Ja sam svoje o prijemu Kosova u Interpol rekao: Vučić zatražio podršku premijera Rumunije, Bugarske i Grčke

 
  • 0

Zamolio sam ih za podršku oko Interpola, jer je tu bilo drugačijih stavova u ovoj četvorci - izjavio je predsednik Srbije

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, posle sastanka kvadriterale koji je održan u Bugarskoj, izjavio je da je na sastanku izneo svoj stav o važnim pitanjima, bilo je govora o evropskom putu Srbije, o svemu što se dešava u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine i prijemom u Interpol, oko čega je bilo drugačijih mišljenja u ovoj četvorci.

Kako je rekao, on je zamolio predsednike vlada Rumunije, Bugarske i Grčke za podršku po pitanju stava Beograda o ulasku Kosova u Interpol.

- Zamolio sam ih za podršku oko Interpola, jer je tu bilo drugačijih stavova u ovoj četvorci. Ja sam svoje rekao, videćemo kakav će rezultat biti - rekao je Vučić novinarima nakon Samita kvadrilaterale u Varni.

Predsednik je rekao da je na sastanku bilo reči i o evropskom putu Srbije, kao i da je svojim sagovornicima govorio o situaciji između Beograda i Prištine.

Predsednik je rekao da je na sastanku bilo reči i o evropskom putu Srbije, kao i da je svojim sagovornicima govorio o situaciji između Beograda i Prištine-Foto: Tanjug/AP

Kada je podrška iz SAD u pitanju, i pismo kongresmena koji su se obratili državnom sekretaru SAD Majku Pompeu, predsednik je izrazio zahvalnost, ali primetio da je najvažnije šta će reći predsednik SAD Donald Tramp i njegovi najbliži saradnici.

Hvala tim ljudima, ali imate i druge grupe kongresmena. Nije to uvek jednostavno. Za nas je važno šta će reći (Donald) Tramp, (Džon) Bolton, (Majk) Pompeo, najbliži Trampovi saradnici, a naravno da je važna inicijativa kongresmena i veoma smo im zahvalni - rekao je Vučić novinarima u Varni.

Za nas je važno šta će reći Donald Tramp, Džon Bolton, Majk Pompeo, najbliži Trampovi saradnici, poručio je predsednik Vučić-Foto: Tanjug/AP

Predsednik je naveo da bi trebalo da se sastane kongresmenom Tedom Poom, koji je u poseti Beogradu, a koji je, kako kaže, prijatelj Srbije koji je mnogo učinio učinio za prijateljstvo Srbije i SAD.

- Verujem da ćemo bar imati priliku uvek, u svakom trenutku, da američkim partnerima objasnimo poziciju Srbije, naše želje, naše mogućnosti i ono što je realno što bi moglo da doprinese očuvanju dugoročnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu - poručio je on.

SRBIJA ĆE IMATI JEFTINIJI RUSKI GAS

Predsednik Srbije je rekao da je bilo reči o "Balkanskoj ruti, bivšoj ruti južnog toka i da ćemo imati jeftiniji ruski gas, ali i da će tek biti razgovora o svim drugim načinima za snadbrevanje gasa.

- Zahvalan sam premijeru Netanjahu, opet će deo gasa osloboditi za sever, ali to je sve malo, nedovoljno i skuplje. Zbog geopolitičkih sukoba koji postoje, to ne ide lako, ali mi samo hoćemo da imamo povoljan gas i da ga imamo sve više - rekao je Vučić i dodao da če se vrlo teško formirati cena nafte, ali je ključno da potpišemo memorandum između Skoplja i Atine oko železnice.

(Telegraf.rs)

Video: Sastanak Vučića sa Fon der Lajen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA