Od Peštera, preko Pariza i Sarajeva, do Prištine: 4 dramatično važna događaja za Srbe u novembru

 
  • 4

Veliki izazovi se nalaze pred državnim rukovodstvom i srpskim narodom

Srećni su oni narodi, kako je govorio Monteskije, koji imaju dosadnu istoriju. Istorija srpskog naroda nikako nije dosadna. Godišnjice mnogih značajnih događaja se obeležavaju u mesecu novembru. Baš ti jubileji mogu biti značajni za budućnost naše nacije. Naime, ovog 11. meseca ove 2018. godine, sudeći prema najavama, očekuje nas najmanje četiri važna događaja.

Predstavnim najmoćnije evropske zemlje i izaslanik još uvek najmoćnieg državnika Starog kontinenta, Nemačke i Angele Merkel - Peter Bejer, poslanik nemačkog parlamenta iz CDU, rekao i da će novembar biti "mesec odluke" po pitanju dijaloga Beograda i Prištine.

Kako se gotovo sve u poslednjih ko-zna-koliko godina vrti oko kosovskog čvora, dva od najavljena događaja su direktno vezana njega, no krenimo redom.

1. 9. I 10. NOVEMBAR - 10 LOKACIJA ŠIROM SRBIJE

Na Pešteru su već počele pripreme za vojnu vežbu „Vek pobednika 1918-2018", koja će biti održana 9. i 10. novembra povodom obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Biće to najveća vojna vežna poslednjih godina, a pripadnici Vojske Srbije izvešće je na 10. lokacija širom Srbije, u slavu i čast srpskih junaka koji su vojevali velike bitke i odlučili ishod Velikog rata pobedonososnim pohodom od Solunskog fronta do slobode za celu Srbiju.

Vežbe na Pešteru - Foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Ministar Vulin rekao je za Tanjug da je "Vek pobednika" vežba koja treba da pokaže pravo stanje naše vojske i njenu punu sposobnost da zaštiti teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje i da odgovori "na baš svaku pretnju".

- Oko 8. 000 pripadnika Vojske Srbije vežbaće 9. i 10. novembra na oko 600 borbenih vozila i 24 vazduhoplova. U ovom trenutku na poligonu Pešter nalaze se pripadnici Druge brigade Kopnene vojske, koji su preuzeli svoje zadatke i pripremaju se za vežbu - rekao je ministar za Tanjug i dodao da je stanje tehnike odlično i da je najvažnije to što je moral svih pripadnika je na najvišem nivou.

Vulin sa vojnicima na Pešteru - Foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ovim povodom da će građani Srbije moći da vide više desetina puta moćniju vojsku Srbije u pogledu opreme i naoružanja.

On je kazao da će Vojska do kraja naredne godine biti 150 puta snažnija.

Ovu vojnu vežbu treba posmatrati i u drugom kontekstu, pogotovo u momentu, kada je u Skupštini Kosova pokrenut proces formiranja "Vojske Kosova". Naime, šalje se jasna poruka o snazi Vojske Srbije, koja treba da ulije poverenje građanima, sigurni i bezbedni i da ništa ne može da ugrozi teritorijalni suverenitet i integritet države.

2. 11. NOVEMBAR - PARIZ

Francuski predsednik Emanuel Makron ugostiće 11. novembra 60 svetskih lidera, a među njima će biti i predsednici Rusije i Amerike, Vladimir Putin i Donald Tramp, nemačka kancelarka Angela Merkel, ali i srpski predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači.

Prisustvo „Velike četvorke“, kao i političkih lidera Srba i kosovskih Albanaca, poslužilo je za medijske špekulacije da će se u Parizu povodom rešenja kosovskog čvora dogoditi nešto značajno. Šta tačno, ne zna se, ali kao najoptimalnija mogućnost pominju se susreti Vučića i Tačija sa Merkelovom, Putinom, Trampom i Makronom.

Vučić i Makron - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Tako, čak i prištinski mediji navode da će se njih dvojica sa Merkelovom i Makronom sresti 11. novembra, kao i da postoji „velika mogućnost“ da se sa Trampom i Putinom sretnu idućeg dana. Takođe, i u Beogradu se u „dobro obaveštenim krugovima“ najavljuju važni razgovori na marginama baš o sudbini južne srpske pokrajine.

Događaji na kojima se okupljaju značajni svetski lideri, poput ovog koji će biti održan u Parizu 11. novembra, umeju da posluže kao mesto na kome se velike sile dogovaraju o budućim koracima za rešavanje neke od kriza koje potresaju svet.

Predsednik Vučić izjavio je da je iluzorno očekivati da će u Parizu, prilikom proslave Dana primirja u Prvom svetskom ratu, biti dan odluke o pitanju Kosova, jer rešenje nije na vidiku, iako je spreman da razgovara sa svima.

Na pitanje novinara da li je istina da će to biti "Dan D" (dan odluke) o Kosovu, Vučić je rekao da će se sastati sa svim ljudima koji to budu hteli, jer je uvek bolje da se razgovara nego da se "dešavaju svakojaka čuda koja su se već događala".

Upravo to što će se na jednom skupu naći svi najznačajniji svetski lideri, ali i to što Makron uporno pokušava da se izbori za mesto vodećeg lidera EU, daju posebnu ozbiljnost najavljenom događaju u Parizu. Ako ništa drugo, biće to prilika, kao što je i sam Vučić najavio, da se razgovara, s obzirom na to, da je briselski dijalog skoro pa "klinički mrtav".

3. 20. NOVEMBAR - SARAJEVO

U Sarajevo da preuzme dužnost predsedavajućeg Predsedništva BiH dolazi Milorad Dodik, najznačajnija politička figura Srba s one strane Drine.

Naime, tog dana biće održana inauguraciona sednica novog Predsedništva BiH. Dodik, koga isključivo zanima, po sopstvenom svedočenju, samo Republika Srpska, biće prvi predsedavajući ovog tela.

Konstituisanje ovog kolektivnog organa biće još i najmanji problem u formiranju nove vlasti u ovoj susednoj državi.

Dodik u svom kabinetu - Foto: Milena Đorđević

Ipak, sa velikom pažnjom će se pratiti kako će izgledati situacija u Sarajevu, pogotovo što je Dodik u intervjuu za naš portal najavio da želi istaknute simbole Republike Srpske iza svojih leđa, čime želi jasno da pokaže čije interese zastupa.

Nije tajna da bi Dodik želeo da Republiku Srpsku vidi kao nezavisnu, kao što nije tajna da međunarodni faktori, pre svega zapadni, imaju cilj da spreče ovakve njegove namere.

4. 28. NOVEMBAR - PRIŠTINA I KOSOVSKA MITROVICA

28. novembar nije baš omiljeni datum među srpskim življem, koji se nalazi u albanskom okruženju. Albanci tada slave Dan zastave.

U štampanim medijima su se već pojavile različite špekulacije kakvi su planovi Prištine za taj dan. Od toga da će organizovati otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici, koji povezuje severni i južni deo grada, do toga da će biti priređena primopredaja dužnosti komandanta KFOR-a, kao svojevrsna promocija vojske Kosova.

Pozivajući se na nezvanične izvore, Novosti navode da bi ovom događaju trebalo da prisustvuje i admiral Džejms Fogo, komandant združenih snaga NATO u Napulju.

Bezbednosne snage Kosova - Foto: Tanjug/AP

Pre toga, kako stoji u tekstu, uslediće i poslednji, formalni korak ka ostvarenju ovog podmuklog plana: održavanje sednice parlamenta, na kojoj će biti usvojene konačne verzije tri zakona o kosovskim bezbednosnim snagama.

Tim dokumentima se, broj pripadnika duplira - umesto 2.500 planirano je njih 5.000, plus 3.000 u rezervi.

Podsećamo, i pre ovoga su se pojavile informacije da Priština planira pravljenje spektakla od otvaranja mosta u Mitrovici, čemu se oštro protive predstavnici lokalnih Srba, pa čak i dovođenje neke od svetskih muzičkih zvezda, kako bi ispromovisali svoj cilj.

(Telegraf.rs)

Video: Gašić otkrio spomen-bistu Đorđu Mihailoviću: Danas je 106. godišnjica proboja Solunskog fronta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vule

    2. novembar 2018 | 18:08

    Svaka cast Bosancima na nervima. Za Predsednika im dolazi covek koji nema podrsku Bosnjaka, Hrvata, oko 42% Srba, Jevreja, neopredeljenih.....Pa to je gore nego kada bi za Predsednika Srbije dosao Ugljanin. Cudan neki sistem u BiH, radi protiv sebe I ogromne vecine stanovnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA