorijama Narodne skupštine obavljaju pripadnici Službe obezbeđenja Ministarstva unutrašnjih poslova, uz njehovuu saglasnost.

- U svojstvu generalnog sekretara dao sam saglasnost da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uću u zgradu, jer imamo zakonsku obavezu da zaštitimo ljude i ovo zdanje od potencijalnog nasilnog upada - obavestio je on.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    13. april 2019 | 14:20

    Nikome ne treba da smeta prisustvo srpske policije u Narodnoj skupštini. Niti je SzS najavio da će upadati. Policija samo radi svoj posao.

  • Dejan

    13. april 2019 | 15:07

    Policija radi svoj posao onako kako i treba

  • Mima

    13. april 2019 | 14:21

    Policija obavlja svoj posao,tu je da obezbedi red i mir.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA