Održan protest građana i dela opozicije "Jedan od pet miliona" u centru Beograda (FOTO)

 
 ≫ 
  • 53

Ove subote okupljenima su se obratili profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević

U Beogradu je večeras održan osmi građanski protest "Jedan od pet miliona - stop krvavim košuljama", iza koga stoji i deo opozicije, a kao i svake subote počeo je u 18 sati okupljanjem građana na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Građanima se na početku obratila jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović, koja je rekla da su uz proteste stali advokati, njih više od sto, kao i više od 400 profesora, asistenata, docenata univerziteta u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu...

Okupljenima se na početku obratila jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović-Foto: Marko Jovanović

- Više od 30 gradova ustalo je protiv ove klike na vlasti. Ovo se ne može zaustavi... Vi nemate strpljenja za građane, a mi nemamo za vas. Sve je u redu, sudiće vam se pošteno - rekla je ona, a potom najavila da će se okupljenima obratiti bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević i profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić.

- Gospodine predsedniče, da bi se Srbija vratila svom Ustavu, morate učiniti ono što građani na slobodnim skupovima traže - da date ostavku. Ja Vam na tome unapred zahvaljujem, a hvala i vama, građanke i građani što ste ovde - poručio je sudija Ivošević.

Okupljenima na platou ispred Filozofskog fakulteta se obratio bivši sudija Zoran Ivošević-Foto: Marko Jovanović

Profesor Čedomir Čupić je poručio da je Aleksandar Vučić vladavinu prava pretvorio u vladavinu lične samovolje, Vladu u lični poslušnički servis, a parlament u glasačku mašinu koja ima zadatak da njegovu samovolju ozakoni.

- Građani Beograda, čestitam vam što ste se uspravili i rešili da skinete uzurpartorsku vlast - rekao je on na početku obraćanja.

Pozvao je sve one "koji pripadaj sferi znanja da se pridruže građanima i da svojim znanjima pomognu da se država uredi na demokratski način. moć znanja i moć savesti treba da se uključe i da ovu zemlju izvuku iz nedaća".

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić-Foto: Marko Jovanović

Posle govora okupljeni su krenuli u protestnu šetnju centrom grada. Od platoa ispred Filozofskog fakulteta, Vasinom ulicom, koja je potpuno blokirana građani su krenuli Svetogoskom ulicom ka Radio televiziji Srbije.

Organizatori su održali "mini performans" ispred zgrade Politike u Makedonskoj ulici, tako što su ulazna vrata izlepili trakama "cenzurisano".

Organizatori su održali "mini performans" ispred zgrade Politike u Makedonskoj ulici, tako što su ulazna vrata izlepili trakama "cenzurisano"-Foto: Marko Jovanović

Potom su produžili ka zgradi RTS gde su takođe zalepili trake sa natpisom "cenzurisano". Sa zvučnika je ponovo emitovan poziv generalnom direktoru RTS Draganu Bujoševiću i glavnom i odgovornom uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da podnesu ostavke, jer su "javni servis pretvorili u partijski za svog gospodara Aleksandra Vučića".

Građani su se zaustavili u Nemanjinoj ulici ispred zgrade Vlade Srbije-Foto: Marko Jovanović

Kolona je produžila Ulicom kneza Miloša ka Vladi Srbije, a čitavom trasom kojim se kreću okupljeni ulice su zatvorene za saobraćaj. Kada su stigli do Beograđnke, na raskrsnicu Kneza Miloša i Kralja Milana uzvikivali su ime novinarke Studija B Barbare Životić.

Šetnja je završena posle kraćeg zaustavljanja ispred zgrade Vlade Srbije sa porukom da će se nastaviti: "Nas je ipak više. Srbija se umiriti ne može"

Inače, protesti se pod istom parolom juče održani u više gradova Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Sastanak Vučića sa Fon der Lajen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan

    26. januar 2019 | 19:20

    Idite kući neradnici!

  • star

    26. januar 2019 | 18:42

    Sa ovakvim protestima ne možete nikako smeniti sadašnju vlast, nemate tu snagu, a da biste uspeli treba vam mnogo veća i bolja podrška građana, koju nikada nećete dobiti.

  • Zoran

    26. januar 2019 | 19:25

    Filozofi i glumci vise rada manje glume i filozofiranja .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA